Prima pagină » Titlurile zilei » În această criptă din Iași nu pot intra decât cei cu inima tare. Cranii puse în semnul Sfintei Cruci și o poveste înfiorătoare ținută sub lacăt de zeci de ani – FOTO

În această criptă din Iași nu pot intra decât cei cu inima tare. Cranii puse în semnul Sfintei Cruci și o poveste înfiorătoare ținută sub lacăt de zeci de ani – FOTO

16 iun. 2022, 02:00, 1 ,
Dragos Savin în Titlurile zilei

La doar câțiva kilometri de Iași o criptă dă fiori reci. Zeci de scheletele umane au fost depuse acolo. Osemintele aparțin ostașilor care au luptat în timpul Primului Război Mondial și au căzut la datorie

În comuna ieșeană Dobrovăț se găsește o criptă care adăpostește zeci de schelete umane. În vechiul cimitir din comuna, localnicii au ridicat în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă un monument, iar sub acesta se află o criptă unde-și duc somnul de veci soldații care s-au stins în Primul Război Mondial. Cripta este deschisă și oricine poate intra în ea să vadă resturile umane. Nu mulți sunt cei care au curaj însă să facă asta.

„Acolo e de mult timp cavoul… Sunt zeci de morți cred. Unii au fost în gropi comune, alții gășiți pe câmp… Din Primul Război Mondial au fost. Majoritatea sunt de prin comună, am înțeles că ar fi și necunoscuți. Se mai fac slujbe acolo, de Ziua Eroilor și mai sunt familiile care vin să aprindă lumânări. Oricum la biserică sunt pomeniți mereu”, a spus un localnic.

Cranii așezate în forma Sfintei Cruci

Osemintele sunt ținute încuiate, însă oricine poate deschide ușa criptei. Cum intri simți un fior. Zeci de cranii și oase sunt așezate unele peste altele, iar până nu de mult pe peretele frontal al criptei au fost atârnate cranii în semnul Sfintei Cruci.

„Așa au fost așezate de cei care au făcut cripta… Sunt câteva cranii și pe perete în formă de cruce…așa s-au gândit ei”, a completat un alt localnic.

Cel mai des, la cripta soldaților își fac apariția copiii din comună. Aceștia vin să vadă rămășițele și să spună povești auzite de la bătrânii satului. De multe ori cripta a fost subiect de inspirație pentru povești stranii spuse mai în glumă, mai în serios de tineri în serile de vară.

Urmele Războiului pe oseminte

Cert este că zecile de schelete stau astăzi drept mărturie pentru jertfa localnicilor care au luptat pe front. Urmele războiului se văd pe oseminte. Unele sunt rupte, iar pe câteva cranii se observă găuri. Acestea au fost provocate de obuze sau de gloanțele trase din puștile inamicilor. Pe monument sunt trecute câteva zeci de nume de-ale localnicilor care s-au stins în luptă, însă cadavrele acestora nu au fost niciodată identificate. Se bănuiește doar că osemintele din cripta de la Dobrovăț aparțin acestora. În orice caz, în cripta din Iași nu pot intra decât cei tari de inimă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024