Prima pagină » Local » Împrumut de peste 10 milioane de euro pentru finalizarea axei rutiere Iași – Suceava! Consilierii județeni au aprobat proiectul prin telefon – FOTO

Împrumut de peste 10 milioane de euro pentru finalizarea axei rutiere Iași – Suceava! Consilierii județeni au aprobat proiectul prin telefon – FOTO

17 oct. 2023, 02:00, 7 ,
Alexandra MAISNER în Local

Plenul Consiliului Județean a aprobat, în cursul zilei de ieri, printr-o întâlnire virtuală, proiectul de hotărâre privind contractarea unui împrumut de peste 47 de milioane de lei pentru lucrările de la axa rutieră Iași – Suceava. Banii vor fi restituiți în 10 ani

Proiectul Axei Rutiere strategice 1: Iași – Suceava se realizează printr-un parteneriat între UAT județul Iași prin Consiliul Județean Iași și UAT județul Suceava prin Consiliul Județean Suceava și a fost propus spre finanțare în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 6 – îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale, ca proiect unitar.

Peste 10 milioane de euro vor fi împrumutați pentru axa rutieră Iași – Suceava

Județul Iași va contracta un împrumut de 47.700.000 de lei, peste 10 milioane de euro, pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectului „Regiunea Nord – Est – Axa Rutieră Strategică 1: Iași – Suceava”. În data de 4 septembrie 2017 a fost semnat contractul de finanțare numărul 390 între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 și Organismul Intermediar Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est și Parteneriatul dintre Județul Iași și Județul Suceava.

„În decursul lunii iunie 2018 a fost estimat Actul adițional nr. 1/26.04.2018 la Contractul de finanțare nr. 390/04.09.2017, privind prelungirea termenului de implementare a proiectului cu 4 luni. Perioada de implementare a devenit 89 luni, între data 01.01.2014 și data 31.05.2021, aceasta cuprinzând și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Întârzierile în procedurile de achiziție au determinat încheierea unui nou act adițional. Astfel, prin actul adițional nr. 2 la contractul de finanțare 390/04.09.2017, semnat la data de 02.08.2019 de UAT Județul Iași și în data de 21.08.2019 de către MDRAP, s-a convenit că perioada de implementare a proiectului să se majoreze cu 120 de luni, între 01.01.2014 și 31.12.2023.

Având în vedere necesarul de fonduri pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile în sumă de 47.645.689,75 lei până la finele anului 2023 la proiectul «Regiunea Nord – Est – Axa rutieră strategică 1: Iași – Suceava», precum și capacitatea județului Iași – Consiliul Județean Iași de a rambursa un împrumut , luând în considerare gradul de îndatorare și ținând cont de acordul BERD înregistrat la județul Iași, proiectul este supus spre analiză și dezbatere plenului CJ. Împrumutul va fi garantat cu veniturile proprii ale județului Iași”, se arată în documentele proiectului de hotărâre aprobat de plenul CJ.

Un număr de 11 comune vor fi conectate la rețeaua transeuropeană de transport TEN-T

În luna martie 2023, Consiliul Județean a recepționat lucrările de pe Lotul 2 al Axei rutiere strategice Iași – Suceava, cu o lungime de 20,001 kilometri. Acesta include DJ 281D, între Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița, precum și DJ 281 B, între Coarnele Caprei și Belcești. La eveniment, alături de președintele CJ, Costel Alexe, au participat și Sorin Afloarei, vicepreședinte al CJ, Andrei Cazacu, administrator public al județului, liderul grupului PMP din CJ, Marian Uscatu, secretarul general adjunct al Guvernului, Lucian Rusu, primarii comunelor de pe traseu, reprezentanții firmei de construcții și ai Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ.

Important de precizat este faptul că Axa rutieră strategică Iași – Suceava beneficiază de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Prin acest proiect de amploare 11 comune din județul Iași vor fi conectate la rețeaua transeuropeană de transport TEN-T.

Plenul Consiliului Județean a aprobat, în cursul zilei de ieri, 16 octombrie 2023, proiectul de hotărâre privind contractarea unui împrumut de peste 47 de milioane de lei. Banii vor acoperi cheltuielile neeligibile pentru Axa Rutieră Iași – Suceava.

Comentarii
  • pensionar din dacoa

    la puscarie cu alexa tabla penalu impreuna cu vita de chirica si borfasu de aivanoaiei de la termos servis iasi escroci penali !

  • Liberalii “puri “ trebuie băgați la pârnaie, ăștia sunt capul răutăților,dau tonul la furat banul public. Alexe și prostul CJ-ului Cazacu sunt de departe devalizatorii banului public. La primărie Alexe a băgat pe Boz și Bostan Locotenenții lui Chirica care jupuiesc tot,nu se mișca nimic in primărie fără ca acești ipochimeni sa știe să îi raporteze lui Alexe și împreuna sa facă strategia de furat banul iesenilor. De la PMP duetul
    Aivanoaie & Uscatu sunt și ei in spatele sifonarii banului public.

  • Da se înprumutâ pentru a acoperi cheltuielile neprevâzute de ciordealâ bam bam–pâi dacâ a beneficiat de finanțare prin programul operațional regional de mai trebuie înprumut –sau halexe bam bam no fi aflat de pnrr–sau nu poate ciordi asfel se aplicâ metoda ciordeleului meu îîî–bam bam–ha ha ha–

  • bufonul de la ateneu!

    bravo nas de porc,ca doar nu te intreaba banca ce faci cu banii!!!!

  • Ar fi interesant sa stim si la ce nivel de dobanda a contractat creditul!!!!!

  • Deci trebuie facute imprumuturi, o lucrare de asa proasta calitate cum face ”KANSCHI” trebuie rasplatita din plin.
    Acest excroc face treaba de mantuiala, mai veniti in teritoriu domnule Alexe si acuma cand se executa, nu doar la final cand este frumos poleita sa vedeti cum da treaba peste cap aceasta firma de doi lei.

  • DNA, DIICOT, DIPI, stati cu ochii pe golanul cu spaga din tabla, 24 ore/24 ore, asta ar fi in stare sa fure si in somn!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024