Prima pagină » Titlurile zilei » În atenția DNA! Proiect de un milion de euro, făcut în bătaie de joc de Primăria Strunga. Cum a păcălit familia Lazăr ieșenii cu asfaltarea drumurilor

În atenția DNA! Proiect de un milion de euro, făcut în bătaie de joc de Primăria Strunga. Cum a păcălit familia Lazăr ieșenii cu asfaltarea drumurilor

16 sept. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Locuitorii comunei Strunga din județul Iași atrag atenția procurorilor DNA asupra unui proiect în valoare de un milion de euro, care a fost făcut în bătaie de joc de Primăria Strunga. Banii destinați modernizării și asfaltării drumurilor din comuna Strunga au fost cheltuiți în bătaie de joc. Locuitorii îi acuză pe primarul Mariana Lazăr și pe fostul senator Sorin Lazăr de faptul că recepția lucrării a fost făcută fără ca proiectul să fie finalizat.

„Chiar dacă au făcut recepția lucrării, sunt multe porțiuni care au rămas neasfaltate, fără rigole și cu canalizare acoperită. Primarul Mariana Lazăr a făcut în așa fel încât să se cheltuiască cât mai puțini bani”, acuză locuitorii din comuna Strunga

Proiect în valoare de un milion de euro a fost făcut în bătaie de joc

Un proiect în valoare de un milion de euro, de care ar fi trebuit să beneficieze toți locuitorii comunei Strunga  din județul Iași, a fost făcut în bătaie de joc. Cetățenii atrag atenția procurorilor DNA asupra modului în care primarul Mariana Lazăr a cheltuit banii în cadrul proiectului „Modernizare drumuri în Comuna Strunga, Județul Iași”, cu o valoare de 4,2 milioane euro, plus TVA.

Deși lucrările începute în 2017 trebuiau finalizate în termen de doi ani, acestea au fost deja recepționate, însă fără ca lucrarea să fie finalizată în realitate.

„Cei din Primărie au spus că au terminat lucrarea de asfaltare în toamna anului 2019, dar nici acum nu este finalizată, la un an distanță, și nici nu mai continuă lucrarea. Chiar dacă au făcut recepția lucrării, sunt multe porțiuni care au rămas neasfaltate. S-a făcut în așa fel încât să se cheltuiască cât mai puțini bani. În multe zone, rigolele lipsesc total, mai ales în dreptul caselor părăsite. Conform proiectului, trebuiau puse rigole peste tot unde se asfaltează. Ele au fost făcute fără armătură de beton și sunt foarte subțiri, deja cedează de la propria greutate și abia au fost montate. Sub rigole au pus nisip direct și, pentru că lipsesc multe porțiuni, apa se scurge pe sub șanțuri și ajunge în curțile oamenilor. La mine în curte se adună apă la fiecare ploaie abundentă”, se plânge un locuitor din comuna Strunga.

Asfaltări făcute în bătaie de joc în comuna Strunga, cu canalizări acoperite și rigole lipsă

Cu asfaltări parțiale și rigole care crapă sub propria greutate, drumurile abia modernizate din comuna Strunga au început să cedeze și să prezinte fisuri prin care se infiltrează apa. Una dintre cele mai mari grozăvii pe care le acuză locuitorii din Strunga este faptul că gurile de canal de pe strada 1 Decembrie 1989 au fost acoperite total, fără să fie aduse la nivelul asfaltului proaspăt turnat.

„Pe strada 1 Decembrie au acoperit toate gurile de canal cu asfalt. Toate drumurile aveau pe mijloc guri de canal, iar acum apa nu mai are pe unde să se scurgă. O altă problemă este că s-au pus borduri pe marginea drumurilor fără să fie fixate, iar când sunt atinse de o mașină se desprind pur și simplu. Înainte treceau două camioane unul lângă altul, dar acum a făcut atât de îngustă strada, încât abia trece o mașină pe sens unic. Din cauza bordurilor, nici nu poți intra în curte cu mașina sau cu căruța”, spune un ieșean care locuiește pe strada 1 Decembrie 1989 din comuna Strunga.

O situație gravă se găsește și de-a lungul străzii Vasile Alecsandri, acolo unde există zone întinse în care lipsesc rigolele care se fac în mod obligatoriu în paralel cu asfaltarea drumurilor.

Primarul Mariana Lazăr refuză să comenteze asupra defectelor drumurilor proaspăt modernizate din comuna Strunga

Proiectul „Modernizare drumuri în comuna Strunga, județul Iași”, a demarat în data de 4.10.2017 și, conform planului oficial, avea un termen de execuție, prevăzut în autorizația de construire, de 24 luni. Cu toate acestea, autoritățile din Strunga au menționat, în panourile informative afișate pe drumurile asfaltate, faptul că lucrarea a fost finalizată pe 3.08.2018.
Reporterii BZI au fotografiat defectele proiectului în valoare de un milion de euro și au încercat să le prezinte în fața primarului Mariana Lazăr , însă aceasta nu a putut fi găsită.

„Doamna primar este plecată, nu știm unde pentru că nu ne spune nouă unde pleacă. Dacă vreți vorbiți cu vicele”, au spus angajații Primăriei Strunga.

Contactată telefonic în repetate rânduri, Mariana Lazăr, primarul comunei Strunga din județul Iași, nu a răspuns apelurilor pentru a oferi un punct de vedere al modului în care a fost cheltuit respectivul milion de euro. Actualul primar este soția fostului senator Sorin Lazăr, care a fost implicat în mai multe dosare penale și care a fost, la rândul său, primarul comunei Strunga.

Proiectul în valoare de un milion de euro a provocat un scandal în comuna Strunga

Licitația pentru execuția lucrărilor în cadrul proiectului „Modernizare drumuri în Comuna Strunga, Județul Iași” a fost organizată la începutul anului 2017, proiectant fiind Simpa Consult SRL, iar constructor Enviro Construct SRL.
Valoarea estimată fără TVA a contractului este de 4.154.904,94 lei, defalcată astfel: 4.121.879,74 lei pentru construcții și instalații, iar pentru organizarea de șantier, o sumă 33.025 lei, fără TVA.

Un alt scandal uriaș care pare să nu se mai sfărșească are loc în comuna Strunga între autoritățile locale și mai mulți cetățeni care acuză conducerea Primăriei Strunga că a administrat lucrurile în așa fel încât un drum care deservea mai mulți locuitori a dispărut ca prin minune de pe hartă. Oamenii susțin că, drumul care figurează în registrele primăriei dinainte de 1989 nu mai există fizic în aceeași formă, iar acesta a fost ocupat abuziv, fiind vorba despre drumul public DS 164.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025