Important constructor din Iași, în insolvență după ce statul i-a tras țeapă. „Blocajul a apărut din cauza neîncasărilor aferente unui proiect în derulare, cu Aeroportul Suceava, deci contract cu statul”

Important constructor din Iași, în insolvență după ce statul i-a tras țeapă. „Blocajul a apărut din cauza neîncasărilor aferente unui proiect în derulare, cu Aeroportul Suceava, deci contract cu statul”

17 ian. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

SC Stef Invest SRL, important constructor din Iași, a intrat în insolvență din cauză că nu a încasat banii pentru proiectele derulate cu statul, a prețurilor mari la materialele de construcții și a faptului că antreprenorii din acest domeniu nu mai sunt scutiți de la anumite taxe. Administratorul companiei, Răzvan Apălimăriței, vrea să salveze afacerea și să se reorganizeze cât mai repede

Stef Invest a înaintat, la Tribunalul Iaşi, o cerere prin care solicita deschiderea procedurii de reorganizare a firmei, ce i-a fost admisă de instanță câteva zile mai târziu. Această situație a apărut ca urmare a unui cumul de factori care în ultimii ani a afectat afacerea antreprenorului Răzvan Apălimăriței, inclusiv din cauza statului.

„Blocajul a apărut din cauza neîncasărilor aferente unui proiect în derulare, cu Aeroportul Suceava, deci contract cu statul. Valoarea aproximativă, neîncasată la vremea respectivă, a fost de 13 milioane de lei. Sunt pe flux aproximativ 5 proiecte cu Compania Națională de Investiții, din care 3 sunt începute, iar două le vom demara în perioada următoare. Valoarea totală a acestora este de 55 de milioane de lei, fără TVA.

Creșterea prețurilor la materialele de construcții, fondul de salarizare din industrie, care sunt necorelate cu profitabilitatea, dar și majorarea dobânzilor bancare, cât și costurile cu creditele, renunțarea de scutire a taxelor din domeniul salarial pentru sectorul construcțiilor au fost motive suficiente pentru a intra în insolvență. Considerăm că, în acest domeniu, multe companii întâmpină dificultăți, inclusiv lipsa investițiilor, cât nepredictibilitatea pieței. Chiar dacă suntem în procedura de insolvență, toți angajații sunt la muncă, nu s-a schimbat nimic, iar salariile sunt la zi”, susține Răzvan Apălimăriței, administrator SC Ștef Invest SRL.

SC Stef Invest SRL, important constructor din Iași, a intrat în insolvență

Dosarul de insolvență este înregistrat cu numărul 5595/99/2023 (357/2023 ) la Tribunalul Iași. SC Stef Invest SRL este debitor, iar pe lista celor 17 creditori se află Otp Bank, CEC Bank SRL, SC Impro SRL, Peri România SRL, dar și alte companii. Datele financiare arată că, în ultimii ani, compania din domeniul construcțiilor a înregistrat datorii. Constructorul ieşean a avut, în 2022, cea mai mare cifră de afaceri de la înfiinţarea societăţii, în 2003, încoace: circa 80,7 mil. de lei, în timp ce profitul net s-a ridicat, în acelaşi an, la 2,2 mil. de lei, iar datoriile au ajuns la 50 de milioane de lei.

Firma a raportat, în 2022, un număr mediu de 35 angajați. În anul 2021 a înregistrat o cifră de afaceri de 75 de milioane de lei, datorii de 40 de milioane de lei și profit de 2 milioane de lei. Compania este pe locul 19 în topul celor mai mari angajatori din acest domeniu, din Iași. Se lansează programul Construct Plus 2024.

A crescut numărul insolvențelor

Stef Invest este doar un exemplu de companie care a intrat în insolvență în anul 2023. Numărul firmelor care se află în această situație este mult mai mare, datele statistice arătând că numărul insolvențelor din Iași, în cele 11 luni din 2023, este în creștere. Statisticile Oficiului Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) Iași arată că în perioada ianuarie-noiembrie 2023 s-au înregistrat 243 de insolvențe, mai multe față de cele din aceeași perioadă a anului 2022. Numai în luna noiembrie 2023 au fost 38 de insolvențe. Antreprenorii din Iași, cu afaceri în domeniile comerț, auto sau HoReCa, se pregătesc să pună lacătul pe ușă după ce planurile de business nu au fost realizate.

Astfel, modificările fiscale din ultimii doi ani, inflația și taxele mari au contribuit la închiderea afacerilor și falimentarea unora din domenii precum comerț sau industria beauty. Astfel, SC Stef Invest SRL, important constructor din Iași, a intrat în insolvență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *