Prima pagină » Razboi în Ucraina » Imagini video din momentul impactului rachetei ruseşti X-22 asupra centrului comercial din Kremenciuk – VIDEO

Imagini video din momentul impactului rachetei ruseşti X-22 asupra centrului comercial din Kremenciuk – VIDEO

29 iun. 2022, 11:49,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Luni, 27 iunie, centrul comercial din Kremenciuk a fost lovit de o rachetă rusească X-22. În urma impactului, cel puţin 18 persoane şi-au pierut viaţa şi alte câteva sute au fost rănite.

„Racheta rusească a lovit acest obiectiv intenționat”, a declarat miercuri dimineața, 29 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

A fost surprins momentul în care racheta X-22 a lovit centrul comercial din Kremenciuk

Amintim faptul că în urma atacului rusesc de luni, 27 iunie, asupra centrului comercial din Kremenciuk, au murit cel puţin 18 persoane, au anunţat reprezentanţi din Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

„Racheta rusească a lovit acest obiectiv intenționat. Este clar că așa au fost ordinele. Este clar că ucigașii ruși au primit coordonatele exacte pentru această lovitură de rachetă. Au vrut să omoare cât mai mulți oameni într-un oraș liniștit, într-un mall obișnuit. Iată ce s-a întâmplat în Kremenciuk! Iar pentru acest act de terorism de stat, la fel ca pentru toate celelalte, Rusia va fi trasă la răspundere. Pe câmpul de luptă din Ucraina, prin înăsprirea sancțiunilor și, cu siguranță, la tribunal”, a declarat preşedintele Zelenski.

În schimb, Rusia neagă că ar fi vizat un obiectiv civil, pretinzând că ţinta bombardamentelor sale a fost un depozit de arme, fără să ofere însă dovezi care să susțină aceste afirmații.

Într-o intervenție în direct în Consiliul de Securitate, preşedintele Volodimir Zelenski a sugerat Națiunilor Unite să trimită o comisie de anchetă la Kremenciuk: „Rusia a comis un act de terorism la mallul din Kremenciuk”.

Preşedintele ucrainean a reiterat ca Rusia să fie exclusă din Consiliul de Securitate şi să fie creat un tribunal care să judece „actele teroriste zilnice ale Moscovei”.

Ce sunt rachetele X-22 folosite de Rusia

Rachetele de croazieră aer-suprafață X-22 folosite de Rusia în atacul asupra centrului comercial din Kremenciuk au fost produse în perioada sovietică, în perioada anilor 1960 – 1970 și, din cauza uzurii fizice, au devenit dificil și periculos de operat. Așadar, acestea au rămas în serviciul Forțelor Armate ruse, dar au fost menținute în depozite inclusiv înainte de declanșarea agresiunii împotriva Ucrainei, considerându-se foarte probabil că nu se va ajunge la utilizarea lor.

Sursele spun că o aeronavă Tu-22M3 poate transporta până la trei rachete X-22 (Kh-22) fiecare cu un focos de până la o tonă, adică de două ori mai mare decât cel al rachetelor Iskander sau Kalibr. În contextul în care aceste aeronave împreună cu armamentul special destinat fac parte din categoria bombardierelor strategice, utilizarea lor pentru acțiuni de front este improprie și poate fi privită ca o soluție de ultimă instanță.

În urma atacului, premierul britanic Boris Johnson a declarat că acest lucru „nu va face decât să întărească hotărârea” Occidentului de a sprijini Ucraina. Potrivit declaraţiei forțelor aeriene ucrainene, centrul comercial a fost lovit de rachete anti-navă Kh-22 lansate de bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22 din regiunea rusă Kursk.

Cel mai probabil, Rusia este cea care deține un număr suficient de mare de rachete X-22, însă simplul fapt că s-a ajuns la utilizarea lor poate fi un semn că își epuizează într-adevăr rezervele de rachete Iskander și Kalibr, iar refacerea rezervelor acestora este semnificativ afectată de sancțiunile la care Kremlinul este supus.

Reamintim că în urma atacului rusesc asupra centrului comercial din Kremenciuk, cel putțin 18 persoane au fost declarate decedate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *