Prima pagină » Coronavirus » Imunitatea la COVID-19 scade repede la pacienții cu simptome uşoare
Imunitatea la COVID-19 scade repede la pacienții cu simptome uşoare

Imunitatea la COVID-19 scade repede la pacienții cu simptome uşoare

22 iul. 2020, 12:16,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

 Un studiu recent a aăptat că imunitatea la COVID-19 scade repede la pacienții cu simptome uşoare. Potrivit rezultatelor obținute de cercetători, se produce o degradare rapidă a IgG anti-SARS-CoV-2 în infecția timpurie.

„Am evaluat persoanele care s-au recuperat după COVID-19 și probele de sânge au fost analizate prin analiza imunosorbentă legată de enzimă (ELISA) pentru a detecta domeniu de legare a receptorului anti-SARS-CoV-2 IgG. S-a modificat în continuare pentru a cuantifica cu precizie activitatea serului anti-receptor de legare în termeni de echivalență la concentrația unui IgG monoclonal monoclonal anti-receptor de control (CR3022, Creative Biolabs)“, spun cercetătorii.

 Infecția a fost confirmată prin analiza reacției în lanț a polimerazei la 30 dintre cei 34 de participanți. Ceilalți patru participanți la studiu au avut simptome compatibile cu COVID-19 și au conviețuit cu persoane despre care se știe că au COVID-19, dar nu au fost testate din cauza unor boli ușoare și disponibilitatea limitată a testelor.

Majoritatea participanților au avut forme ușoare ale bolii. Doi au primit oxigen suplimentar cu flux redus și leronlimab (un antagonist CCR5), dar nu au primit Remdesivir. Au fost 20 de femei și 14 bărbați. Vârsta medie a fost de 43 de ani (intervalul 21 – 68).

Imunitatea la COVID-19 scade repede la pacienții cu simptome uşoare: Diminuare accentuată

Un total de 31 dintre cei 34 de participanți au avut două măsurători în serie ale nivelurilor de IgG, iar restul de trei participanți au avut trei măsurători în serie.

Prima măsurare a fost obținută la o medie de 37 de zile de la debutul simptomelor (interval, 18 până la 65), iar ultima măsurare a fost obținută la o medie de 86 de zile de la debutul simptomelor (interval, 44 – 119).

Nivelul IgG mediu inițial a fost 3,48 log10 ng pe mililitru (interval, 2,52 – 4,41).

Pe baza unui model de regresie liniară care a inclus vârsta și sexul participanților, zilele de la debutul simptomului până la prima măsurare și primul nivel de anticorp log10, modificarea medie estimată (pantă) a fost de -0,0083 log10 ng pe mililitru pe zi (interval, de la –0.0352 la 0.0062), care corespunde unei perioade de înjumătățire de aproximativ 73 de zile în perioada de observare. Intervalul de încredere de 95% pentru pantă a fost de -0.0115 la -0.0050 log10 ng pe mililitru pe zi (timpul de înjumătățire, de la 52 la 120 de zile).

Rolul protector al anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 nu este cunoscut, dar acești anticorpi sunt, de obicei, o corelație rezonabilă a imunității antivirale, iar nivelurile de anticorpi din domeniul de legare anti-receptor corespund activității de neutralizare a plasmei.

Pierdere rapidă a anticorpilor

Având în vedere că descompunerea timpurie a anticorpilor după expunerea antigenică acută virală este aproximativ exponențială, s-au constatat pierderi de anticorpi mai rapide decât cele raportate pentru SARS-CoV-1,4,5 și concluziile noastre au fost mai consistente cu cele ale lui Long et al.1.

Concluziile suscită îngrijorarea că imunitatea umorală împotriva SARS-CoV-2 poate să nu fie de lungă durată la persoanele cu boală ușoară, care compun majoritatea persoanelor cu Covid-19. Este dificil să extrapolăm dincolo de perioada noastră de observație de aproximativ 90 de zile, deoarece este probabil ca descompunerea să se decelereze.3 Totuși, rezultatele necesită prudență cu privire la „pașapoartele de imunitate”, bazate pe anticorpi, imunitatea efectivelor și poate durabilitatea vaccinului, în special în lumina imunității de scurtă durată împotriva coronavirusurilor umane comune. Vor fi necesare studii suplimentare pentru a defini un prag de protecție cantitativ și rata de declin a anticorpilor antivirali peste 90 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 noiembrie 2024
12 noiembrie 2024