Prima pagină » Economic Local » În a treia ediție a evenimentului „Ziua Porumbului”, fermierii din Iași primesc vești bune. Despăgubirile de secetă vor intra în conturi începând cu data de 21 septembrie 2020

În a treia ediție a evenimentului „Ziua Porumbului”, fermierii din Iași primesc vești bune. Despăgubirile de secetă vor intra în conturi începând cu data de 21 septembrie 2020

18 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

A treia ediție a evenimentului „Ziua Porumbului” a reunit zeci de fermieri din Iași care au discutat despre anul agricol 2020. Aceștia vor primi banii pentru despăgubiri de secetă începând cu data de 21 septembrie 2020 pentru culturile de toamnă, precum grâu și rapiță. Fermierii cu culturi de primăvară calamitate vor depune cererile după ce Direcțiile Agricole vor centraliza datele din teren și le vor transmite către MADR până la sfârșitul lunii septembrie 2020

Fermierii din Iași care au participat la cea de-a treia ediție a evenimentului „Ziua Porumbului” au discutat despre pierderile financiare suferite din cauza secetei, dar și despre măsurile pe care intenționează să le aplice pentru ca situația din acest an să nu se repete. Agricultorii care exploatează sute sau mii de hectare cu grâu, rapiță, floarea-soarelui sau porumb susțin că producția este redusă semnificativ în anul 2020 și abia au reușit să producă o tonă de porumb la hectar.

Agricultor din Iași, la evenimentul „Ziua Porumbului”: „Din august anul trecut până în august anul acesta au fost doar 120 de litri de precipitații.

Gheorghe Cozma, fermier din Iași care administrează 1.600 de hectare de teren agricol în 5 comune din județ, susține că a avut pierderi la cultura de porumb în funcție de parcelă, neavând un sistem de irigații.

„Toată zona a fost sub influența fenomenului de secetă în mod diferențiat de la o parcelă la alta. Aici au fost 120 de litri de apă după ploile din acest an, iar la 1.000 de metri distanță au fost 2-3 litri. Din august anul trecut până în august anul acesta au fost doar 120 de litri de precipitații. Producții mai bune au fost la solele care s-au lucrat vara”, susține inginerul Gheorghe Cozma, administrator Agro-Ilmar.

Gheorghe Cozma: „Dacă nu vom avea în această toamnă-iarnă cel puțin 240 de litri de apă la hectar, nu vom avea șanse la o producție bună”

Fermierul mai spune că încă nu a cultivat grâul și așteaptă ploile pentru a putea însămânța cele 700 de hectare cu această cultură. Fiind unul dintre cei mai mari cultivatori de porumb din județ, fermierul estimează că dacă nu va ploua suficient și nu va fi o iarnă cu zăpadă, producția la culturile de toamnă ar putea fi din nou compromisă.

„Noi sperăm la un an mai bun și astăzi (n.r. – ieri, 16 septembrie 2020) suntem aici pentru a studia potențialul de producție al hibrizilor de porumb. Dacă nu vom avea în această toamnă-iarnă cel puțin 240 de litri de apă la hectar, nu vom avea șanse la o producție bună”, susține inginerul Gheorghe Cozma, administrator Agro-Ilmar.

Producții de maxim o tonă la hectar la cultura de porumb, cea mai calamitată cultură de primăvară din Iași

Fermierii din Iași cu culturi de porumb au înregistrat producții cuprinse între câteva sute de kilograme la hectar și până la câteva tone în unele zone. Potrivit tânărului fermier Tiberiu Stan a cărui familie cu tradiție în agricultură administrează o exploatație de câteva sute de hectare în comuna Sculeni, producția de anul acesta este extrem de mică la porumb.

„Dacă avem câteva sute de kilograme de porumb la hectar. Nici măcar un hectar nu avem producție. Nu avem sistem de irigații și seceta a distrus producția de anul acesta”, spune Tiberiu Stan, fermier din Iași.

Fermierii din Iași cu cele 34.000 de hectare cu culturi de toamnă calamitate vor încasa aproximativ 24 de milioane de lei de la MADR

Potrivit reprezentantului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Emil Dumitru, banii pentru despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă vor fi virați începând cu data de 21 septembrie 2020.

„De luni vor intra în conturi despăgubirile pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă. Trebuia ca plățile să înceapă din 15 septembrie 2020, dar de luni, 21 septembrie, toate plățile vor fi făcute în 3 zile”, a spus Emil Dumitru, reprezentant al MADR.

Agricultorii vor încasa pentru culturile de toamnă 80 la sută din cuantumul total, respectiv 740 de lei pentru hectarul de grâu, aceeași sumă pentru cel cu secară, 801,6 lei pentru hectarul de rapiță și 729,6 lei pentru un hectar cu orz și 760 de lei pentru orzoaică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *