Prima pagină » Titlurile zilei » Impresionant! Nu o să îți vină să crezi ce poveste are acest ieșean din Podu Roș: „Eu le aduc vii, ca să vadă lumea!”

Impresionant! Nu o să îți vină să crezi ce poveste are acest ieșean din Podu Roș: „Eu le aduc vii, ca să vadă lumea!”

06 sept. 2024, 02:00,
Andreea STAN în Titlurile zilei

Joi, 5 septembrie 2024, reporterii BZI au descoperit povestea acestui ieșean din Podu Roș. Costin Gherasim, un bărbat în vârstă de 56 de ani, își vinde marfa în unele dintre cele mai aglomerate zone din oraș. Totul, pentru a-și câștiga existența, deoarece a rămas singur pe lume

Reporterii BZI l-au observat pe Costin Gherasim în zona magazinului „1001 articole”, unde vine aproape zilnic pentru a comercializa păsări. Acesta face naveta tocmai din Târgu Frumos, parcurgând 100 de kilometri dus-întors pentru a câștiga câțiva lei.

Povestea ieșeanului din Podu Roș

Povestea ieșeanului din Podu Roș a început după căderea regimului comunist, moment în care și-a pierdut locul de muncă. Astfel, bărbatul a fost nevoit să găsească o soluție pentru a supraviețui în vremuri tulburi.

„Vin aici pentru că nu am pensie. Am ajutor social, primesc 346 de lei, dar am avut 120 de lei, după, mi-au mărit. Am lucrat la încălțăminte șapte ani de zile, la «Aurora», în Târgu Frumos. Pe urmă, m-au dat afară când a murit Ceaușescu, așa că mi-am luat 100 de oi. Apoi, animalele le-am vândut, că n-am avut ciobani, n-am avut cu cine să fac treabă, le-am vândut și am venit încoace. Nu mai găsesc unde să lucrez, mă chinui cu astea. Mă mai iau oamenii, câte o zi, la muncă”, spune Costin Gherasim, ieșeanul din Podu Roș.

Pe lângă banii pe care reușește să-i adune din vânzarea păsărilor pe care le crește, bărbatul este bucuros și recunoscător față de ieșenii ce se opresc și îi oferă ceva de mâncare sau chiar câțiva lei. Costin Gherasim mărturisește că este singur pe lume, nu are copii, fosta soție l-a părăsit, emigrând în Italia, iar surorile sale nu își permit să îl ajute financiar prea mult, deoarece au familii, la rândul lor.

„Mi-am luat o femeie cu doi copii, am stat 13 ani cu ea, după care, s-a dus în Italia. A divorțat de mine și s-a măritat, am rămas singur. Am devenit slab! Am două surori, au mașini, au două case. Îmi mai dau câte un milion (n.r. – 100 de lei), dar au și ele, săracele, familii. Ce pot să fac eu? Dau găina cu 80 de lei, iar rața, cu 60 de lei. Eu le aduc vii, ca să vadă lumea, dar în multe zile nu vând, că oamenii le caută jumulite, gata”, povestește Costin Gherasim.

Mai mult decât atât, ieșeanul susține că Poliția Locală are cunoștință de activitatea pe care o desfășoară în Podu Roș. Totuși, nu a întâmpinat probleme până în prezent.

Fenomen alarmant pe străzile din Iași

Povestea ieșeanului din Podu Roș nu este un caz singular. Astfel, în cele mai aglomerate zone din oraș se pot observa oameni ce procedează la fel ca bărbatul din Târgu Frumos. Aceștia fac naveta zeci, chiar sute de kilometri, pentru a-și vinde rodul muncii și a reuși să adune câte un bănuț pentru traiul zilnic, dar și pentru a produce mai departe.

Asta este și povestea Mariei Todirică, o femeie care crește cai, vaci și porci pentru a comercializa produsele în piață. Aceasta nu are pensie și spune că nu a vrut ajutor social pentru că poate să muncească.

„Nu se gândește nimeni la noi. Numai cât muncim. Am 60 de ani, bărbatul meu are 70 de ani și suntem în stare să ținem animale! Cei tineri de ce nu sunt în stare să țină animale? Cinci vaci cu lapte am, încă doi tauri, doi cai și porci. Eu, dacă nu am pensie, cu ce să trăiesc? Eu muncesc, nu stau cu mâna întinsă la Guvern, nu stau cu mâna întinsă nicăieri! Eu nu vreau ajutor social. Urăsc oamenii care iau ajutor social”, spune Maria Todirică.

În acest sens, este bine de știut faptul că ieșenii pot fi sancționați de polițiștii locali pe motiv că își expun produsele la vânzare, în afara spațiilor special amenajate. Mai ales în perioada următoare, organele abilitate vor intensifica verificările pentru a stopa acest fenomen ce este prezent atât în piețe, cât și pe străzile din Iași.

Cel mai probabil, dacă nu va primi ajutor din partea autorităților, povestea ieșeanului din Podu Roș va continua în același peisaj dezolant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`