Prima pagină » Local » Importanța Moliftelor Sfântului Vasile. Ce nu ai voie să faci la sărbătoarea de pe 1 ianuarie!
Importanța Moliftelor Sfântului Vasile. Ce nu ai voie să faci la sărbătoarea de pe 1 ianuarie!

Importanța Moliftelor Sfântului Vasile. Ce nu ai voie să faci la sărbătoarea de pe 1 ianuarie!

01 ian. 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

În ziua Sfântului Vasile este interzis să se facă treburi casnice, altfel vei atrage paguba. De asemenea, pe 1 ianuarie nu se coase și nu se tricotează. Totodată, este interzis să se spele rufe sau să se măture gospodăria. Mai mult, nu se dă nimic cu împrumut de ziua Sfântului Vasile cel Mare, ca să nu se lege farmecele de tine. Totodată, nu ai voie să te cerți cu nimeni de sărbătoarea Sfântului Vasile, chiar dacă ai dreptate. La sărbătoarea Sfântului Vasile nu ai voie să dormi, altfel vei fi leneș tot anul

Sărbătoare mare, pentru creștin-ortodocși! În prima zi a anului, aceștia îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile. Toți creștinii știu importanța Moliftelor Sfântului Vasile.

„Dumnezeul dumnezeilor și Domnul domnilor, făcătorul cetelor celor de foc și lucrătorul puterilor celor fără de trup, meșterul celor cerești și al celor pământești, pe Care nimeni dintre oameni nu L-a văzut, nici poate să-L vadă; de Care se teme și se cutremură toată făptura; Cel ce a aruncat din cer pe căpetenia îngerilor, care din trufie și-a încordat grumazul oarecând și s-a lepădat de slujba să prin neascultare, și pe îngerii cei împreună cu dânsul potrivnici, care s-au făcut diavoli, i-a aruncat în întunericul cel adânc al iadului, fă ca blestemul acesta, ce se face în numele Tău cel înfricoșător, să fie spre îngrozirea acestui povățuitor al vicleniei și a tuturor taberelor lui, care au căzut împreună cu el din lumina cea de sus, și pune-l pe fugă; și-i poruncește lui și diavolilor lui să se depărteze cu totul, ca să nu facă nicio vătămare acestui suflet pecetluit; ci acești pecetluiți să ia tăria puterii ca să calce peste șerpi și peste scorpii și peste toată puterea vrăjmașului. Că se laudă și se cinstește și de toată suflarea cu frică se slăvește preasfânt numele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Ce nu ai voie să faci la sărbătoar ea de pe 1 ianuarie!

Pe de altă parte, creștinii știu că, în această zi, există unele activități pe care nu ar trebui să le prestezi. Așadar, în ziua Sfântului Vasile este interzis să se facă treburi casnice, altfel vei atrage paguba. De asemenea, pe 1 ianuarie nu se coase și nu se tricotează. Totodată, este interzis să se spele rufe sau să se măture gospodăria.

Mai mult, nu se dă nimic cu împrumut de ziua Sfântului Vasile cel Mare, ca să nu se lege farmecele de tine. Totodată, nu ai voie să te cerți cu nimeni de sărbătoarea Sfântului Vasile, chiar dacă ai dreptate. La sărbătoarea Sfântului Vasile nu ai voie să dormi, altfel vei fi leneș tot anul. În plus, în ziua de Sfântul Vasile, femeile nu au voie să coasă pentru a nu le merge rău tot anul.

Sfântul Vasile 2022: tradiții, obiceiuri și superstiții

La sărbătoarea Sfântului Vasile, creștinii trebuie să meargă la biserică și să se roage pentru sănătatea dușmanilor, a celor dragi, iar, în ultimul rând, pentru bunăstarea lor. Pe 1 ianuarie se dau pachețele de pomană spre pomenirea celor plecați dintre noi. Se face milostenie cu cei săraci și se îngrijesc cei bolnavi. La sărbătoarea Sfântului Vasile se aprind lumânări pentru cei morți și pentru copiii nebotezați. De Sfântul Vasile, femeile de la sate culeg busuioc și îl duc la biserică, așezându-l la icoane.

Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilașilor morți. De asemenea, se pot împărți fructe, apă și bucate. Ca să fii sănătos tot anul, trebuie ca pe 1 ianuarie să te speli pe față cu apa în care este pus un bănuț de aur sau de argint. La sărbătoarea Sfântului Vasile se spune că fecioarele își pun punți pentru a visa bărbatul cu care se vor căsători. Aceste punți tradiționale sunt făcute din rămurele de măr dulce, fiind plasate în locuri ascunse.

La sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare se obișnuiește ca tinerele să scrie pe două bilețele numele lor și al persoanei iubite cu care și-ar dori să se mărite. Cele două bilete se pun sub pernă, înainte de culcare, iar, dimineața, se scoate unul dintre bilete. Dacă fata nimerește numele celui iubit, atunci se vor căsători în acel an, însă dacă scoate biletul cu numele său, atunci nunta nu va avea loc. Se crede că prima persoană care trebuie să îți intre în casă pe 1 ianuarie trebuie să fie bărbat, ca să atragi bogăție în noul an.

O altă superstiție de Sfântul Vasile este cea în care se spune că, pe 1 ianuarie, este bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia cu chibrituri și să dai de pomană celor săraci ca să ai noroc tot anul, conform calendarulortodox.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *