Prima pagină » Local » În acest an, de Sfinții Constantin și Elena, lui Ștefan Bercaru nu i s-a mai interzis intrarea în cimitirul din Bohotin! Pr. Iulian Andrei: „Am încercat să evităm orice prilej de neliniște” – FOTO/VIDEO

În acest an, de Sfinții Constantin și Elena, lui Ștefan Bercaru nu i s-a mai interzis intrarea în cimitirul din Bohotin! Pr. Iulian Andrei: „Am încercat să evităm orice prilej de neliniște” – FOTO/VIDEO

24 mai 2023, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

În urma articolului cu titlul „Scandal de proporții într-un cimitir din Iași! Enervat de prezența lui Ștefan Bercaru, preotul paroh i-a instigat la violenţă pe enoriași: «Îţi tai roțile, pleacă, poate pățești ceva!»”, din data de 22 mai 2023, preotul paroh Iulian Andrei a venit cu o serie de explicații

Acesta a transmis că și-a dorit să evite orice prilej de nelinişte la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de aceea, în acest an, lui Ștefan Bercaru nu i s-a mai interzis intrarea în cimitirul care este administrat de Consiliul Parohial. Preotul susține însă că Ștefan Bercaru putea sluji în cimitir fie înainte, fie după terminarea programului pomenirilor rânduite canonic în parohie.

Lui Ștefan Bercaru nu i s-a mai interzis intrarea în cimitirul din Bohotin

Preotul Iulian Andrei a transmis că a luat toate măsurile pentru ca în Parohia „Sfântul Nicolae” Bohotin să nu mai existe conflicte. Astfel, pe 21 mai 2022, lui Ștefan Bercaru i s-a oferit acces în cimitir, dar doar în intervalul orar 6.00-8.00 și 14.00-16.00. Pentru aceasta, Ștefan Bercaru trebuia să prezinte „o listă cu acei adepți care au ales această entitate din afara Bisericii Ortodoxe Române”, lucru pe care nu l-a făcut.

„«Scandalul de proporții» despre care publicaţia aminteşte că s-a petrecut duminică, 21 mai, a fost generat de alungarea duhului de pace care se cuvine a se manifesta mereu în mijlocul unei comunităţi de credincioşi. Din păcate, fostul preot Ştefan Bercaru, de la caterisirea căruia se împlineşte un deceniu, deşi este înlăturat din cler, fiindu-i oprită posibilitatea de a sluji, neavând dreptul să săvârșească niciun fel de slujbă a Bisericii Ortodoxe, îmbracă periodic haine de slujitor al bisericii şi incită la tulburare prin amăgirea sătenilor din Bohotin cu oficierea unor rânduieli evident necanonice.

În acest context, tulburător pentru orice om de bună credinţă, subsemnatul şi enoriaşii din comunitatea Parohiei «Sfântul Nicolae» Bohotin am încercat să evităm orice prilej de nelinişte la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Astfel, domnului Ştefan Bercaru i s-a solicitat prezentarea unei liste cu adepții săi la mormintele cărora dorea să «slujească». Nu a putut face acest lucru. Totodată, pentru a preîntâmpina o situaţie conflictuală, nu i s-a interzis intrarea în cimitirul administrat de Consiliul Parohial (conform hotărârii Consiliului Local al comunei Răducăneni), ci i s-a transmis ca accesul să aibă loc fie înainte, fie după terminarea programului pomenirilor rânduite canonic în parohie.

Nici de acest aspect nu a ţinut cont, deşi i s-a oferit libertatea de a alege. Din precauţie, părintele Iulian Andrei a solicitat Inspectoratului de Jandarmi, cu o săptămână înainte de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, sprijinul în prevenirea unor momente neplăcute care să genereze un nou «scandal de proporții» la Bohotin. Domnul Bercaru a ignorat şi acest aspect, acţionând conform propriei iniţiative smintitoare”, a transmis pr. paroh Iulian Andrei, Parohia „Sfântul Nicolae” din Bohotin, Protopopiatul 2 Iaşi.

Pr. Iulian Andrei: „Tulburarea din sânul unei comunităţi este regretabilă”

Deși caterisit de un deceniu, Ștefan Bercaru s-a înscris în Asociația Religioasă „Credința Străbună” și continuă să slujească.

„Prin urmare, afirmaţiile din articolul ce descrie situaţia de la Bohotin sunt regretabile. Nu preotul paroh este «cel care a iscat un scandal de proporții» şi nu el este cel care «a găsit de cuviință să-i instige la violenţă pe enoriași».

Nicidecum nu am folosit un limbaj nedemn de slujirea preoţească şi, evident, nu am avut o atitudine violentă. Dimpotrivă! Este lesne de înţeles pentru orice om de bună credinţă că tulburarea din sânul unei comunităţi este regretabilă. Din păcate, însă, în loc să se pocăiască şi să caute iertarea, fostul preot Ştefan Bercaru, înfiinţând așa-zise «biserici» sau «asociaţii religioase», îi înșeală pe credincioşi, comportându-se nedemn nu doar de un pretins cleric, ci şi de un om cu minim bun-simţ.

Pentru a-L purta pe Hristos în inimile noastre e nevoie de smerită atitudine, de pace şi înţelegere în mijlocul credincioşilor, nu de continuă instigare şi provocare, prin acţiuni generatoare de «scandaluri de proporții» în comunitate sau prin incorecte articole de presă”, a adăugat pr. Iulian Andrei.

Comentarii
  • Mai lasă-ne

    Părinte are dreptate, Bercaru profita de situație, se victimizează peste tot
    Duminica ziceai ca e un alt om, nu ăla care caută mereu scandal, e șmecher moșneagul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`