Prima pagină » Sanatate » Îmi curge sânge din nas și mă doare capul: Iată care sunt cauzele și ce trebuie să faci

Îmi curge sânge din nas și mă doare capul: Iată care sunt cauzele și ce trebuie să faci

25 mart. 2022, 10:35,
în Sanatate

Spui adesea „Îmi curge sânge din nas și mă doare capul” și te îngrijorezi? În spatele acestor simptome s-ar putea ascunde afecțiuni serioase. Iată care sunt cauzele hemoragiei nazale și ce trebuie să faci în acest sens.

Hemoragia nazală, cunoscută și sub numele de epistaxis, poate constitui un motiv de îngrijorare, însă, de regulă, situația arată mai rău decât este de fapt. De cele mai multe ori, sângerarea nazală poate fi tratată la domiciliu, prin presiune locală, dar există și cazuri în care este necesară o îngrijire medicală specializată. De exemplu, atunci când apare însoțită de dureri de cap, amețeală, creșterea tensiunii arteriale, creșterea temperaturii și apariția senzației de greață. Toate acestea ar trebui să te conducă spre un control medical, pentru a fi tratate din timp.

o femeie care își oprește sângerarea nazală cu un șervețel

De cele mai multe ori, sângerarea nazală poate fi tratată la domiciliu, prin presiune locală, dar există și cazuri în care este necesară o îngrijire medicală specializată.

Îmi curge sânge din nas și mă doare capul: Cauze frecvente

Printre cauzele sângerărilor nazale se află aerul uscat și încălzit din interiorul încăperilor, care usucă membranele nazale și provoacă fisurarea sau formarea crustelor. De asemenea, epistaxisul este determinat de clima uscată, călduroasă, cu umiditate redusă, care usucă membranele nazale. Și răcelile sau sinuzita pot fi de vină pentru sângerările nazale, în special episoadele care provoacă strănut, tuse și suflatul nasului, în mod repetat.

Alte cauze ale sângerărilor nazale însoțite de dureri de cap pot fi: suflatul sau curățarea puternică a nasului, introducerea în nas a unui obiect străin, traumatism la nivelul nasului și/sau feței, rinita alergică și rinita non-alergică (inflamația mucoasei nazale), folosirea medicamentelor anticoagulante (aspirinina, antiinflamatoare nesteroidiene, warfarina și altele), hipertensiunea arterială, substanțele iritante (cocaina, agenții chimici), deviația de sept nazal (forma neobișnuită a structurii care separă rănile), tumori sau tulburări de coagulare moștenite (în cazuri rare), intervenția chirurgicală la nivelul feței sau nasului.

Mergi, de urgență, la spital dacă au trecut 15-20 de minute în care ai aplicat presiune directă și nu reușești să oprești hemoragia, ai episoade repetate de sângerare, hemoragia este rapidă sau pierderea de sânge este masivă, sângerarea a fost determinată de un traumatism, cum este căderea sau o lovitură la nas sau la nivelul feței, te simți slăbit sau simți că leșini, sângele nu curge în afara nasului, ci în gât, chiar și dacă stai așezat, iar corpul și capul sunt ușor aplicate în față. Aceasta din urmă poate indica o hemoragie nazală posterioară, care nu este foarte frecventă, însă este severă și necesită intervenția medicului (apare la vârstnici și la persoanele hipertensive).

un copil care își suflă nasul

Printre cauzele sângerărilor nazale se află aerul uscat și încălzit din interiorul încăperilor, care usucă membranele nazale și provoacă fisurarea sau formarea crustelor.

Cum oprești sângerarea nazală?

În momentul în care îți curge sânge din nas, încearcă să rămâi relaxat și să respiri pe gură. Stai în poziție verticală și apleacă-te puțin în față. În acest fel, reduci presiunea sanguină din vasele nazale și atenuezi sângerarea. Mai mult, eviți să înghiți sânge sau alte secreții nazale, care nu fac altceva, decât să îți irite stomacul. Nu sta întins pe spate și nu îți pune capul între genunchi. Apasă pe nară pentru a opri hemoragia. Te poți ajuta de degetul mare și de arătător, pentru a apăsa pe ambele nări. În acest timp, respiră pe gură.

Înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit, ține apăsat continuu timp de 5-10 minute. În cazul în care sângerarea nu s-a oprit, repetă procesul pentru încă 10 minute. Dacă ai la îndemână, pulverizează un puf de oxymetazolina, un decongestionant nazal spray, care se eliberează de la farmacie, fără prescripție medicală.

În cazul în care sângerarea s-a oprit, nu-ți curăța nasul și nici nu te apleca în față. Evită să faci exerciții fizice și să ridici greutăți, timp de câteva zile. Unge interiorul nărilor cu vaselină, cu ajutorul degetului mic sau cu un bețișor cu vârf de bumbac.

Dacă sângerarea continuă, mergi, de urgență, la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 august 2024
12 august 2024