Prima pagină » Titlurile zilei » În această cameră, judecătorii din Iași se împrietenesc cu cei mici pentru a le afla povestea. Copiii sunt audiați în timp ce se joacă – FOTO/VIDEO

În această cameră, judecătorii din Iași se împrietenesc cu cei mici pentru a le afla povestea. Copiii sunt audiați în timp ce se joacă – FOTO/VIDEO

27 apr. 2023, 02:00,
Cosmina Puiu, în Titlurile zilei

În această cameră din cadrul Curții de Apel și al Tribunalului Iași, judecătorii se împrietenesc cu cei mici pentru a le afla povestea. Copiii sunt audiați în timp ce se joacă și sunt impresionați de aspectul locului unde își petrec timpul

Curtea de Apel și Tribunalul Iași au o cameră dedicată copiilor care urmează să fie audiați. Aceștia au gândit un concept unic pentru ca minorul să își petreacă timpul într-un mediu prietenos. Înainte, aceștia erau aduși în fața anchetatorilor, iar acest lucru îi înspăimânta, motiv pentru care nu puteau să răspundă într-un mod real și corect, din dorința de părăsi sala cât mai repede. Acum, lucrurile s-au schimbat.

În această cameră, judecătorii din Iași se împrietenesc cu cei mici pentru a le afla povestea

Această cameră din cadrul Curții de Apel și al Tribunalului Iași a fost una dintre cele mai bune alegeri pentru că minorii care ajung în atenția anchetatorilor și urmează să fie audiați nu se mai simt traumatizați. Totul este gândit ca la carte. În camera alăturată se așează judecătorii, grefierii, avocații și cine mai este necesar, urmărindu-i pe cei mici.

Pe partea cealaltă este o oglindă uriașă, cu multe corpuri de mobilă mici și pline de jucării. Acolo intră doar judecătorul, îmbrăcat într-o ținută lejeră și cât mai comună, pentru a putea transmite un sentiment cunoscut copilului.

„Suntem singura instanţă din ţară care a reuşit să amenajeze camera de audiere pentru minori cu acest geam unidirecțional. Ştiu că mai sunt câteva doar pe lângă Parchete de pe lângă judecătorii. Acest concept este gândit de noi. Eu m-am ocupat de partea de design și culori, iar cei trei angajați ai instituției noastre au făcut totul și a ieșit ceva spectaculos. Ne-am ocupat de partea de montaj, reabilitare, modernizare și alte detalii importante în amenajarea unei camere”, declară purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Iași, judecător Diana Mihaela Cheptene Micu.

Micuții care ajung să fie audiați în această cameră devin fascinați de jucării

De mai bine de un an de zile, minorii sunt aduși în această cameră la audieri și lucrurile se desfășoară într-un mod mult mai eficient. Copiii sunt fascinați și impresionați de culori, jucării și corpurile de mobilă, încât judecătorul este nevoit să amâne cu 10-15 minute audierea, pentru a-i putea lăsa să se joace și să se împrietenească. În cele din urmă începe discuția cu mare atenție.

Ba mai mult, judecătorii evită să pună întrebarea „de ce?” copiilor care sunt victime, pentru că le produce sentimente că ar fi judecați sau acuzați pentru incidentele în care au fost implicați. În timpul audierii, anchetatorul nu-l oprește pe micuț să se manifesteze într-un anumit fel. De cele mai multe ori, aceștia aleg să se plimbe, jucându-se cu mașinuțele sau trenulețele, însă microfoanele din încăpere captează sunetul din orice colț.

Două camere de supraveghere filmează discuţia judecătorului cu minorul, iar microfoanele ascunse în spatele unei mici canapele sau în întrerupător captează spusele micuţilor. Oglinda este, de fapt, un geam unidirecţional care permite vizualizarea numai spre sala de audiere, fără a fi văzute persoanele care se află în sala de asistenţă, iar la audieri sunt prezenţi toţi cei care erau de față şi până acum la procesele cu minori, doar că cei mici nu îi văd.

Astfel, de când este camera de audieri pentru minori, judecătorii din Iași se împrietenesc cu cei mici și le află povestea într-un mod care nu îi mai sperie pe copii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *