Prima pagină » Economic Local » În acest weekend începe campania de vaccinare antirabică a vulpilor din județul Iași

În acest weekend începe campania de vaccinare antirabică a vulpilor din județul Iași

04 nov. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin, în Economic Local

Campania de vaccinare antirabică a vulpilor din județul Iași începe în acest weekend și va fi derulată până la finalul lunii noiembrie 2022. Medicii sanitar-veterinari vor monitoriza desfășurarea acțiunii

Campania de vaccinare antirabică a vulpilor va demara în acest weekend. Potrivit specialiștilor Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, din cauza situației epidemiologice, singura măsură eficientă de eradicare a rabiei este vaccinarea animalelor din mediul silvatic.

„Este cea mai eficientă măsură pentru a eradica rabia din județul Iași, dar și din celelalte județe, pentru că această campanie se desfășoară la nivel național. Vaccinarea antirabică se efectuează atât la animalele domestice (carnasiere domestice), cât și la animalele sălbatice (vulpea), cu ajutorul momelilor vaccinale antirabice, prin distribuție aeriană și manuală, de două ori pe an, primăvara și toamna.

Distribuția aeriană a momelilor vaccinale antirabice în mediul silvatic se efectuează cu ajutorul avioanelor în care sunt instalate aparate de distribuție automatizată a momelilor vaccinale prin sistem GPS, care garantează o distribuție controlată și precisă, ce are ca scop asigurarea unei densități de 25 momeli/km2. Vor fi luate în vedere evitarea așezărilor umane, întinderilor mari de apă, drumurilor naționale pe cât posibil, arealul țintă fiind reprezentat de fondurile cinegetice și extravilanul localităților”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Campania de vaccinare antirabică, supravegheată de medicii din Iași

Anterior distribuției momelilor vaccinale se efectuează o campanie de informare a populației, prin postarea de afișe informative la nivelul prefecturilor, primăriilor, inspectoratelor școlare din Iași, Direcției de Sănătate Publică, școlilor, spitalelor, locurilor publice și traseelor turistice, privind modalitatea de transmitere a rabiei și efectele ei asupra oamenilor și animalelor, precum și cum trebuie procedat în cazul în care oamenii sau animalele intră în contact cu momelile vaccinale. Pe toată perioada derulării campaniei de vaccinare, echipe ale DSVSA Iași vor efectua acţiuni de monitorizare în teren, în vederea desfășurării corecte a vaccinării.

Scopul final al acțiunii de vaccinare este recunoașterea indemnității teritoriului României faţă de unele boli transmisibile ale animalelor, care pot influența direct sau indirect schimburile comerciale cu animale vii, produse şi subproduse de origine animală, acesta reprezentând obiectivul fundamental al activităților de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor transmisibile ale animalelor. Un ieșean a ajuns la spital mușcat de un dihor care avea rabie.

Mai multe focare de rabie în județul Iași

Rabia este o boală virală deosebit de gravă a animalelor, care se poate transmite la om, finalizându-se întotdeauna cu moartea animalelor afectate, dacă acestea nu sunt vaccinate. Este o boală acută, provocată de o infecție virotică, frecventă la animale (câini, lupi, pisici etc.), transmisibilă și omului, ce se manifestă prin accese nervoase puternice, urmate de paralizie și apoi de moarte. Anul acesta a fost descoperit un focar de rabie în comuna Lespezi din Iași.

Campania de vaccinare a vulpilor din Iași ar trebui să se deruleze timp de 4 ani.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *