Prima pagină » Actualitate » În acest sat din România, toți cetățenii au același nume: „Pe toți îi cheamă..”
În acest sat din România, toți cetățenii au același nume: „Pe toți îi cheamă..”

În acest sat din România, toți cetățenii au același nume: „Pe toți îi cheamă..”

03 iul. 2024, 07:27,
în Actualitate

Într-un sat din România, toți cetățenii au același nume. Satul este în județul Neamț și găzduiește locuitori care mulți dintre ei au același nume. Pentru a nu se încurca și a se putea diferenția unii de alții, cetățenii poartă cu drag poreclele pe care le primesc.

În acest sat din România, toți cetățenii au același nume

Comuna Bicazu Ardelean, din județul Neamț, are aproximativ 3.600 de locuitori. Unul dintre satele componente ale comunei Bicazu Ardelean este un mic sat, Țepeșeni, ce are puțin peste 300 de locuitori. Marea problemă legată de acest sat și care generează o serie de confuzii pentru autoritățile statului care trebuie să interacționeze cu locuitorii este acela că toți au același nume de familie.

Satul cu pricina a devenit faimos datorită faptului că aproape 300 dintre locuitori au numele de Țepeș. Pentru a evita confuzii, în cărțile de identitate ale cetățenilor apare încă un nume scris pe buletin.

„Avem Ţepeş Greuruş, Ţepeş Nica, Ţepeş Bobescu. Se întâmplă foarte des să ne confunde poştaşul. Vecinul meu este tot Ion Ţepeş Greuruş şi e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Ţepeş Greuruş, dar amenzile de la circulaţie nu le iau eu, pentru că nu am carnet”, a declarat un tânăr din satul Țepeșeni.

Un oficial din cadrul Poștei din comună a menționat că înainte să existe codul numeric personal îi era foarte dificil să știe exact care dintre locuitori a primit, spre exemplu, o carte poștală.

„I-am încurcat de foarte multe ori? Având toți același nume nici nu ai cum să nu-i încurci. Acum este mai uşor că au început să scrie pe multe codul numeric, dar înainte de asta se încurcau foarte tare. Satul Ţepeşeni este cel mai complicat sat din România pentru cineva care lucrează la Poștă. Pe toţi locuitorii îi cheamă Ţepeş. Ce poți să faci… Noroc că îi mai știm după porecle. Ar fi ne-ar fi imposibil să îi identificăm”, a menționat poștașul din comuna nemțeană Bicazu Ardelean.

Cum s-a ajuns la această situație?

Localnicii spun că această situație s-a întâmplat după ce domnitorul Vlad Țepeș s-a refugiat o perioadă în munții din zona respectivă.

„Aici, în zona asta, Vlad Ţepeş s-a refugiat o perioadă de vreme în munţi. A venit aici am înţeles şi a rămas pe la mănăstirea Bistriţa, unde era şi mama lui, venită ca măicuţă. În felul ăsta, Ţepeşii s-au tot înmulţit. Şi uite aşa, a apărut satul Ţepeş”, a precizat un bătrân care locuiește în comuna nemțeană Bicazu Ardelean.

Mai mult de atât, mai mulți bătrâni din zonă susțin că satul s-a format pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş, când s-a refugiat o familie care a fugit din cauza obiceiului că erau traşi oamenii în ţeapă.

„Pe timpul domniei lui Vlad Ţepeş, s-a refugiat aici, în sat, o familie care a fugit din cauza obiceiului că erau traşi oamenii în ţeapă. S-au înmulţit şi aşa s-a format satul Ţepeşeni. Aşa am auzit din bătrâni“, declara Toader Ţepeş, zis „Pişpechi“, un alt bătrân din satul din România unde toți cetățenii au același nume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *