UE nu a reușit să semneze o rundă mult așteptată de sancțiuni împotriva Rusiei, lăsând blocul să se lupte să finalizeze un acord la timp pentru a marca primul an de la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin.
Discuțiile se vor desfășura acum până la comemorările oficiale ale Ucrainei pentru primul său an de război, punând la îndoială promisiunea recentă a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, făcută președintelui Volodymyr Zelensky la Kiev de a oferi o a zecea rundă de sancțiuni până atunci.
Polonia se opune restricțiilor propuse asupra importurilor de cauciuc sintetic
Diplomații au spus că s-a ajuns la un acord cu privire la aproape întregul pachet, dar Polonia se opune restricțiilor propuse asupra importurilor de cauciuc sintetic despre care susține că nu sunt suficient de puternice.
Deși a recunoscut că a reținut pachetul, Varșovia a negat că ar fi problema.
„Nu blocăm sancțiunile”, a spus un oficial polonez, sub condiția anonimatului. „Vrem doar să avem sancțiuni care să aibă sens”.
Toate celelalte puncte au fost convenite, au spus patru diplomați UE, potrivit POLITICO.
Comisia continuă joi seară discuțiile cu unele țări UE în căutarea unui compromis, potrivit doi dintre diplomați. O altă întâlnire a ambasadorilor din cele 27 de țări membre UE va avea loc vineri dimineață, au declarat patru diplomați, pentru a încerca să încheie un acord.
Obiecția Poloniei se referă la restricțiile propuse la importurile de cauciuc sintetic din Rusia. Comisia a sugerat să stabilească o limită de cotă la 560.000 de tone metrice, a spus un diplomat al UE.
Un diplomat al UE a spus că cota propusă „face ca sancțiunea să nu aibă sens”
Este chiar mai mare decât importurile actuale, a spus oficialul polonez. În timp ce mai mulți diplomați UE au declarat că Polonia a fost cel mai deschis oponent al acestei cote, alții și-au exprimat și nemulțumirile față de derogările pentru anumite companii. Un diplomat al UE a spus că cota propusă „face ca sancțiunea să nu aibă sens”.
Datele comerciale arată că importurile din Rusia nu au depășit această cotă în ultimul deceniu.
Pachetul actual exclude deja alte puncte controversate, cum ar fi interzicerea importurilor rusești de diamante, ușurând sancționarea membrilor familiei și anturajul oligarhilor sau sancționarea anumitor angajați ai companiei nucleare de stat Rosatom.
Răbdarea era în curs de epuizare, un alt diplomat al UE numinând mișcarea Poloniei „nesustenabilă”.