Prima pagină » International » În această țară bancnotele sunt pe cale de dispariție. Iată de ce toți cetățenii nu mai folosesc bani cash
În această țară bancnotele sunt pe cale de dispariție. Iată de ce toți cetățenii nu mai folosesc bani cash

În această țară bancnotele sunt pe cale de dispariție. Iată de ce toți cetățenii nu mai folosesc bani cash

02 aug. 2024, 09:40,
în International

În această țară bancnotele sunt pe cale de dispariție. S-a decis trecerea la plățile electronice în majoritatea cazurilor, Suedia devenind lider european în această privință. Iată de ce toți cetățenii nu mai folosesc bani cash.

În această țară bancnotele sunt pe cale de dispariție

În Suedia, banii cash aproape au dispărut, motivul fiind creșterea alarmantă a criminalității și a fraudelor financiare. Astfel, s-a decis trecerea la plățile electronice în majoritatea cazurilor. Aproape că nu mai există bancnote și monede, preferându-se plățile cu cardul sau monede online. Renunțând aproape de tot la banii cash, suedezii se folosesc cel mai mult de carduri și de telefoanele mobile pentru a face plăți.

O metodă folosită foarte des de cetățenii din Suedia este BankID. Acesta este un cod de securitate legat de un ID oficial, putând fi folosit pentru a efectua plăți sau pentru a semna contracte. El este disponibil folosind o amprentă pe ecranul telefonului sau cu recunoaștere facială.

O altă metodă de plată populară în Suedia este Swish. Lansată în 2012 cu sprijinul a șase dintre cele mai mari bănci suedeze, aplicația a înregistrat până acum peste un miliard de plăți și este folosită de peste 8,5 milioane de oameni. Prin intermediul acestei aplicații, clienții pot trimite bani prietenilor sau pot face plăți către companii folosind coduri QR.

Ce se va întâmpla în viitor cu banii cash

Mulți se întreabă dacă dispar banii cash. Deși în ultima vreme cetățenii folosesc cardurile și nu mai plătesc cu bani cash, unii sunt de părere că numerarul nu ar trebui să dispară complet. Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Australienii sunt printre cei care se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor câștigă teren când vine vorba de efectuarea plăților. Până în 2026, procesul început deja în Australia ar trebui să se finalizeze, și anume eliminarea completă a numerarului.

Australia ar putea să intre în istorie ca fiind prima țară care a renunțat la cash ca soluție de plată. Schimbarea nu pare să fie neapărat una impusă de autorități, cât o progresie naturală impusă de obiceiurile celor aproximativ 25 de milioane de australieni care trăiesc pe continent. Plata cu telefonul a fost adoptată deja de majoritatea oamenilor în detrimentul bancnotelor tradiționale. Unii au anticipat că dispariția totală a numerarului ar putea fi la doar cinci ani distanță, dacă procentul plăților efectuate cu numerar continuă să scadă la rata actuală.

Una dintre multele critici aduse dispariției numerarului este că mulți oameni vor fi afectați, mai ales persoanele în vârstă și cei cu dizabilități. O altă problemă ține de riscurile de securitate tot mai mari, cum ar fi atacurile cibernetice și alte forme de infracțiuni cibernetice.

Din 2017, plățile efectuate cu carduri de debit, inclusiv cu telefoane și ceasuri, le-au depășit pe cele efectuate în numerar. Este posibil ca tendința să fi fost accelerată de Covid, dar declinul este vizibil. Volumul plăților din Regatul Unit, care nu implică numerar, a crescut de la 45 la 85% până în 2021. În schimb, Elveția nu vrea să renunțe la bancnote și monede, indică un sondaj recent al băncii centrale, în ciuda fenomenului care nu mai poate fi oprit: creșterea aplicațiilor de plată mobilă. Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024