Prima pagină » Titlurile zilei » În capăt CUG, o firmă din București construiește blocuri de locuințe pe 4,5 hectare! Au plătit 1,8 milioane de euro pe terenul și clădirile degradate: „E un fel de baubau. De la primărie au fost impuse condiții draconice” – FOTO

În capăt CUG, o firmă din București construiește blocuri de locuințe pe 4,5 hectare! Au plătit 1,8 milioane de euro pe terenul și clădirile degradate: „E un fel de baubau. De la primărie au fost impuse condiții draconice” – FOTO

14 iun. 2023, 02:00,
Ciprian BOARU, în Titlurile zilei

Pe 4,5 hectare de teren de pe amplasamentul combinatului Fortus din Iași ar urma să fie dezvoltat un proiect rezidențial. O firmă din București a achitat 40 de euro/metru pătrat la licitația organizată la finalul anului 2022. Noii proprietari au afaceri anuale de 5 milioane de euro din intermedierea echipamentelor industriale

Noi proiecte imobiliare sunt anunțate în zona CUG, pe ruinele fostei fabrici Fortus, în apropiere de Stațiunea de Cercetări pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică, administrată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Societatea Top Metrology SRL, din București, a cumpărat în zona amintită nu mai puțin de 4,5 hectare de teren pe care se află mai multe clădiri abandonate. Reprezentanții firmei vor să valorifice planul printr-un proiect mobiliar de amploare cu locuințe colective. Deocamdată a fost obținut un certificat de urbanism eliberat de Primăria Iași în cursul lunii mai 2023. Amplasamentul este identificat pe bd. Poitiers, nr.10.

Activele au fost achiziționate în noiembrie 2022, în urma unei licitații organizate de lichidatorul judiciar al combinatului Fortus, Mureș Insolvency. Valoarea tranzacției este de 1,8 milioane de euro, adică 40 de euro pe metru pătrat. Pe terenul menționat mai sunt și 24 de clădiri aflate în stare avansată de degradare. Deocamdată nu sunt date publice legate de indicatorii urbanistici doriți de beneficiari pe amplasamentul din CUG. Cert este că pot fi edificate clădiri de locuințe colective cu regim mare de înălțime. Zona se află în dezvoltare, cel puțin la nivel de proiecte, dar drumurile de acces subdimensionate reprezintă un minus pentru investitori.

Firma din București care vrea să construiască blocuri în CUG are afaceri de 5 milioane de euro

Societatea Top Metrology SRL are ca acționar unic pe Dora Cătălina Pisică și are ca obiect de activitate intermedierea de echipamente industriale. Firma are un punct de lucru și în comuna Miroslava, județul Iași, în incinta fabricii Borgwarner (fost Delphi), având calitatea de subcontractor. Conform ultimelor date financiare ale companiei, în 2022, cifra de afaceri a fost de 25,6 milioane de lei, aproape 5 milioane de euro, profit de 3,2 milioane de lei, cu un număr de 111 angajați. Societatea comercializează echipamente metrologice de precizie, mașini unelte pentru prelucrare mecanică, imprimante 3D și sisteme cu raze X.

„Cu o paletă de clienți din majoritatea ramurilor industriei, Top Metrology oferă serviciile sale pe întreg teritoriul României și al Bulgariei, având colaborări cu mai mult de 500 de companii. Pentru întreaga gamă de echipamente comercializate în România și Bulgaria, Top Metrology asigură consultanța, instalarea, instruirea personalului, precum și serviciile de garanție și post-garanție. Calitatea echipamentelor comercializate, precum și gama de servicii oferite de un personal profesionist, fac din Top Metrology partenerul ideal pentru afacerea dumneavoastră, acolo unde fiecare micron contează”, se arată în descrierea afacerii.

Florin Pisică: „Probabilitatea de a obține PUZ este infimă”

Contactată telefonic, Dora Pisică a precizat că nu cunoaște detaliile proiectului imobiliar.

„Nu știu să vă spun exact. Soțul meu se ocupă, îi transmit numărul dumneavoastră. Acum este plecat în străinătate”, a precizat Dora Pisică.

Astfel, Florin Pisică, managerul de la Top Metrology, a declarat pentru BZI că a vrut să dezvolte o zonă industrială, dar potențialii clienți s-au plâns de lipsa unei autostrăzi.

„Noi tot am încercat să rezolvăm pentru o zonă cu hale industriale. Clienții s-au plâns de lipsa autostrăzii. Ca să nu rămânem cu banii blocați am cerut un certificat de urbanism pentru zonă rezidențială. De la primărie au fost impuse condiții draconice, nu cred că se va mai concretiza.

Sunt prea mari costurile. Probabilitatea de a obține PUZ este infimă. Vom încerca să vedem dacă obținem PUZ pentru zonă industrială. Noi avem terenuri și în alte localități și se așteaptă la fel de mult pentru un aviz de oportunitate. E un fel de baubau, chiar dacă deciziile s-ar lua pentru comunitate. Noi suntem implicați în activități industriale, suntem subcotractorii lui Borgwarner din 2013”, a subliniat Florin Pisică, managerul de la Top Metrology.

De menționat că în zona CUG au fost lansate și alte proiecte imobiliare care sunt în diferite stadii de avizare.

Comentarii
  • Blocuri noi? Super fain daca erau la munte…dar in Iasi? Cine vine sa stea in Iasi, cand toata lumea fuge din acest oras in afara, la munca peste granita? Eu astept sa-mi termin actele la copii si plec cu familia definitiv in Spania. In iasi doar medicii primesc 7000 euro salar, noi astia care nu este cu facultate primim salariul minim + bonuri de masa…si ca noi este multi, toti plecam si nu ne mai intoarcem in iasi. Ne tragem uni dupa altii, intai o plecat tata la SpaNia, dupa …sora mai mare care s.a casatorit acolo cu un spaniol (copilu nascut acolo nici macar nu vb lb. romana) si acuma merg si io cu toata familia. Blocul si casa de la tara a durat aproape un an sa le vand, abia am gasit cumparatori. Asta inseamna ca e criza deja pe piata imobiliara din iasi…nimeni nu cumpara, dar toata lumea vrea sa vanda si sa plece din acest oras…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *