Imperiul farmaceutic al medicului Christache Zanoschi va rămâne angajaților. Patronul fabricii de medicamente Ircon s-a gândit să lase moștenire afacerea pentru care a primit o ofertă de 20 de milioane de euro celor care au scos pe piață, de 21 de ani, medicamente pentru femei. Cele 30 de produse ajung în statele ex-sovietice, iar compania este una dintre cele mai importante din industria farmaceutică
Medicul Christache Zanoschi, cel care deține imperiul farmaceutic Ircon, vrea să lase moștenire angajaților ceea ce a construit în ultimii 21 de ani. Fondatorul fabricii de medicamente Ircon, localizată în zona industrială, în vârstă de 74 de ani, spune că s-a gândit că cel mai bine ar fi ca afacerea să fie gestionată de cei 35 de angajați care l-au ajutat în ultimii 21 de ani să scoată pe piață produse de cea mai bună calitate, destinate femeilor.
”Afacerea va rămâne în continuare, dar va fi dată salariaților. Lucrează în jur de 35-37 de persoane pentru că unii mai pleacă, vin alții. Trebuie să finalizăm plata datoriilor la bancă, să rezolvăm totul pe partea asta. Salariații nu știu nimic de această decizie. Se vor ocupa de fabrică așa cum a fost și până acum. Vom stabili detaliile la momentul potrivit. Eu nu sunt ca orice persoană care are o fabrică de medicamente sau afacere. Sunt atipic în ceea ce fac pentru că vreau să fie de folos comunității. Eu nu văd lucrurile așa, din punct de vedere economic. Toată lumea mă întreabă dacă am scos ce am investit? Nu m-am gândit la asta niciodată. Lumea se bucură de produsele noastre și asta contează”, spune prof. dr. Christache Zanoschi.
Prof. dr. Christache Zanoschi: ”Suntem primii de pe piață, ca cerere de produse farmaceutice destinate femeilor, în România”
Medicul Christache Zanoschi a înființat fabrica din Iași în anul 2001, în același an fiind scos pe piață primul produs care s-a bucurat de un real succes. Cervugid este cel mai căutat produs marca Ircon, fiind utilizat pentru tratamentul infecțiilor vaginale și de la nivelul colului uterin. În ultimii 21 de ani au fost patentate și scoase pe piața din România și în țările ex-sovietice precum Basarabia, Turkmenistan, Uzbekistan, Republica Moldova, 30 de produse, respectiv medicamente, suplimente nutritive și cosmetice. În acest an, acestea vor ajunge pe piața farmaceutică din Belarus și Kazahstan. În curând vor putea fi achiziționate alte două noi produse cercetate în fabrica Ircon.
”Suntem primii de pe piață, ca cerere de produse farmaceutice destinate femeilor, în România, înaintea celor din Franța sau Germania. Încercăm să ajungem și pe piața din Europa, dar mai avem nevoie de niște aprobări. Acum avem în cercetare un produs pentru tratarea herpesului genital și încă un dispozitiv, ce se află în faza de testare de către specialiștii noștri acum. Este vorba de un dispozitiv pentru extragerea craniului fetal la naștere. Am primit un manechin din America pentru probe și o să-l testăm în curând”, susține medicul Christache Zanoschi.
Dispozitivul pentru extragerea craniului fetal la naștere, produs la Iași, va fi diferit față de ce există pe piață
Specialistul explică faptul că a avut nevoie de mai multe fonduri pentru ca produsul să fie realizat în condițiile cele mai bune, de aceea a fost amânată câțiva ani producerea lui. Dispozitivul conceput de medicul din Iași încearcă să mimeze cât mai mult faza terminală a mecanismului de naștere și este conceput a fi atraumatic pentru că evită formarea reliefului de ciupercă și toate consecințele secundare ce decurg din aceasta.
”L-am lăsat multă vreme deoparte, pentru că era nevoie de bani pentru linia tehnologică respectivă, apoi dispozitivul trebuie produs în condiții de clasă de curățenie pentru a asigura un grad de încărcătură microbiană sau de contaminare cât mai mic, urmând ca sterilizarea definitivă să fie făcută cu raze gama la «Institutul de fizică nucleară de Măgurele din București». Am reușit împreună cu domnul inginer Grădinaru să găsim combinația de elastomeri cea mai potrivită, să realizăm forma și dimensiunile cele mai convenabile, astfel ca dispozitivul să corespundă în cel mai înalt grad scopului pentru care a fost realizat. După informațiile pe care le avem, sunt foarte puțini în lume care să producă un astfel de dispozitiv, dar bineînțeles că nu poate fi identic cu al nostru, cel puțin din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al eficienței”, explică medicul Christache Zanoschi.
Medicul Christache Zanoschi a vrut să facă un dispozitiv pentru ușurarea nașterii
Medicul își amintește că i-a venit ideea să producă acest dispozitiv după ce a asistat la mai multe nașteri și a văzut ce dificil este momentul acesta pentru femei. A vrut să ușureze nașterea.
”Ca medic ginecolog am supravegheat sau asistat o mulțime de nașteri. Nimeni nu poate să înțeleagă cât poate să îndure o femeie, ce durere poate să suporte la naștere dacă nu a văzut măcar una. Este impresionant, dar este puțin spus impresionant, de unde și vorba: «durerile facerii» sau «durerile nașterii». Fiind impresionat de aceste situații, am vrut să fac un dispozitiv pentru ușurarea nașterii sau scurtarea ei, mai ales a timpului trei al nașterii. Forcepsul, un instrument metalic, format din două linguri care se introduceau separat și apoi se articulau, nu se folosea rar, ci rarisim, pentru că puteau să apară traumatisme asupra craniului fetal. Așa că am zis să fac un dispozitiv atraumatic cu care să fie apucat craniul fetal și apoi să fie extras când acesta se găsea la strâmtoarea inferioară, deci când începea degajarea”, explică medicul Christache Zanoschi.
Medicul din Iași și-a propus să construiască și un spital privat, situație prezentată de reporterii BZI în edițiile anterioare.
Medicul Christache Zanoschi: ”Când l-am pus la probe, nu a ieșit nimic”
Specialistul adaugă că a lucrat mult timp până a găsit varianta finală.
”Am lucrat aproape 15 ani la un dispozitiv pe care l-am numit forceps pneumatic și era un cilindru cu o cămașă dublă care trebuia să apuce craniul fetal, să mimeze mecanismul de naștere și apoi să extragă craniul fetal. Când l-am pus la probe, nu a ieșit nimic. Așa m-am orientat spre vidextractor, pe care l-am făcut multividextractor, care este format din mai multe ventuze așezate pe o suprafață relativ plană care vine în contact direct cu scalpul fetal”, explică prof.dr. Christache Zanoschi.
Medic primar obstetrică și ginecologie, Doctor în Științe Medicale, Farmacist, Membru al Societății Inventatorilor din România, Laureat cu Premiul Academiei Române, Christache Zanoschi a primit în anul 2017 titlul de ”Cetățean de Onoare” al Municipiului Iași, iar Academia Română l-a răsplătit cu cea mai înaltă distincție științifică din România, și anume Premiul Academiei Române.
Dar de ce nu lasa imperiul lu fiiu-su?