Muncipiul Iași se află într-o continuă extindere imobiliară. Noutatea este dată de apariția proiectelor rezidențiale mari, considerate premium, în funcție de facilitățile oferite viitorilor proprietari. Pentru că tendința globală este ca populația să se mute din zona rurală în cea urbană, este important ca dezvoltarea orașului să se facă sustenabil, prin implicarea tuturor părților interesate, de la autorități, la mediul de afaceri, organizații non profit și cetățeni.
Pentru a fi sănătos, un oraș trebuie să le ofere oamenilor acces la o infrastructură suficient de extinsă cât să facă față aglomerării din zonele urbane: sisteme de canalizare, sisteme de distribuție a apei potabile, rețea de drumuri. Dezvoltările care fructifică infrastructura existentă contribuie la dezvoltarea durabilă, nefiind necesare noi investiții costisitoare pentru ca locuitorii să se bucure de beneficiile orașului. În plus, acestea au cel mai adesea o poziționare privilegiată, oferind acces facil către atracțiile orașului și fiind deservite de rețeaua existentă de transport în comun.
Mobilitatea locuitorilor în cadrul orașului, accesul către punctele de interes și varietatea de opțiuni, fie că vorbim de transport în comun, mașină personală, biciclete, trotinete electrice sau acces pietonal sunt vitale. În acest moment, Primăria Iași finalizează contracte de infrastructură pentru modernizarea liniilor de tramvai, cel mai important fiind tronsonul Iași – Dancu (comuna Holboca). Așadar, va fi asigurată o conexiune mult mai bună cu localitățile din Zona Metropolitană. Și Consiliul Județean Iași intervine pentru asigurarea conectivității Iași – Ciurea. Aici ar urma să fie lărgit drumul de la ieșirea din Iași spre Ciurea, de la 2 la 4 benzi.
Dezvoltări sustenabile, pentru reducerea poluării
Poluarea excesivă reprezintă una dintre urmările negative dezvoltării urbane. Pentru diminuarea acestui fenomen, este necesară prioritizarea mediului, prin reducerea emisiilor de noxe, prin crearea de spații urbane verzi, prin eforturi extinse de reciclare, dar și prin constucția de clădiri „verzi”. Este important ca noile dezvoltări urbane să folosească materiale și echipamente ce limitează consumul de energie și să pună la dispoziție stații de încărcare pentru mașini electrice. De asemenea, dezvoltatorii ar trebui să aibă în vedere măsuri care să încurajeze deplasarea cu bicicleta sau pe jos, creând zone pietonale extinse și amenajând spații verzi pentru viitorii proprietari. Chiar dacă legea permite ca 15 la sută din suprafața terenului să fie destinată spațiilor verzi, autoritățile locale recomandă ca acest procent să fie dublat.
Așteptările clienților cresc de la an la an
Un fenomen privind piața imobliară din Iași ține de educația clientului. Tot mai mulți potențiali cumpărători de apartamente pun accent pe calitatea imobilelor, dar și a serviciilor din zonă. Orice tip de aprovizonare trebuie realizată în vecinătăți și este de dorit ca deplasarea pe jos să depășească 15 minute. Noi proprietari vor să aibă cât mai aproape cel puțin un minimarket, farmacii sau chiar zone de relaxare (spa, săli de sport, etc.). Multe dintre aceste facilități sunt anunțate de investitorii de la Prime Kapital, care vor dezvolta un proiect mixed-use pe Calea Chișinăului, nr.22, pe amplasamentul fostei fabrici de mătase Victoria. Investiția în Silk District se ridică la circa 200 milioane de euro iar, dezvoltatorul a scos la vânzare, încă din stadiul de proiect, primele apartamente.