Prima pagină » Eveniment-Social » În această seară, fațada Palatului Culturii va fi iluminată în culorile roz și bleu, în semn de solidaritate cu părinții care au suferit pierderea copiilor
În această seară, fațada Palatului Culturii va fi iluminată în culorile roz și bleu, în semn de solidaritate cu părinții care au suferit pierderea copiilor

În această seară, fațada Palatului Culturii va fi iluminată în culorile roz și bleu, în semn de solidaritate cu părinții care au suferit pierderea copiilor

15 oct. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

În această seară, 15 octombrie 2024, fațada Palatului Culturii va fi iluminată în culorile roz și bleu, în semn de solidaritate cu părinții care au suferit pierderea copiilor.

Fațada Palatului Culturii va fi iluminată în culorile roz și bleu, în această seară

În semn de solidaritate cu părinții care au suferit pierderea copiilor, fațada Palatului Culturii din Iași, clădire emblematică a orașului, va fi iluminată în culorile roz și bleu, în seara zilei de 15 octombrie 2024.

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași se alătură acestei  inițiative, parte a proiectului „Mame cu brațele goale”, care marchează „Ziua Părinților de Îngeri”, o zi națională de comemorare a copiilor decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, instituită prin Legea 186/2024.

„Prin această acțiune, invităm întreaga comunitate să se alăture nouă în amintirea copiilor pierduți și în semn de respect pentru durerea profundă a părinților”, subliniază Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Iluminarea fațadei Palatului Culturii în culorile roz și bleu, simbolice pentru această cauză, are rolul de a sensibiliza și de a crește gradul de conștientizare a comunității locale, cu privire la tragediile tăcute cu care se confruntă multe familii. Această expresie de solidaritate a devenit o tradiție în mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Canada, Australia și Statele Unite.

Începând din 2024, România s-a alăturat acestora pentru a sprijini familiile afectate de decesul copiilor, prin adoptarea Legii 186/2024, care stabilește 15 octombrie ca Ziua națională de comemorare a copiilor decedați și încurajează autoritățile și organizațiile să organizeze evenimente publice pentru a marca acest moment. De asemenea, legea oferă cadrul legal pentru servicii de terapie psihologică, decontate de stat, pentru părinții care s-au confruntat cu decesul propriului copil.

Proiectul „Mame cu brațele goale”, inițiat în septembrie 2021, este un demers artistic, educațional și social, dezvoltat sub umbrela Asociației Sinaptica Mehedinți, care aduce în spațiul public discuții despre pierderea sarcinii, un subiect adesea considerat tabu. De la lansare, proiectul a adunat peste 100 de povești reale de la mame din întreaga țară, a creat grupuri de suport și a organizat dezbateri cu cadrele medicale pe tema susținerii emoționale a mamelor.

Părinții care și-au pierdut copiii vor avea acces la zece ședințe gratuite de consiliere psihologică

În data de 9 octombrie 2024, Ministerul Muncii a anunțat faptul că părinții ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia gratuit de 10 şedinţe de consiliere psihologică, pentru depășirea traumelor emoționale, efectuate în termen de 6 luni de la data decesului copilului, indiferent că sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate, la data decesului.

Guvernul a aprobat, în acest sens, normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr. 186/2024, privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi, numită și „Ziua Părinţilor de Îngeri”, prin care se stabilește modalitatea în care se decontează şedinţele de consiliere psihologică.

„Ședințele de consiliere psihologică sunt asigurate de către psihologi atestați de Colegiul Psihologilor din România. Orice persoană care trece printr-o asemenea traumă are nevoie de sprijin specializat și cred că este important să știe și să simtă că nu este singură”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Înscrierea părinților se face pe baza recomandării medicului de familie, precum și a raportului de evaluare întocmit de psiholog la prima ședință efectuată. De ședințele de consiliere psihologică beneficiază fiecare dintre părinți, atât individual, cât și împreună.

Decontarea ședințelor se face la solicitarea psihologilor de către Agenția Teritorială pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, unde au domiciliul fiscal, în termen de 30 de zile lucrătoare.

Efortul bugetar anual este estimat la aproximativ 6 milioane de lei pentru un cost mediu al ședinței de consiliere de 150 de lei, un număr mediu de 1.900 de decese infantile, respectiv 3.800 de părinți. Sumele provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Florin Salam, apariție surpriză pe scena Neversea Kapital. A cantat manele celebre în timp ce Salvatore Ganacci le mixa
Playtech.ro
Plaja la doar 60 de kilometri de Bucureşti care face furori în această perioadă. Nu este aglomerată şi poţi face plimbări cu barca
observatornews.ro
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Cum se împarte moștenirea între frați: reguli și excepții
Dailybusiness.ro
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`