Prima pagină » Local » Imobiliare.ro: Chirie în Iași. Cât costă o garsonieră, ce opțiuni ai și ce verifici la vizionare pentru a evita neplăcerile?
Imobiliare.ro: Chirie în Iași. Cât costă o garsonieră, ce opțiuni ai și ce verifici la vizionare pentru a evita neplăcerile?

Imobiliare.ro: Chirie în Iași. Cât costă o garsonieră, ce opțiuni ai și ce verifici la vizionare pentru a evita neplăcerile?

26 sept. 2023, 14:40,
în Local

Cauți o garsonieră de închiriat în Iași? Iată ce trebuie să știi pentru a te asigura că vei găsi o locuință care va fi, cu adevărat, o opțiune potrivită pe termen lung.

Din totalul apartamentelor care puteau fi închiriate pe plan local pe parcursul lunii trecute, 22% erau garsoniere, arată datele centralizate de Imobiliare.ro, primul și cel mai accesat portal imobiliar din România.

Astfel, aveai de ales dintre aproape 390 de garsoniere, mai puține decât ai fi avut la dispoziție la sfârșitul verii trecute, oferta înregistrând o scădere semnificativă.

Vezi aici ce garsoniere poți închiria acum în Iași

Prețurile, în schimb, sunt tot mai mari. Doar de la începutul lui 2023 și până la mijlocul lunii august, chiriile s-au scumpit în cazul garsonierelor cu 10%. Trebuie să te aștepți, în momentul de față, să plătești, în medie, 280 de euro/lună pentru o astfel de locuință.

Ce verifici la vizionare pentru a evita neplăcerile ulterioare?

În momentul în care ajungi la vizionare pentru o garsonieră de închiriat trebuie să ai în vedere o serie de aspecte pentru a te asigura că iei cea mai bună hotărâre și eviți neplăcerile care ar putea să apară mai târziu fie din cauza stării locuinței, fie pe fondul relației avute cu proprietarul.

Este important să te uiți cu atenție după orice semn de deteriorare pe care l-ai putea observa, precum eventuale pete de umiditate, mucegai sau infiltrații.

Nu uita să verifici echipamentele și utilitățile. Află dată aerul condiționat funcționează sau dacă robinetele merg așa cum trebuie. Orice problemă trebuie discutată pentru a te asigura că se vor face reparațiile necesare. Asigură-te, totodată, că sunt foarte clare încă de la început responsabilitățile legate de întreținerea locuinței.

Discută cu proprietarul despre contractul pe care urmează să îl semnați și cuprinsul acestuia, inclusiv diverse clauze care ar putea fi de interes pentru tine. Un mare semnal de alarmă ar trebui să fie pentru tine dacă proprietarul garsonierei refuză să încheie un astfel de contract sau dacă îți solicită garanție fără să semnezi nimic.

Nu uita că un contract te poate proteja în poziția de chiriaș de abuzuri precum evacuarea fără preaviz sau majorarea fără drept de apel a chiriei. Dacă simți că ai nevoie și de alte informații referitoare la pașii pe care trebuie să îi urmezi în procesul de închiriere, atunci îți sugerăm să verifici ghidurile pregătite în acest sens de Imobiliare.ro. Sunt gratuite și pot fi accesate aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *