Anual, câteva zeci de studenți din Iași aleg să participe la programul Work and Travel, derulat în Statele Unite ale Americii – SUA! În contextul pandemiei de COVID-19, care lovește crunt în aceste zile tocmai Statele Unite, mulți dintre cei care s-au înscris în cadrul acestuia se gândesc dacă el va mai funcționa sau dacă își primesc banii înapoi dacă se retrag
Faimosul program Work and Travel, derulat în Statele Unite ale Americii (SUA), continuă, chiar dacă pandemia de COVID-19 lovește dur inclusiv în State. Informația este confirmată, atât de reprezentanții de la Iași, respectiv de la București ai programului. Pe de altă parte, aceștia lămuresc și problema celor care intenționează să se retragă.
„La acest moment, așa cum am primit informații oficiale din Statele Unite ale Americii, programul nu a fost blocat și se află în derulare! Pe de altă parte, toți cei care au aplicat, au semnat și contracte cu noi. Au stipulate o serie de prevederi și de clauze clare în acesta. Astfel, în funcție de etapa în care se află ei și, dacă vor să renunțe voluntar la acesta, își primesc banii înapoi.
De precizat că, sumele sunt restituite la valoare legată de stadiul în care se află aceștia la nivelul parcursului pe care îl are programul. Au toate prevederile în contractul pe care l-au semnat, cu tot cu clauze și termeni. E clar, repet, că le vor fi returnați banii dacă renunță voluntar la programul Work and Travel, așa cum se stipulează în contract și în baza condițiilor pe care le-au acceptat la momentul semnării actului”, au precizat reprezentanții Work and Travel Iași.
Anual, zeci de studenți din Iași alegeau acest program, principalele destinații fiind New York, New Jersey sau Ocean City.
Programul se desfășoară pe durata verii, în perioada vacanței studențești
Programul Work and Travel USA a fost creat de Departamentul de Stat American în anii ’50. Acesta se derulează vara, în timpul vacanței studențești. Participanții au drept de muncă de până la trei luni și jumătate, în perioada 15 iunie – 30 septembrie și o perioadă exclusiv dedicată vizitării Americii, între 1-30 octombrie. După terminarea programului, participanții trebuie să se întoarcă în România pentru continuarea studiilor. Nu există un număr limitat de participări în acest program, singurul criteriu important care trebuie respectat fiind cel legat de frecventarea cursurilor universitare la zi, la o facultate acreditată de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Se poate opta pentru una dintre cele două variante de program: de Placement, care presupune participarea la unul dintre târgurile organizate de partenerii Work and Travel din SUA sau varianta de Independent care presupune o ofertă de muncă pe care o are deja participantul. Participarea în programul Work and Travel se poate realiza doar cu ajutorul unei organizații acreditate de Departamentul de Stat American și de reprezentanții săi din România.
„Ne vom asigura că ești în formă pentru interviul la viză! Cu toate acestea, în cazul refuzului de viză, îți vom înapoia banii de program, precum și banii pentru biletul de avion”, este anunțul oficialilor.
Care sunt măsurile anunțate de președintele Trump în abordarea situației COVID-19
Important de menționat că oficialii Work and Travel au făcut informări și cu pivire al măsurile anunțate de președintele Trump în abordarea situației COVID-19, precum și despre recomandările transmise de ECA (Departamentul pentru Educație și Afaceri Culturale din SUA) către organizațiile sponsorizate privind un asemenea program:
„Programul Summer 2020 Work and Travel USA este în vigoare; sponsorii de programe sunt sfătuiți de către Departamentul pentru Educație și Afaceri Culturale din SUA să nu permită studenților să intre în Statele Unite până la jumătatea lunii mai. Activitățile legate de pregătirea plecării studenților în cadrul programului Summer Work and Travel 2020, cum ar fi efectuarea de interviuri, eliberarea de permise de muncă etc. continuă; interviurile de viză la Ambasadă sunt momentan amânate pentru perioada următoare, urmând a fi reprogramate pe baza chitanței deja achitate, imediat ce vine notificarea Ambasadei SUA. În acest moment creditele BRD sunt în statusul PENDING (încă în stadiul de procesare – n.r.), urmând a se transmite informații imediat ce acestea vor fi reluate”.
Păreri, pro și contra, Work and Travel! E necesar un credit bancar de 3.000 de dolari
Având în vedere toate acestea, interesante sunt și părerile studenților care, în trecut, au participat efectiv la acest program. Astfel, aceștia arată că se pot pierde cei aproximativ 400 de dolari, taxa de înscriere și de viză, asta în cazul în care dintr-un oarecare motiv candidatul nu primește viza. În continuare, se pot pierde si mai mulți bani, mai exact 1.000 dolari, taxe de administrare plus prețul biletului, în cazul în care înainte de plecare intervine vreo problemă din cauza căreia nu poți părăsi țara. Costurile biletului de avion, al cazării și al hranei sunt suportate de către student.
Pentru șederea pe trei luni și două săptămâni este nevoie în total de un maximum 3.200 dolari, care ar include aproximativ 1.000 dolari onorariul pentru agenție, peste 500 hrană și alți peste 1.700 dolari ce includ alte cheltuieli. La nivel de salariu, un participant câștigă 3.500 dolari, astfel reieșind un profit doar de 500 de dolari. Astfel, mulți studenți spun că e mai degrabă vorba de o experiență, o posibilitate de a inta în contact cu viața, cultura și civilizația americană, de a călători în locuri celebre de aici și mai puțin de câștiguri fabuloase. În final, BRD este banca din România care oferă credite de 3.000 dolari, cu dobânda aferentă, special pentru aceste proiecte.