Încep plățile către IMM-urile din Iași care s-au înscris în aplicațiile deschise în cadrul măsurilor 1 și 2 pentru microgranturi și granturile pentru capital de lucru. Ministerul Economiei virează banii în conturile Agenției pentru IMM-uri, din Iași, în această săptămână. Începând cu data de 25 noiembrie 2020, antreprenorii din Iași primesc banii solicitați. Sumele sunt cuprinse între 2.000 de euro, microgranturi, și 50.000 și 150.000 de euro, pentru fiecare beneficiar, granturi pentru capital de lucru
În maximum 10 zile de la demararea plăților banii vor ajunge către toți antreprenorii din Iași care au solicitat microgranturi și granturile pentru capital de lucru. Prin măsura 1 se acordă microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro unor microîntreprinderi, PFA, ONG-uri și cabinete medicale individuale. Prin măsura 2 se acordă granturi de capital de lucru pentru IMM-uri și ONG-uri eligibile la finanțare. Pentru măsura 1 au aplicat 1.121 de ieșeni, iar pentru măsura 2 au depus 746 de IMM-uri. Imediat după finalizarea plăților va fi deschisă și aplicația de înscriere pentru măsura 3.
IMM-urile din Iași vor încasa 2,2 milioane de euro după ce s-au înscris în măsura 1, pentru microgranturi de 2.000 de euro
La nivel național, Iașul este pe locul 5, după București, Cluj, Brașov și Timiș, ca număr de aplicanți în cadrul măsurii 1. Majoritatea solicitărilor înregistrate au fost din partea operatorilor economici cu 0 angajați. Companiile din Iași din sectoarele HoReCa și turism, afectate de pandemia de COVID-19, au aplicat pentru granturile de capital de lucru între 2.000 și 150.000 de euro, măsura 2. Bugetul pentru această măsură a fost rapid epuizat, fiind peste 22.000 de cereri la nivel național.
Măsura 3 presupune acordarea de fonduri cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar
Granturile pentru investiții vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei și AIPPIMM. Firma beneficiară trebuie să vină cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15 la sută. Ajutoarele financiare vor fi acordate către IMM-urile și PFA-urile din Iași pentru extinderea capacităților de producție existente, precum și pentru extinderea capacităților de prestări de servicii. De asemenea, banii se mai acordă pentru realizarea de unități noi ale capacităților de producție existente, precum și pentru realizarea unor unități noi de prestare de servicii, reabilitarea/modernizarea unităților de producție existente, precum și pentru reabilitarea/modernizarea unor unități noi de prestare de servicii. Bugetul schemei este de 550 de milioane de euro.
IMM-urile din Iași afectate de pandemia de COVID-19 au obținut deja 10 milioane de lei în cadrul programului IMM Invest
Firmele din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza noului coronavirus au depus deja proiecte în cadrul programului IMM Invest. De la debutul programului, în luna aprilie 2020, au fost înscrise 2.205 firme din Iași care au fost afectate de pandemia de COVID-19. Din numărul total de înscrieri, 532 de IMM-uri din Iași au obținut deja credite de la bănci în valoare de 242.166.296 lei. Banii primiți de patronii din Iași din domeniile construcții, transport sau comerț au fost utilizați mai ales pentru plata datoriilor. Programul este disponibil până la sfârșitul anului 2020.