Prima pagină » Actualitate » Imunitatea împotriva COVID-19 durează un an de zile, susţine Alexandru Rafila
Imunitatea împotriva COVID-19 durează un an de zile, susţine Alexandru Rafila

Imunitatea împotriva COVID-19 durează un an de zile, susţine Alexandru Rafila

04 ian. 2021, 07:45,
George Cristian în Actualitate

Alexandru Rafila, deputat PSD şi reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a oferit noi date despre vaccinul împotriva COVID-19. Într-o intervenţie la un post de televiziune, medicul consideră că persoanele care se vaccinează ar avea imunitate împotriva COVID-19 cel puţin un an de zile.

Totuşi, Rafila explică faptul că totul este o probabilitate ţinând cont de faptul că nu există studii concrete care să spune exact un interval de timp în care cei vaccinaţi vor fi protejaţi.

Alexandru Rafila a vorbit despre imunitatea creată de vaccinul împotriva COVID-19

Medicul a explicat faptul că, după vaccinare, s-a observat că nivelul de anticorpi formaţi în organismul uman este unul care se menţine constant şi este înalt. Din aceste considerente se poate lansa ipoteza că imunitatea împotriva ar putea dura 1 an de zile. Rafila a vorbit şi despre un alt vaccin care lansase aceeaşi discuţie şi care, după vaccinare, s-a dovedit a crea o imunitate de 10 ani de zile:

„Nu știm încă pentru cât timp vom fi imuni dar studiile au arătat că nivelul de anticorpi după vaccinare este menținut înalt și constant. Probabil că cel mai puțin, vom fi imuni în jur de un an de zile. Dar e posibil că acest interval, pe măsură ce acumulăm experiență, să fie mai mare”, a spus Rafila. „La vaccinul HPV a fost aceeași discuție și imunitatea durează 10 ani. Să dea Dumnezeu să fie la fel și la coronavirus”, a adăugat acesta.

Conform autorităţilor până la ora transmiterii ştirii, în România s-au vaccinat împotriva COVID-19 13.596 de persoane. Din totalul celor vaccinări, reacţii adverse au avut un număr de 37 de persoane. Vorbim de reacţii adverse comune şi minore. 7 dintre persoane au avut reacţii locale în locul în care s-au injectat iar ceilalţi 30 au avut reacţii precum febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie.

Ce se întâmpla cu noua tulpină COVID-19 din Marea Britanie

În altă ordine de idei, noua tulpină din Marea Britanie a adus un nou val de îngrijorări în lumea medicală mondială. Această tulpină are o agresivitate cu 70% mai mare decât tulpina obişnuită de COVID-19, iar Marea Britanie este din ce în ce mai afectată de prezenţa acesteia. Din aceste considerente, mai toate ţările din Uniunea Europeană şi-au închis graniţele terestre şi aerene cu Regatul Unit.

Noua tulpină de COVID-19 a apărut și în România. Totuşi, medicul Adrian Streinu Cercel a dat asigurări referitor la suspiciunea necesitaţii unui nou vaccin. Acesta a explicat faptul că mutaţia nu este una gravă şi nu se poate vorbi despre faptul că vaccinul Pfizer nu ar fi eficient împotriva acesteia:

„Vorbim de o tulpină care este diferită de cea care este în circulaţie în momentul de faţă. În această săptămână vor veni o serie de teste suplimentare, în aşa fel încât să lămurim care este legătura poteniţială cu tulpina din Marea Britanie, sau o altă nouă formă de virus circulat.

Simptomatologia este comună, numai că, noi la nivelul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, am pus la bătaie un plan de acţiune prin care să monitorizăm circulaţia tulpinei virale şi să vedem când apar diferenţe în structura lor“, a declarat Adrian Streinu Cercel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *