Prima pagină » Actualitate » Impozitul pe case crește de trei ori! De când vor plăti românii mai mult
Impozitul pe case crește de trei ori! De când vor plăti românii mai mult

Impozitul pe case crește de trei ori! De când vor plăti românii mai mult

25 oct. 2024, 10:14,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Anul 2025 se anunță unul extrem de dificil pentru români, când taxele și impozitele datorate statului vor crește pentru mulți. Astfel, impozitul pe case crește de trei ori. În prezent, impozitul pe casă pentru persoanele fizice este 0,1 la sută din valoarea proprietății, calculat în funcție de suprafață și după criterii considerate învechite.

Impozitul pe case crește de trei ori!

Indiferent dacă vorbim despre o casă, un apartament sau o simplă garsonieră, calculele arată că impozitul va fi de trei ori mai mare decât în prezent.

Din punct de vedere procentual, nu vorbim, practic, despre o majorare de aceste proporții. Pentru persoanele fizice de pildă, impozitul pe casă este, în prezent, 0,1 la sută din valoarea proprietății, calculat în funcție de suprafață și după criterii considerate învechite.

Noul impozit va fi de minimum 0,1 la sută, însă, spre deosebire de sistemul de calcul actual, va fi aplicat pe baza valorii clădirilor rezidențiale, anexelor și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum sunt stabilite în studiile de piață cunoscute sub denumirea de ”grile notariale”. Altfel spus, se va ține seama de valoarea de piață a proprietăților.

Date fiind noile referințe ale sistemului de calcul, specialiștii oferă un exemplu sugestiv pentru creșterea de trei ori a acestui impozit. Astfel, un apartament de două camere cu suprafața de 50 de metri pătrați, construit într-un bloc nou, are o valoare medie de 150.000 de euro. Cota minimă de impozitare de 0,1 la sută va fi de 150 de euro, ceea ce înseamnă o creștere de aproape trei ori față de suma ce trebuie scoasă din buzunar în prezent.

Noul sistem de calcul va fi resimțit cel mai mult de cei care dețin imobile scumpe. Pentru o vilă de patru milioane de euro aflată în centrul Capitalei, noul impozit ar urma să ajungă la 4.000 de euro.

Reforma impozitului pe proprietate este inclusă în angajamentele României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și a fost elaborată în colaborare cu instituții precum Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Există, însă, și o veste bună. Modificarea ce duce la această majorarea uriașă ar fi trebuit aplicată de la 1 ianuarie 2025. S-a decis însă amânarea pentru 2026, adică un răgaz de 12 luni până la noul sistem de calcul.

Cum se calculează impozitul pe casă ce trebuie plătit în 2025

Impozitul pe casă ce trebuie plătit în 2025 se calculează astfel:

  • 0,1 la sută asupra valorii impozabile a clădirii, pentru clădirile rezidențiale (clădiri folosite pentru locuit) și clădirile-anexa, aflate în proprietatea persoanelor fizice
  • 0,2 la sută asupra valorii impozabile a clădirii, pentru clădirile nerezidențiale (orice clădire care are altă destinație decât locuință), aflate în proprietatea persoanelor fizice, pentru care s-a depus raport de evaluare sau act de dobândire sau declarație cu valoarea construcției, întocmite în ultimii cinci ani, după caz
  • 2 la sută asupra valorii impozabile a clădirii, pentru clădirile nerezidențiale (orice clădire care are alta destinație decât locuință), aflate în proprietatea persoanelor fizice, pentru care nu s-a depus raport de evaluare sau act de dobândire sau declarație cu valoarea construcției, întocmite în ultimii cinci ani, după caz.

Așadar, impozitul pe case crește de trei ori, urmând a se va ține seama de valoarea de piață a proprietăților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`