În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși? Află răspunsul la această întrebare în rândurile care urmează.
Febra în sine nu este o boală. Ea apare ca răspuns la numeroase cauze, cum sunt o infecție , o leziune sau o inflamație. Datorită apariției febrei, organismul luptă mai eficient cu agenții patogeni, prin activarea sistemului imunitar. Se pare că aceasta nu face altceva decât să stimuleze globulele albe, care atacă și distrug virusurile sau bacteriile.
Febra poate fi acută (de durată redusă) sau cronică (poate depăși 14 zile). La bebeluși, putem spune că febra este prezentă dacă: temperatura rectală este peste 37,8 grade Celsius, temperatura orală este peste 37,5 grade Celsius (recomandata > 3 ani), temperatura axilară este peste 37,2 grade Celsius (recomandata >3 ani) și temperatura otică (la nivelul urechii) este peste 37,2 grade Celsius. Febra poate fi însoțită și de neliniște psiho-motorie, agitație, plâns neexplicat, cefalee, somnolență, dureri musculare, frisoane, transpirații.
În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși? Măsuri de combatere a febrei
Înainte de a-i administra bebelușului orice tratament, foarte important este să îl dezbrăcați, să aerisiți camera în care se află și să-i administrați lichide călduțe (ceai, apă), în cantități mici și la intervale scurte de timp (5-10 minute).
Primul pas este să îi administrați paracetamol sirop sau supozitor paracetamol de 125 mg, în funcție de greutatea pe care o are. Siropul Panadol 120mg/5ml, de exemplu, se administrează la opt ore, astfel: 3-6 luni – 4ml x3/zi, 6-12 luni – 5ml x3/zi, 1-2 ani – 7ml x3/zi, 2-3 ani – 9 ml x3/zi, 3-6 ani – 10ml x3/zi, 6-9 ani – 14 ml x3/zi, 9-12 ani – 20 ml x3/zi, scrie dr-enachescu.ro.
Dacă după 30 de minute de la administrarea medicamentului, celui mic nu îi scade temperatura, se recurge la administrarea de Ibuprofen. De pildă, Nurofen 125mg/5ml se dă la opt ore în următorul mod: la 3-12 luni: câte 2,5 ml suspensie orală, de 3 ori pe zi, la 1-3 ani: câte 5 ml suspensie orală, de 3 ori pe zi, la 4-6 ani: câte 7,5 ml (5 ml+2,5 ml) suspensie orală, de 3 ori pe zi, la 7-9 ani: câte 10 ml (5 ml+5 ml) suspensie orală, de 3 ori pe zi și la 10-12 ani: câte 15 ml (5 ml+5 ml+5 ml) suspensie orală, de 3 ori pe zi.
Din nou, se așteaptă 30 de minute, iar dacă temperatura se menține sau crește, se poate apela la ajutorul împachetărilor.
Cum se realizează împachetările reci?
Împachetările reci sunt unele dintre cele mai eficiente metode de scădere a temperaturii corpului la bebeluși și nu numai. Acestea nu se realizează cu oțet în șosete, deoarece există risc de insuficiență renală și nici cu spirt sau alcool, pentru că există pericol de comă alcoolică.
Împachetările se realizează cu ajutorul unui cearceaf ud, călduț, care se înfășoară în jurul trunchiului bebelușului, până când se încălzește și trebuie înlocuit cu un altul. Cel mic se învelește complet (rămâne afară doar fața, iar restul corpului – cap, piept, antebrațe – este învelit în întregime). Cearceaful trebuie schimbat la cinci minute, de trei sau patru ori la rând, până când temperatura corpului bebelușului scade sub 38 de grade Celsius.
Un efect asemănător îl au și băile călduțe. Acestea se încep cu o temperatură cu doar două grade mai scăzută decât temperatura corpului, minima fiind de 36 de grade Celsius.
Chiar dacă febra a dispărut, continuați să îi administrați copilului medicamente încă 24 de ore sau, chiar, 36 de ore. Dacă, în ciuda tuturor acestor metode de scădere a temperaturii corpului, cel mic continuă să aibă febră, iar starea acestuia este vizibil mai rea, nu mai așteptați și cereți ajutor medical de urgență.
Evitați să îi dați bebelușui antibiotic din prima zi de febră, mai ales dacă nu i-a fost recomandat de un medic.