Tot mai multe persoane se întreabă în cât timp iese gazonul semănat. Vremea este dincolo de controlul uman, iar temperaturile scăzute cu averse, sau invers, căldura și seceta cresc timpul de germinare a ierbii. Dar pregătirea solului, drenajul solului și practicile de însămânțare joacă un rol important în germinarea semințelor și în calitatea gazonului.
Adesea, gazonul este un amestec de mai multe ierburi. Scopul folosirii diverselor semințe în amestecuri este de a crea un covor verde în diverse scopuri, fie că este sportiv, universal sau orice alt tip de gazon. După 5-7 zile de la semănat, în condiții favorabile, la suprafața pământului încep să apară primii lăstari. Datorită ritmului de creștere, semințele formează rapid un gazon puternic și se recuperează rapid după daune mecanice. Gazonul prosperă la soare și la umbră și tolerează bine perioadele de secetă. Cu toate acestea, temperaturile scăzute nu sunt pentru el. De asemenea, gazonul se poate opri din creștere din cauza presiunii atmosferice.
În cât timp iese gazonul semănat. Ce lăstari să alegi pentru a te bucura mai repede de acest tip de acoperire
Principalul factor care afectează momentul răsăririi este tipul de plante alese. În același timp, pot fi distinse câteva dintre cele mai populare opțiuni, care sunt îndeosebi pasionate de proprietarii zonelor suburbane.
Lăstarii de iarbă albastră ies de la 20 la 27 de zile. Aceasta este o iarbă de gazon cu cea mai lungă perioadă de germinare. În același timp, este foarte rezistent la temperaturi scăzute, perioade de căldură prelungită și secetă. Acest tip de iarbă de gazon formează un gazon rezistent la călcare și este capabil să-și revină chiar și după cele mai dificile condiții. De asemenea, semințele de gazon se disting prin proprietăți estetice ridicate.
De obicei, germinatul durează aproximativ 10-14 zile, la fel ca și în cazul copacilor care cresc repede. Această iarbă tolerează perfect și condițiile meteorologice nefavorabile, dar nu se poate lăuda cu rezistența la călcare în picioare. Germinatul, ca și alte tipuri de ierburi, se folosește singur sau în amestecuri pentru a obține un gazon cu anumite caracteristici.
În funcție de obiectivele tale, de caracteristicile sitului și de timpul de așteptare pentru primele lăstari, poți alege o monocultură. Este recomandat să alegi semințe de înaltă calitate din UE, atent selectate. Dacă nu vrei să aștepți primele lăstari, ți se va potrivi un gazon 100% bluegrass.
Gazonul „sălbatic” este creat din trifoi, mușețel și șoricel. În același timp, soiurile au timpi de răsărire diferiți. Așadar, trifoiul va încolți deja la 10 zile după plantare, iar șoricelul la doar 20.
De asemenea, merită evidențiate peluzele orașului, care sunt incluse în termen de 10 zile. Mai mult, există role speciale pentru decorarea parcelelor, plantele fiind deja cultivate pe ele. Cu toate acestea, acest tip de gazon își pierde rapid aspectul și, în același timp, îl vor costa pe proprietar mult mai mult.
Factorii care contribuie la creșterea gazonului
Cât de repede înmugurește gazonul după însămânțare depinde de o serie de indicatori. Din acest motiv, grădinarii încearcă să prezică momentul cel mai potrivit pentru plantare. Pentru a face acest lucru, ar trebui să monitorizezi cu atenție vremea. Dacă încă mai sunt înghețuri în dimineața devreme a primăverii, procedura ar trebui amânată.
De asemenea, este importantă prezența unei umbre. Pentru unele soiuri, această caracteristică va fi un factor pozitiv, iar pentru altele, unul negativ. Din acest motiv, este important să te familiarizezi cu atenție cu proprietățile ierburilor selectate. Așadar, trifoiul și festucul cresc bine la umbră.
Foarte important este și nivelul de udare. Ar trebui să fie moderat, dar regulat. Deci, se recomandă efectuarea acestei proceduri în fiecare zi după plantare timp de o săptămână. Această abordare va face plantele mai puternice.
Momentul amestecului îți poate indica în cât timp iese gazonul semănat. Ar trebui să acorzi atenție acestei date atunci când alegi gazonul în magazin. Seturile care au fost asamblate de mult timp au un grad mai mic de germinare. Din acest motiv, merită să cumperi amestecuri care au fost fabricate cu puțin timp înainte de a ajunge pe raftul magazinului.