Prima pagină » Local » Imobil aflat într-o zonă rezidențială foarte căutată din Iași, disputat în instanță! Moștenitorii unei renumite familii boierești au cerut despăgubiri! Judecătorii au admis cererea formulată de membrii familiei Sturdza! FOTO (Exclusiv)

Imobil aflat într-o zonă rezidențială foarte căutată din Iași, disputat în instanță! Moștenitorii unei renumite familii boierești au cerut despăgubiri! Judecătorii au admis cererea formulată de membrii familiei Sturdza! FOTO (Exclusiv)

22 mart. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Membrii familiei Sturdza au avut câștig de cauză în procesul intentat Comisiei pentru Compensarea Imobilelor. Gheorghe Dimitrie Sturdza, Gheorghe Sturdza și Ioan Eric Sturdza au cerut soluționarea dosarului și compensarea pentru construcții demolate. Suprafața imobilului de pe strada Carol era de 1.596 de metri pătrați

Un imobil aflat într-o zonă rezidențială foarte căutată din Iași a fost disputat în instanță! Moștenitorii unei renumite familii boierești au cerut analizarea dosarului! La finele săptămânii trecute, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis cererea formulată de Gheorghe Dimitrie Sturdza, Gheorghe Sturdza și Ioan Eric Sturdza în contradictoriu cu Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.

„Instanța admite cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanții Gheorghe Dimitrie Sturdza, Gheorghe Sturdza și Ioan Eric Sturdza în contradictoriu cu pârâta Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor. Obligă pârâta să soluționeze dosarul administrativ din 12 aprilie 2019, prin emiterea deciziei de compensare prin puncte pentru imobilul teren în suprafață de 3.252 mp, situat în Iași, strada Carol, nr. 17 (fost nr. 19), precum și pentru construcțiile demolate în suprafață de 1.596 mp, situate în Iași, strada Carol, nr. 36 (fost 19), în favoarea reclamanților, în termen de maximum 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărârii”, au menționat magistrații ieșeni.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Dimitrie, Gheorghe și Ioan Eric Sturdza au dat în judecată Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor

La începutul acestui an, Dimitrie, Gheorghe și Ioan Eric Sturdza au dat în judecată Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI). Avocatul care îi reprezintă pe moștenitorii familiei princiare Sturdza a afirmat că moștenitorii așteaptă despăgubiri de mai mulți ani.

„Este vorba despre un imobil aflat în municipiul Iași. Clădirea veche a fost demolată, fiind construită o alta. Retrocedarea în natură nu este posibilă. Avem o sentință definitivă din 2013, emisă de Curtea de Apel Iași. Clienții mei așteaptă de aproape 8 ani aceste despăgubiri. Prețul imobilului respectiv a fost evaluat la aproximativ 3 milioane de euro”, a precizat avocatul sibian Iulian Năstase, cel care îi reprezintă pe moștenitorii familiei Sturdza.

O sentință emisă în urmă cu aproape 8 ani

În urmă cu aproximativ 8 ani, Curtea de Apel Iași a emis o sentință definitivă în litigiul dintre moștenitorii familiei Sturdza și autoritățile ieșene.

„Instanța admite recursul declarat de recurenți împotriva sentinței civile din 24 septembrie 2012, pronunțată de Tribunalul Iași – Secția I Civilă, pe care o modifică în tot. Admite contestația formulată de reclamanți împotriva dispoziției din 21 noiembrie 2011 emisă de Primăria Municipiului Iași, pe care o anulează în parte, doar cu privire la articolul 2, în sensul că stabilește că reclamanților li se cuvin măsuri reparatorii în echivalent pentru construcțiile demolate, în suprafață construită de 1.596 mp, ce se aflau la data preluării în Iași, astfel cum sunt individualizate în decizia din 30 iunie 1952, emisă de Secțiunea Financiară a Orașului Iași și procesul-verbal din 1 noiembrie 1942, privind evaluarea averii defunctului S.M.”, au menționat atunci magistrații cu privire la acel imobil.

Inițial, Tribunalul Iași a respins contestația formulată de moștenitorii familiei princiare Sturdza. Aceștia ceruseră să se dispună anularea în parte a Dispoziției din 21 noiembrie2011, emisă de Primăria Municipiului Iași, și emiterea unei noi dispoziții, prin care să li se acorde contestatorilor despăgubiri pentru imobilele aflate pe suprafața de teren care a aparținut antecesorului acestora. Astfel, Dimitrie, Gheorghe și Ioan Eric Sturdza au cerut să li se recunoască dreptul de a solicita despăgubiri pentru terenul în suprafață de 3.252 mp situat în Iași. Este vorba despre un imobil dobândit de Principele Dimitrie Sturdza pe baza actului de vânzare-cumpărare din 25 septembrie 1895. Reclamanții au arătat că imobilul rămas în proprietatea moștenitorilor familiei Sturdza, compus din teren în suprafață de 3.252 mp, a fost preluat în mod abuziv de către stat, suprafața de 2.719 mp fiind expropriată.

„Am dovedit că autorul nostru, Dimitrie Sturdza, a dobândit imobilul compus din teren și construcții situat în Iași, despărțirea a III-a, de la Academia Română, prin cumpărare cu actul autentificat de Tribunalul Iași pe 25 septembrie 1895”, au afirmat moștenitorii familiei Sturdza în instanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024