Ministrul Educaţiei și Cercetării, Monica Anisie, a precizat că sunt peste 800 de unități de învățământ din România care au toalete în curte. ”Pentru mine înseamnă foarte mult 836 de unităţi de învăţământ care încă mai au toaletele în curte”, a adăugat Monica Anisie.
Este de-a dreptul impardonabil numărul uriaș al școlilor în care nu se regăsesc grupuri sanitare în interiorul unităților. Ministrul Monica Anisie susține că sunt lucruri dureroare, dar adevărate, care din păcate le trăiesc copiii care locuiesc în comune defavorizate.
”În atâția ani de zile, atâția miniștri care au fost la Educație nu au acordat nicio atenție învățământului din mediul rural. Trebuie să fim sinceri și să spunem lucrurile acestea. Sunt dureroase, dar sunt adevărate, fac parte din viața noastră. Nu întâmplător am spus, la începutul mandatului meu, că vreau ca învățământul din mediul rural să ajungă la nivelul celui din mediul urban.(…)
Sunt multe școli care nu au toaletele în interior, dar primăriile din acele comune au toaletele în interior, deci ar fi putut să aibă și școlile. Nu mai vorbim că Ministerul Educației a alocat bani în acest sens. Nu există internet în toate școlile”, a declarat Monica Anisie la B1 TV.
Potrivit ministrului Educației, 836 de clădiri ce aparțin școlilor au toaleta în curte.
Monica Anisie, despre școlile care sunt pregătite pentru combaterea îmbolnăvirii
Doar 80% din școlile din România sunt pregătite pentru reluarea cursurilor. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, susţine că, potrivit raportărilor primite din teritoriu vineri după amiază, aproximativ 80 la sută dintre unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru deschiderea şcolilor în privinţa asigurării materialelor pentru combaterea îmbolnăvirii cu COVID-19. Anisie a explicat că ideea revenirii elevilor în bănci la 1 octombrie a fost avansată de către premierul Ludovic Orban ca variantă primită din partea celor implicaţi, care au transmis propuneri către autorităţi.
„Din raportările pe care le-am primit la Ministerul Educaţiei, aproximativ 80% din unităţile de învăţământ sunt pregătite, adică au aceste resurse. Este un proces continuu. Noi la momentul acesta, ieri la ora 13:00, când am avut videoconferinţa cu inspectori şcolari generali, aceştia asta au prezentat, că 80% dintre şcoli sunt pregătite cu tot ce le trebuie din punctul de vedere al resurselor şi materialelor pentru combaterea îmbolnăvirii”, a declarat Monica Anisie sâmbătă.
Posibilitatea revenirii elevilor în bănci de la 1 octombrie
Aceasta a explicat şi faptul că ideea avansată de către premierul Ludovic Orban privind posibilitatea revenirii elevilor în bănci de la 1 octombrie este o propunere primită de către autorităţi.
„Precizarea pe care făcut-o premierul ieri este una venită din propunerile pe care le-am primit la Ministerul Educaţiei, la Guvern în această perioadă. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, să fim sinceri, că sunt şi părinţi îngrijoraţi care consideră că ar trebui să amânăm deschiderea anului şcolar. (…) există documentul prin care începerea anului şcolar este prevăzută în 14 septembrie, a fost aprobat, Ordinul comun dintre ministrul educaţiei şi ministrul sănătăţii şi în acel ordin este prevăzut şi un calendar (…)
În funcţie de situaţia epidemiologică dar şi de specificul şcolii Consiliile de Administraţie din fiecare unitate de învăţământ fac o propunere către Inspectoratul Şcolar şi apoi în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau în Comitetul municipiului Bucureşti se ia o decizie. Acolo unde situaţia epidemiologică este gravă, putem începe în sistem online” a precizat Anisie