Prima pagină » International » Imagini terifiante din Maroc: după cutremur, oamenii sapă cu mâinile goale printre dărâmături – VIDEO
Imagini terifiante din Maroc: după cutremur, oamenii sapă cu mâinile goale printre dărâmături - VIDEO

Imagini terifiante din Maroc: după cutremur, oamenii sapă cu mâinile goale printre dărâmături – VIDEO

10 sept. 2023, 21:40, 1 ,
în International

Supravieţuitorii cutremurului puternic produs vineri seară în Maroc se străduiau duminică să găsească apă şi mâncare, în timp ce echipele de salvare continuau să caute supravieţuitori în satele izolate din Munţii Atlas, unele puse la pământ cu totul, altele rămase izolate, relatează Reuters.

Autorităţile marocane au estimat la peste 2.000 numărul total al morţilor în urma cutremurului de mică adâncime care s-a produs în apropiere de Marrakech. Duminică, Ministerul de Externe de la Paris a anunţat că printre ei sunt şi patru cetăţeni francezi, în timp ce alţi 15 se numără printre răniţi.

Mulţi localnici au fost nevoiţi să petreacă a doua noapte afară. Una dintre primele provocări pentru echipele de salvare este să ajungă în satele cele mai afectate din Munţii Atlas, unde multe case au fost distruse de cutremur.

„Următoarele 24 până la 48 de ore vor fi decisive pentru salvarea de vieţi”, a declarat Caroline Holt, director global de operaţiuni al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, într-un comunicat.

În Moulay Brahim, un sat situat în apropierea epicentrului, la aproximativ 40 de kilometri sud de Marrakech, locuitorii povestesc că au căutat printre dărâmături cu mâinile goale în încercarea de a găsi supravieţuitori. „Ne-am pierdut casele, am pierdut oameni, iar de două zile dormim afară”, a declarat unul dintre ei, Yacine Noumghar. „Nu avem mâncare. Suntem fără apă. Am rămas şi fără electricitate”, a continuat bărbatul în vârstă de 36 de ani, spunând că nu a primit prea mult ajutor din partea autorităţilor până acum. „Vrem doar ca guvernul nostru să ne ajute”, a spus el, reluând frustrarea exprimată şi de alţii.

Locuitorii din acest sat spun că au obţinut alimente de la rude sau prieteni care locuiesc în altă parte. Pâine, brânză şi băuturi calde au fost distribuite la moschee duminică dimineaţa. Corturi au fost ridicate pe un teren de fotbal prăfuit, în timp ce locuitorii stăteau înveliţi în pături după ce au petrecut încă o noapte sub cerul liber.

Oamenii sunt efectiv disperați

Un bărbat, care încerca să salveze saltele şi haine din casa sa devastată, crede că vecinii săi se află încă sub ruinele propriei case. Alunecările de teren de lângă Moulay Brahim au blocat parţial drumul sinuos care leagă Marrakech de Munţii Atlas.

„Sunt încă multe persoane sub dărâmături. Oamenii încă îi caută pe cei dragi”, a declarat pentru Reuters Adini Moustafa, un locuitor din zona din jurul Asni, unde drumul a fost presărat cu stânci.

Satul Tansghart din aceeaşi regiune Asni, situat pe versanţii unei văi unde drumul dinspre Marrakech urcă spre Munţii Atlas, a fost cel mai grav afectat. Multe dintre case, construite pe versant, au fost distruse. Cele care mai sunt încă în picioare au adesea găuri imense în pereţi. Două minarete s-au prăbuşit.

Fermierul Abdellatif Aït Bella abia mai poate vorbi sau mişca. Are capul bandajat după ce a fost lovit de dărâmături. „Nu avem o casă unde să-l ducem şi nu am avut ce mânca de ieri”, spune soţia sa, Saïda Bodchich, care se teme pentru viitorul familiei sale de şase persoane, acum că soţul ei, singura sursă de venit, este grav rănit.

„Nu avem pe cine să ne bazăm decât pe Dumnezeu”, spune femeia resemnată.

Guvernul a declarat sâmbătă că ia măsuri de urgenţă pentru a face faţă situaţiei, pentru a intensifica operaţiunile de căutare şi salvare şi pentru a distribui alimente, apă potabilă, pături şi corturi.

Marocul a trimis o cerere de ajutor Spaniei, care va trimite salvatori, a anunţat ministrul spaniol de externe.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat oferta de ajutor din partea Franţei, subliniind că depinde acum de autorităţile marocane să facă această cerere.

„Suntem disponibili şi am făcut tot ce am putut face. În momentul în care acest ajutor va fi solicitat, el va fi desfăşurat”, a declarat preşedintele francez la finalul summitului G20 din India.

În cel mai recent bilanţ, Ministerul marocan de Interne a raportat 2.012 morţi şi 2.059 de răniţi, dintre care 1.404 în stare gravă.

Marocul a decretat doliu naţional timp de trei zile, iar regele Mohammed al VI-lea a cerut să fie înălţate rugăciuni pentru cei morţi în această duminică în toate moscheile din ţară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că peste 300.000 de persoane au fost afectate de cutremur.

Marrakech a suferit, de asemenea, pagube importante, în special în Medina, oraşul vechi foarte frecventat de turiştii străini. Cutremurul de vineri noapte este cel mai grav care se produce în Maroc, de la seismulk din 1960 care a pus la pământ oraşul Agadir şi a provocat moartea a 12.000 de persoane

Comentarii
  • pai sapa pentru ca nu e o tara cu risc seismic. astia nu au avut vreodata treaba c cutremurele. de aia si locuintele facute din pamant si paie. e o anomalie de fizica a Pamantului ce s-a intamplat in Maroc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`