In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect afirma la vremea respectiva „Intentia noastra nu este sa cream un hibrid om-bovin bizar, vrem sa folosim aceste celule pentru a intelege mai bine cum sa facem celulele stem umane mai bune”.
Initial tehnica fusese interzisa de guvernul britanic, insa a ulterior a fost acceptata cu conditia ca hibridul sa fie 99.9% uman si 0.1% animal, iar embrionii rezultati sa fie distrusi dupa implinirea varstei de 14 zile . Prin implantarea unui nucleu de celula umana intr-o celula animala s-au realizat embrioni denumiti „himere” , melanjuri intre om si soarece pentru studii privind tratamentul cancerului si al bolilor autoimune, intre om si gasca, pentru a se cerceta bolile de coagulare a sangelui.
Celulele stem pot trata foarte multe boli
Experimentele au mers mai departe. S-a reusit injectarea de celule stem umane in creierul unor primate pentru a se studia evolutia unor maladiillor cerebrale, cum ar fi boala Alzheimer sau accidentele vasculare cerebrale. Intre timp, au inceput sa se faca auzite protestele de natura etica si morala ale unor organizatii cum ar fi Societatea pentru Protectia Copiilor Nenascuti din Marea Britanie sau Grupul pentru Etica Reproductiva. Iar la inceputul saptamanii trecute, o ancheta parlamentara britanica dezvaluia faptul ca experimentele cu hibrizi om-animal nu au dus la rezultatele scontate initial, pentru a fi surse valabile de celule stem cu care ar putea fi tratate o serie de boli, scrie DailyMail.
In raportul comisiei lordul Alton afirma ca „niciunul dintre cercetatorii audiati nu a putut da o justificare valida in termeni de tratament, cu privire la aceste experimente cu hibrizi om-animal”. Acest tip de cercetare nu are nicio justificare nici pe plan etic si nici din punct de vedere medical, si poate duce la discreditarea tarii, a mai precizat lordul Alton. De fiecare data, oamenii de stiinta au spus un singur lucru: „Daca ne dati permisiunea sa continuam, vom gasi tratamentul pentru orice boala a omenirii.” Acesta este santaj emotional, a mai spus lordul. Mai mult, exista temerea ca experimentele prin care s-au injectat celule stem umane in creierul unor primate ne poate apropia periculos de mult de cosmarul unor fictiuni de tipul „Planeta maimutelor”.
Ce sunt celulele stem si cine poate beneficia de recoltarea acestora. Vezi si alte detalii
La doar o zi de la acest discurs, care ii poate face pe multi sa zambeasca, in laboratoarele Universitatilor din Londra, Warwick si Newcastle, acreditate din 2008 sa realizeze astfel de experimente, a fost facuta o descoperire macabra: s-au gasit depozitati in congelatoare speciale peste 150 de embrioni rezultati din incrucisarea genelor umane cu cele animale si care nu fusesera distrusi, dupa cum cere legea, la 14 zile de la crearea lor. In aceeasi zi, cele 3 laboratoare au fost inchise, iar fondurile pentru astfel de cercetari retrase. Pe moment, problema pare rezolvata. Insa stiinta a ajuns prea departe pentru a se impiedica de niste „chichite” etice sau legale. Studiile pe organisme „himere” pot continua oriunde in lume, in orice stat in care manipularea genetica este mai putin controlata sau unde nu exista deloc legi care sa o restrictioneze in vreun fel.