Prima pagină » Actualitate » Imaginile disperării din Kabul! Sute de oameni înghesuiţi într-un avion american care pleacă spre SUA – FOTO

Imaginile disperării din Kabul! Sute de oameni înghesuiţi într-un avion american care pleacă spre SUA – FOTO

17 aug. 2021, 08:30,
George Cristian, în Actualitate

Talibanii au cucerit în doar 24 de ore capitală Afganistanului, Kabul. După ce trupele americane s-au restras din țară, forţele talibane au început să cucerească teritoriu după teritoriu. În ultimele zile, situaţia din Kabul se agravează iar mii de persoane fug din fața talibanilor de frica repercusiunilor. Mai multe imagini au fost publicate pe reţelele de socializare, imagini care arată faptul că sute de persoane stau înghesuiţi într-un avion american care pleacă spre SUA.

Deşi capacitatea de transport al avionului este cu mult mai mică, afganii s-au înghesuit pentru a prinde o ” vesta de salvare”.

Sute de afgani se înghesuie într-un avion al americanilor care pleacă spre SUA

Imaginea a fost publicată pe o reţea de socializare şi a ajuns în scurt timp virală. Poza arată cum sute de persoane stau înghesuite într-un avion C-17 al Forţelor Aeriene ale SUA care părăsea Kabulul. Potrivit sursei citate care a obţinut imaginea de la Armata Americană, în aeronavă se aflau aproximativ 640 de persoane, ceea ce înseamnă mult mai mult decât capacitatea maximă a avionului.

Afganii care au fost autorizaţi să părăsească țara au reuşit să ajungă pe rampa care era jumătate deschisă şi au urcat în avion. În loc să îi forţeze să plece, autorităţile au hotărât să decoleze.

Acest lucru este în contrast puternic cu imaginile de luni – când mii de oameni s-au înghesuit la aeroportul din Kabul în timp ce încercau să fugă din țară. Avioanele au fost temporar oprite, iar forțele SUA au împușcat doi bărbați înarmați în timp ce scenele haotice se desfășurau.

Președintele Klaus Iohannis a trimis forțe aeriene române în Afganistan

Într-o decizie luată luni seară, președintele Klaus Iohannis a semnat ordinul de trimitere în Afganistan a unei forţe aeriene române pentru a ajuta la evacuarea personalului românesc blocat pe aeroportul din Kabul.

MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim. Părăsiți imediat Afganistan. În acest moment, mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. I-am propus domnului președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă.

În acest moment, avem două variante pentru care lucrăm: un avion în colaborare cu NATO, care trebuie să plece în curând, sau un avion al nostru care merge direct acolo. Pe această cale aș vrea să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat misiunea noastră diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. Nivelul de alertă este maxim. Părăsiți imediat Afganistan.

Cei 35 nu sunt din cadrul Ambasadei, sunt și de la ONU, și din mediul privat, sunt mai multe persoane. Au fost 60, mai sunt 35 de români acolo. Sunt în siguranță, ținem legătura cu toți, dar, repet, noi am făcut toate demersurile. informa MAE.

De altfel, cel puţin cinci persoane au decedat luni în interiorul aeroportului din Kabul, în timp ce sute de persoane încercau să intre cu forţa în avioanele care părăsesc capitala afgană, după preluarea puterii de către talibani în Afganistan.

Oamenii sunt efectiv disperați, iar în încercarea de a fugi din țară ajung să se prindă de avioane. În imaginile surprinse de persoanele de la fața locului pot fi observați oameni cum cad din avion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *