Un certificat prenupțial reprezintă un document medical care atestă starea de sănătate în cazul persoanelor care urmează să se căsătorească și trebuie întocmit înainte cu maxim 14 zile de prezentarea la primărie în fața ofițerului de stare civilă.
Nunta ar trebui să fie cel mai fericit moment din viața unui cuplu. Începând cu pregătirile pentru cununie și petrecere și continuând cu atmosfera dinaintea marelui eveniment, totul ar trebui să fie o pură plăcere. Însă nunta implică și birocrație. Iar acest lucru complică întregul proces.
Vizita la medic este una dintre cele mai mari provocări înainte de nuntă. De aceea ne vom îndrepta atenția asupra ei în continuare, discutând dacă există vreo posibilitate de a obține un certificat prenupțial fără analize medicale.
Ce este un certificat medical prenupțial
Certificatul medical prenupțial este un document obligatoriu, care atestă starea de sănătate a ambilor parteneri. El se eliberează de către medicul de familie pe baza rezultatelor unor analize medicale de sânge (pentru depistarea infecției cu HIV sau a sifilisului) și a radiografiei pulmonare (pentru diagnosticarea tuberculozei).
Certificatul prenupțial nu este cuprins în pachetul de bază de servicii medicale din cadrul asigurărilor de sănătate, motiv pentru care medicul de familie poate taxa acest serviciu conform tarifului afișat pentru serviciile nedecontate de casa de asigurări.
Valabilitatea certificatului prenupţial
După eliberare, certificatul medical prenupţial este valabil 24 de ore, în sensul că mai târziu de atât nu te mai poţi prezenta la primărie pentru declaraţia de căsătorie. În plus, ceremonia nu poate avea loc la mai mult de 14 zile de la eliberarea certificatelor – în cele 14 zile sunt incluse atât ziua eliberării, cât şi cea a căsătoriei. Aşadar, certificatele prenupţiale trebuie să fie gata cu exact două săptămâni înainte de căsătorie şi în aceeaşi zi va trebui să mergi la primărie pentru a depune actele.
Căsătoria nu poate avea loc mai devreme de 10 zile de la depunerea actelor, dar nici mai târziu de 14 zile pentru că ar expira certificatele prenupţiale.
Certificat prenupțial fără analize
HIV-ul si sifilisul sunt doua boli care pot fi depistate doar prin efectuarea unor analize de sange. Pentru tuberculoza pe de alta parte, este necesara o radiografie la plamani.
Multe cabinete medicale efectuează analizele de sânge necesare certificatului prenuptial. Dar radiografia la plămâni este o poveste mai complicată. Centrele medicale mai mici nu au în general cabinete de radiologie. De aceea, pentru această analiză, solicitantul trebuie să caute serviciile unui alt cabinet.
Legea română de la ora actuală nu permite eliberarea unui certificat prenupțial fără analize. Din acest motiv, fiecare din investigatii trebuie afectuată în mod obligatoriu. Mai mult, rezultatele analizelor au o valabilitate de doar 14 zile calendaristice, ceea ce presupune faptul că cererea de căsătorie trebuie depusă cât mai rapid, începând cu data primirii rezultatelor.
Când vrei să te căsătorești și abia aștepți să fii alături de cel drag, ideea unei afecțiuni care să îți pună sănătatea în pericol pare implauzibilă. Dar niciodată nu poți fi sigur de sănătatea cuiva doar din felul în care acesta arată și de aceea necesitatea unui certificat prenupțial este absolut obligatorie.