Prima pagină » Titlurile zilei » Imaginile care îți înnebunesc papilele gustative! Zmeura ce pare desenată este produsă chiar la Iași de doi tineri. După ani de muncă în Germania, au revenit acasă

Imaginile care îți înnebunesc papilele gustative! Zmeura ce pare desenată este produsă chiar la Iași de doi tineri. După ani de muncă în Germania, au revenit acasă

11 mai 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

După 4 ani de muncă într-o fermă din Germania, un cuplu din Iași s-a întors în satul natal Suhuleț, din comuna Tansa, pentru a cultiva zmeură. Investiția se ridică la 30.000 de lei într-o plantație de 6.000 de metri pătrați. Cererea din partea clienților este atât de mare, încât cei doi ieșeni nu găsesc suficienți oameni la cules. Din acest motiv, anul trecut au pierdut o cantitate însemnată de zmeură

Ionuț și Alina Maria Pomîrleanu sunt doi ieșeni care, după ce s-au săturat să muncească în străinătate, în agricultură, s-au întors în satul natal Suhuleț, din comuna Tansa, și au înființat o plantație cu zmeură. Aceasta se întinde pe 6.000 de metri pătrați, iar investiția inițială se ridică la 30.000 de lei.

„Ne-am săturat de străinătate și dacă am decis să ne întoarcem în țară, am zis să facem ceva cu banii câștigați în Germania. Ca toată lumea, am căutat informații despre ce am putea planta, ce se pretează la clima noastră, și ne-am gândit că cel mai bine ar fi să plantăm zmeură. Am început în anul 2017 cu plantația cu zmeură, iar de puțin timp avem și livada, pentru că ne gândim să facem procesare”, povestește Ionuț Pomîrleanu, în vârstă de 35 de ani.

Cererea din partea clienților pentru produsele din Suhuleț a fost mare încă de la început, mai ales că, în Iași, doar 30 la sută din ceea ce se comercializează sunt fructe naturale autohtone. Restul sunt din import. Bucuria celor doi ieșeni în privința clienților a fost umbrită de faptul că nu găseau oameni care să-i ajute la cules. Astfel, au fost nevoiți să apeleze la ajutorul rudelor pentru a nu pierde producția.

Ionuț Pomîrleanu, producător de zmeură: „Lumea stă la bar, nu vrea să muncească”

Chiar și așa, numărul de persoane care au cules zmeura anul trecut nu a fost suficient, astfel că s-a pierdut jumătate din producție. E nevoie de aproximativ 8 culegători, în plin sezon al recoltării zmeurei, pentru suprafața deținută de familia Pomîrleanu.

„Am găsit ușor piață de desfacere și pot să spun că nu am putut culege zmeură câtă cerere am avut din partea clienților. În 2020 am avut o recoltă de 5 tone, dar, din păcate, nu am putut să o culegem pe toată din cauză că nu am găsit oameni. Cred că am cules în jur de 40 la sută. Restul s-a scuturat din cauza lipsei forței de muncă. Lumea stă la bar, nu vrea să muncească. Chiar și cu pandemia, lumea nu e obișnuită să muncească, ci să primească bani degeaba”, spune Ionuț Pomîrleanu.

În ultimii 3 ani, sute de clienți au cumpărat zmeură de Suhuleț, iar anul acesta livrările vor fi făcute tot în anumite zone din oraș.

„Pare că vremea e bună și vom scoate producția în iunie. Noi culegem zmeura în două tranșe. Prima dată pe 15 iunie, până la sfârșitul lui iulie, și apoi până în septembrie. Avem un soi productiv, care scoate producție și în extra sezon. Anul acesta vom stabili puncte de livrare, cum facem în fiecare an, și sperăm ca prețul să fie undeva la 20 de lei kilogramul”, mai spune Ionuț.

Investiția într-o plantație cu zmeură poate fi amortizată după 3 ani de la înființare

Ionuț Pomîrleanu spune că nu a reușit să amortizeze investiția și vrea ca următoarea să fie într-un sistem de irigații prin picurare.

„Noi încă mai avem de investit în plantație, nu s-a terminat cu asta. Am vrea să mai facem un sistem de irigații prin picurare, pentru că până acum am luat apă de aici din comună. Am luat și un tractoraș, să pot să-mi fac treaba, am cumpărat și o ladă frigorifică. Nu am scos încă investiția, dar vom vedea ce va fi anul acesta”, mai spune Ionuț Pomîrleanu.

Producătorii de fructe de pădure din Iași pot depune cererile pentru certificarea ecologică la Direcția Agricolă până la data de 17 mai 2021. Suprafața cultivată cu produse ecologice a crescut în ultimii ani, în județ fiind înregistrate 220.000 de hectare, cu 40.000 mai mult față de anul 2020. Cele mai multe cereri pentru obținerea certificatului ecologic sunt depuse de fermierii cu plantații cu fructe de pădure, care cresc albine sau care fac legumicultură.

La un hectar de cultură de zmeură se plantează aproximativ 10.000 de drajoni

În România se poate planta orice soi de zmeur, deoarece această cultură se adaptează foarte bine climei. În plantația din Suhuleț sunt soiurile Cayuga, Opal de Vară, Polka. Soiul de zmeură Cayuga provine din SUA, fructele sunt de mărime medie și culoare roșu-intens, de formă conică. Soiul de zmeur Cayuga are o productivitate bună, prezintă rezistență foarte bună la manipulare și desprindere ușoară. Producția de zmeură, indiferent de soiul ales, este cuprinsă între 8 și 12 tone pe hectar, iar unele plante pot produce fructe până în noiembrie.

Producătorul din Tansa preferă să țină substanțele toxice departe de plantație și folosește zeamă bordeleză pentru a fi sigur că produsele sunt 100 la sută naturale. Astfel, succesul afacerii se poate baza pe faptul că tot mai mulți clienți caută produse proaspete. Mai mult, într-o astfel de afacere din domeniul agricol, timp de 3 ani se îngrijește plantația, iar abia după aceea poate fi amortizată investiția. Doi tineri din Iași care au muncit în străinătate și s-au întors în satul natal, unde au investit într-o plantație cu zmeură, sunt Dorian și Georgiana Secară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`