Impozitarea bacșișului este o modificare obligatorie din acest an pentru cei care dețin restaurante și cafenele. Astfel, bacșișul va fi trecut atât pe bonul fiscal, cât și pe nota de plată. Din acest an, operatorii economici au obligația de a înmâna clienților note de plată, unde aceștia vor putea alege ce bacșiș vor lăsa, între 0 și 15 la sută. Această modificare a creat probleme patronilor, dar și clienților
„Clienții sunt frustrați, la fel și patronii. Colegii le-au dus clienților prenota, cu bacșișul, dar oamenii au fost reticenți. Sunt reticenți, nici nu vor să vadă bacșișul pe nota de plată”, susține Andrei Nedelcu, managerul restaurantului Little Hanoi. O parte din operatorii economici susțin că încă nu au actualizat softurile caselor de marcat, însă o vor face în această săptămână.
Astfel, deși legea de impozitare a bacșișului ar fi trebuit să se aplice de la 1 ianuarie 2023, multe restaurante nu au reușit să pună în practică această obligație. Firmele care se ocupă de softurile caselor de marcat nu au făcut actualizările. „Lucrăm acum la treaba asta. E altă nebunie. De doi ani trăim într-un haos. Parcă HoReCa e oaia neagră a economiei. Nu cred că o să fie clienții încântați de această modificare”, susține Vlad, patronul unui restaurant din Nicolina.
Impozitarea bacșișului a dat peste cap planurile patronilor din Iași
Bacșișul va fi trecut atât pe bonul fiscal, cât și pe nota de plată, iar sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite integral angajaților, însă vor fi impozitate cu 10 la sută. Clienții vor plăti bacșiș între 0 și 15 la sută din contravaloarea consumației. Ospătarii spun că vor primi mai puțini bani.
„Asta ar însemna că primesc mai puțin bacșiș, la primele calcule. Pe mine nu mă deranjează modificările fiscale, dar nu cred că o să fie toată lumea mulțumită. Clienții deja întreabă de modificările astea. Totul e la vedere acum și clienții lasă bacșiș cât vor”, susține un ospătar din Iași.
În restaurantele din Iași, clienții și angajații abia s-au obișnuit cu noile modificări.
„Dacă se impune această lege, noi o să o respectăm. Trebuie să facem tot ce putem pentru a fi legal și ok pentru client”, susține Diana Marcu, reprezentant al restaurantului Mamma Mia.
Operatorii economici care nu vor respecta obligațiile privind legea bacșișului riscă să fie sancționați cu amendă cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei. Autoritățile din Iași au verificat afacerile din HoReCa recent.
Se aplică mai multe modificări fiscale, începând cu 2023
Tot în acest an a crescut TVA-ul la restaurante și catering, de la 5 la 9 la sută. Din 2023 dispare impozitul specific din sectorul de hoteluri, restaurante și cafenele (HoReCa). Acestea vor trebui să treacă la impozitarea pe profit sau la impozitul pe cifra de afaceri.
Anul acesta s-au scumpit băuturile carbogazoase și țigările. TVA-ul a crescut de la 9 la 19 la sută pentru băuturile carbogazoase. Astfel, dacă o sticlă de doi litri cu suc era 6 lei, la începutul anului 2021, acum este 8,5 lei. De asemenea, țigările s-au scumpit cu 50 de bani sau un leu. În anul 2023 au apărut mai multe modificări, inclusiv creșterea salariului minim pe economie.
Pe de altă parte, impozitarea bacșișului i-a luat pe nepregătite pentru mulți dintre patronii din Iași.
Sa puna 0% pe nota bacsis,iar omul sa lase cat vrea. Ce e asa greu..??
Se poate si fara bacșiș
Si eu lucrez in domeniu si primesc numai multumiri si aprecieri
Exista salariu ca la orice angajat
Dacă ești eficient vei primi bonus de la patron nu de la mila clientilor
Nu lucrez in domeniu, dar mi se pare o aberatie.
La saloanele de infrumusetare nu se lasa bacsis? La service-urile auto, nu? Si exemple mai sunt multe.
De ce este vizata doar partea de alimentatie publica?
Nu mai dau nici un bacsis de acum. Zero! Din simplul motiv ca nu vreau sa ia statul cu japca 10 procente din el. Odată ajunși în bugetul statului se fura instant sub diferite forme.
Nici eu nu dau bacsis pt servicii proaste. Ti-e si teama sa mananci iar daca apuci sa mananci stai cu morcovul in fund o zi sau doua ca sa nu te imbolnavesti. Mai bine la Mec si KFC. Acolo nu trebuie sa dai bacsis si nici nu ti-e frica.
Dacă chiar si 0.001 bani merg la stat nu mai dau bacsis. Nu mai au ce fura politicienii?
Ar fi mai bine să se gândească ospătarii că pensiile se calculează în funcție de salariu și nu după bacșiș, să știe să-și negocieze salariul astfel încât să nu mai aștepte bacșișul.
managerul asta a amenintat pe un coleg de al meu in oras, aproape sa-l bata