Prima pagină » Actualitate » Important! O nouă categorie de salariați ar putea ieşi mai repede la pensie
Important! O nouă categorie de salariați ar putea ieşi mai repede la pensie

Important! O nouă categorie de salariați ar putea ieşi mai repede la pensie

11 dec. 2021, 11:20,
în Actualitate

Vești importante! O nouă serie de salariați s-ar putea pensiona mai repede. Potrivit unei propuneri legislative ce are în vedere modificarea sistemului de pensii publice prin includerea unor activităţi din sectorul construcţiilor de maşini în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale.

Propunerea legislativă care a fost înregistrată recent la Senat dorește să introducă în categoria locurilor de muncă în condiții speciale din Legea 263/2010 a sistemului de pensii publice: “sectorul construcții mașini, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice:

  • turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel;
  • turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriilor de precizie;
  • forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă;
  • turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport în turnătoriile de cuzineți;
  • activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuție a tehnologiilor și asistență tehnică în secțiile de producție, efectuată de inginerii, subinginerii și tehnicienii din secțiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oțel, fontă, aliaje neferoase, precizie și cuzineți, precum și forje.”

Dacă va intra în vigoare, propunerea legislativă prevede și faptul că stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă va fi asimilat și perioadei de dinainte de 1 aprilie 2010 pentru cei care au muncit în aceste condiții. Astfel, prevederile propunerii ar urma să se aplice și retroactiv.

În prezent, Legea pensiilor publice prevede că aceia care au muncit în condiții speciale de muncă beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu jumătate din anii munciți în aceste condiții.

Notă: Un alt proiect legislativ înregistrat la Senat în octombrie urmărește reducerea vârstei standard de pensionare și în funcție de fracțiuni de ani munciți în condiții speciale, nu doar de anii întregi.

Inițiatorii motivează necesitatea adoptării proiectului pentru eliminarea inechităților rămase în legea pensiilor între angajații care au desfășurat activități cu afectarea relativ similară a sănătății.

În eventualitatea în care va fi adoptat, cel mai devreme în 2022, forma actuală a propunerii legislative prevede ca intrarea în vigoare să aibă loc din anul următor publicării acesteia în Monitorul Oficial, respectiv 2023 (dacă va deveni lege în anul care urmează).

Atenție! Prevederile propunerii legislative nu sunt încă oficiale. Pentru a se putea beneficia de pe urma ei, propunerea trebuie să treacă de votul Parlamentului, să fie promulgată de șeful statului, urmând ca intrarea ei în vigoare să aibă loc la un an de la publicarea în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`