Prima pagină » Titlurile zilei » În acest apartament de lux din Hotelul Traian se retrăgea fostul președinte Traian Băsescu. Royal este căutat doar de VIP-uri – FOTO/VIDEO

În acest apartament de lux din Hotelul Traian se retrăgea fostul președinte Traian Băsescu. Royal este căutat doar de VIP-uri – FOTO/VIDEO

15 feb. 2023, 02:00, 4 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Simbolul din centrul orașului a fost renovat cu 4 milioane de euro. „E o combinație de vintage cu modern”

Hotelul Traian din Iași atrage clienți de toate categoriile, dar mai ales personalități. Unul dintre cei mai fideli clienți ai hotelului de 4 stele din centrul orașului este fostul președinte al României, Traian Băsescu. Începând cu anul 2003, hotelul a fost renovat, fiind vorba de o investiție de peste 4 milioane de euro. Acum îmbină mobilierul vintage cu facilitățile moderne.

Hotelul Traian din Iași este una dintre cele mai cunoscute locații de lux, unde de-a lungul timpului s-au cazat regi, președinți, miniștri, artiști, staruri de cinema. Grand Hotel Traian atrage turiști de toate vârstele și din toată lumea. Unul dintre cei mai fideli clienți ai hotelului de 4 stele este Traian Băsescu, fostul președinte al României, care alege de fiecare dată apartamentul Royal.

„Aici, în apartamentul Royal se cazează marea majoritate a personalităților. Am avut ambasadori, actori, președinți, politicieni, turiști din toată lumea. Știm cu toții povestea care o are în prim-plan pe Greta Garbo, o actriță cunoscută, care s-ar fi cazat în Hotelul Traian, sub altă identitate. În general, chiar și acum, persoanele cunoscute țin foarte mult la confidențialitate.

Toți cei care vor o experiență unică, într-un hotel de 4 stele, cu o istorie în spate, un hotel monument istoric, vin aici. În cartea de onoare a hotelului au lăsat un mesaj cei care au fost la noi și au vrut să povestească despre experiență”, susține Cătălina Furnică, manager de cazare al Hotelului Traian.

Hotelul Traian din Iași a fost recondiționat cu 4 milioane de euro

O echipă formată din specialiști în design interior s-a ocupat de schimbările din hotel, iar materialele au fost aduse din Italia și Franța. Din anul 2003 până în prezent s-au investit peste 4 milioane de euro în recondiționarea Hotelului Traian.

„În 2003 s-au făcut renovări în interior, pentru că, fiind monument istoric, în exterior nu se pot face renovări decât cu respectarea unor anumite reguli. Auriul pe care îl vedeți aici, sus, s-a păstrat chiar de la începuturile hotelului. Așa a fost înainte combinația, de alb cu auriu. S-a mai modificat un pic, s-au modernizat camerele, de aceea s-a încercat combinația vintage cu modern.

În 2019 s-a schimbat absolut totul. Noua conducere a investit foarte mult în hotel și s-a schimbat de la mochetă până la draperii, AC. Paturile s-au schimbat în totalitate, iar băile, la fel. Sunt spațioase, moderne. Mobilierul vechi a fost păstrat și recondiționat. Avem mobilier vechi, dar facilități moderne. La uși nu se mai folosesc chei, ci cartele, de exemplu”, susține Carla Gabriela Gângă.

În hotelul din centrul Iașului lucrează și angajați cu mulți ani de experiență în turism

În Hotelul Traian lucrează 60 de angajați, iar unul dintre cei mai vechi este Carla Gabriela Gângă, guvernantă.

„Am venit aici în anul 2012. Am lucrat cu plăcere și pasiune pentru că e o muncă infinită. Eu am studiat în acest domeniu, am obținut brevet în turism. Am 7 ani de experiență și am obținut brevetul de director de hotel. Coordonez echipa de house-keeping. Funcția mea este cea de guvernantă. Aici nu e important doar un anumit departament, ci toate, de aceea, în orice hotel trebuie să existe o bună comunicare.

Din păcate, serviciile din România nu sunt cum ar trebui să fie, de aceea am luptat să avem servicii bune și oaspeții să revină cu drag. Am avut cazați mulți străini, din toată lumea, care au fost încântați de hotel. Am avut toate categoriile de clienți, de la oameni simpli, la ambasadori, președinți de stat, actori, vedete”, povestește Carla Gabriela Gângă, guvernantă la Hotelul Traian din Iași.

Pe de altă parte, hotelurile din Iași au fost ocupate de ucraineni imediat după izbucnirea războiului din Ucraina.

Cătălina Furnică: „Se va face un documentar despre clădirile reprezentative făcute de Gustave, inclusiv Hotel Traian”

Grand Hotel Traian a fost construit în 1882 de Gustave Eiffel, inginer francez, cunoscut în întreaga lumea pentru Turnul Eiffel din Paris, Franța. Imobilul a fost construit în stil neoclasic francez, pe o structură metalică, fiind o noutate la acea vreme, având coloane din fontă și platforme metalice. Gustave Eiffel a construit și podul de la Ungheni, un pod de cale ferată peste Prut, însă hotelul din centrul Iașului este cea mai cunoscută lucrare a inginerului francez. Grand Hotel Traian are 68 de camere, două apartamente luxoase, respectiv Royal Suite și Eiffel Suite, două garsoniere, 17 camere single, 45 de camere duble și două camere pentru persoane cu dizabilități, dotate cu mobilier în stil clasic și facilități moderne. La împlinirea a 100 de ani de la moartea inginerului francez va fi organizat un eveniment și la Iași.

„Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Gustave Eiffel. O echipă de filmare va face un documentar despre clădirile reprezentative făcute de Gustave și va filma și la noi. În ceea ce privește tipologia clienților, turiștii vin mai ales vara, pentru că vor să vadă Iașul în acest sezon.

Avem și solicitări de la miri care vor să facă ședințe foto aici, pentru că au o priveliște frumoasă. Având multe conferințe și evenimente în sălile noastre, mulți dintre invitați se cazează la noi, mănâncă la noi, în restaurantul Gustave, unde avem preparate culinare pentru toate gusturile”, mai spune Cătălina Furnică.

A crescut numărul turiștilor din Iași.

A crescut cererea pentru evenimente corporate

Potrivit reprezentanților hotelului din Iași, a crescut cererea pentru organizarea de evenimente corporate.

„Pe partea de evenimente, noi avem 3 săli de conferințe, cu capacitate diferită. Putem acomoda grupuri de la 10 la 400 de persoane. Cele 3 săli sunt dotate cu echipamente de ultimă generație. Sala Eminescu, cea mai mare sală, cu o suprafață de 400 de metri pătrați, are un sistem de proiecție de ultimă generație. A crescut cererea pentru organizarea evenimentelor de tip corporate, iar cele mai bune luni sunt mai, iunie, octombrie, noiembrie. Avem solicitări din diverse domenii, mai ales din cele medicale”, susține Crețu Ramona, director al Hotelului Traian.

De asemenea, Hotel Traian din Iași dispune de facilități precum transport de la aeroport, transport cu limuzina, casă de schimb valutar sau spălătorie.

Comentarii
  • Putina poveste ca oricum bate vantul.

  • in apartamentu ala miroase a basina statuta. nu stiu de unde. nu de la mine, ca n-am stat acolo. am bagat oleaca capu pe usa, am adulmecat, am spus pfoaiii, si-am tulit-o ca ma lua cu ameteala.

  • Mioara camerista

    Acu 3 ani bogdan Vascu a fost cazat in acel apartament a lui Băsescu. Era cu soția lui venit și cu inca o pocnitoare de la gara. Au făcut menaj a trois . Aveau și șampanie adusa de acasă și prăjituri de la select. Domnule, așa o mizerie au lăsat în apartament, așa ceva nu am văzut de când mama m a făcut. S au chiar in pat și s au căcat in dulap, au smuls cablu la telefon și rupt rama de la tablou. Așa nespălati.. doamne ferește. Ieri l am vaxut pe acest prostalan cum plimba câinele și batjocorea soția lui grasa

  • cacatul in dulap e ceva nou. n-am mai auzit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *