Prima pagină » Eveniment-Social » Imagini superbe cu soiuri de trandafiri și nuferi din Grădina Botanică Anastasie Fătu Iași – GALERIE FOTO EXCLUSIVĂ/ VIDEO

Imagini superbe cu soiuri de trandafiri și nuferi din Grădina Botanică Anastasie Fătu Iași – GALERIE FOTO EXCLUSIVĂ/ VIDEO

11 iun. 2020, 14:26,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social
Imagini superbe cu zeci de soiuri de trandafiri și nuferi din Grădina Botanică Anastasie Fătu Iași. În plină vară, mii de oameni au ales să se bucure de peisajul natural superb al Grădinii Botanice din Iași. Aici sunt plantați 50 mii de bulbi, 240 soiuril de lalele respectiv 20 de specii. La acestea se adaugă 97 specii de narcise și zece specii alături de 12 specii de zambile. Fie că era vorba de plante exotice, azalee și camelii, faimosul lac, toate acestea vor fi punctele de atracție pentru public. Cu siguranță, ieșenii vor alege să se relaxeze și să petreacă clipe minunateîn locul care, anual, strânge peste 300 mii de vizitatori.

Zeci de soiuri de trandafiri și nuferi pot fi admirate în Grădina Botanică Anastasie Fătu Iași. Pe parcursul lunii mai, echipa Grădinii Botanice din Iași. plantați 50 mii de bulbi, 240 soiuril de lalele respectiv 20 de specii. La acestea se adaugă 97 specii de narcise și zece specii alături de 12 specii de zambile.

Imagini și peisaje superbe cu soiuri de trandafiri și nuferi din Grădina Botanică Anastasie Fătu Iași

Fie că era vorba de specii de mii de trandafir , nuferi, plante exotice, azalee și camelii, faimosul lac, toate acestea sunt punctele de atracție pentru public. „De semnalat că, pentru prima dată în Grădină a înflorit și soiului de lalea >, pe care l-am primit de la a Asociației Femeilor Ortodoxe Române > a parohiei > din Schiedam/ Rotterdam. Este primul soi de lalea creat vreodată în Olanda care cinstește memoria unei personalități din spațiul românesc”, a precizat prof. univ.dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iași.

„Vizitatorii vor avea posibilitatea să se plimbe, deocamdată, doar pe aleile din secțiile exterioare”

Directorul Grădinii Botanice din Iași, prof. univ. dr. Cătălin Tănase a arătat că în lunile martie și mai 202, au fost plantați 50 mii de bulbi, 240 soiuril de lalele respectiv 20 de specii. La acestea se adaugă 97 specii de narcise și zece specii alături de 12 specii de zambile. De asemenea, având în vedere măsurile de precauție pe fondul pandemiei de COVID-19, vizitatorii vor avea posibilitatea să se plimbe, deocamdată, doar pe aleile din secțiile exterioare.

„Astfel, începând cu ziua de 15 mai, porțile Grădinii Botanice s-au redeschis după două luni, iar vizitatorii vor avea posibilitatea să se plimbe, deocamdată, doar pe aleile din secțiile exterioare, unde vor admira numeroase specii și soiuri de bujori, între care Paeonia peregrina >, specie protejată inclusă în Cartea Roșie a Plantelor Vasculare din România.

De asemenea, vor putea fi remarcate exemplare de iriși sau stânjenei, garofițe parfumate, ai de pădure, căldărușe, scânteiuțe, glicine, margarete, caprifoi, micsandre, arbore lalea, maci de California, arborele prințesei, nuferi, precum și alte specii de plante anuale și perene cu importanță alimentară sau medicinală. Spre sfârșiul lunii mai vor înflori și trandafirii, reuniți într-o colecție reprezentativă la nivel național și internațional, recunoscută de World Federation of Rose Societies. În prezent în secția Rosarium sunt cultivate 50 specii și 780 de soiuri și hibrizi”, a mai completat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iași.

Existența Grădinii Botanice din Iași are o istorie zbuciumată

Grădina Botanică din Iași are o istorie zbuciumată. E înființată în anul 1856, fiind prima Grădină Botanică din România, de către medicul și naturaliștul Anastasie Fatu, mare patriot, filantrop și om de cultură. Amplasată pe un teren cumpărat din fonduri proprii în apropiere de Râpa Galbenă, avea să fie pentru mulți ani. Prin eforturile financiare proprii susținute de Anastasie Fătu a durat pană la moartea sa (1886), după care terenul a fost vândut de urmașii acestuia și tot materialul botanic adunat cu migală de o viață, s-a risipit. Despre prima Grădina Botanică din România și întemeietorul ei Anastasie Fătu, ne mai amintește astăzi denumirea a două străduțe din vecinătatea fostei grădini: Str. Florilor și Str. A. Fătu, aflate în apropriere de Râpa Galbenă.

Stimulată de interesul manifestat față de grădina lui Anastasie Fătu, Societatea de Medici și Naturaliști din Iași, înființează, în 1873 o a doua Grădină Botanică în jurul sediului acestei societăți, actualmente Muzeul de Istorie Naturală. Sarcina organizării acestei noi grădini este încredințată Dr. Dimitrie Brândză, iar fondurile necesare au fost furnizate de societate. În 1870, conducerea Universității din Iasi ia în discuție problema înființării unei grădini botanice proprie pe terenul din spatele vechii clădiri a Universității, unde în prezent se găsesc clădirile Institutului de Medicină și Farmacie. În 1900 la insistențele repetate (încă din 1895) ale Prof. Al. Popovici, Universitatea cere să-i fie cedat terenul din spatele actualului Palat al Culturii pentru înfiinîarea unei noi grădini botanice.

Pentru a satisface cerințele învățămantului biologic, în 1921, Prof. Al. Popovici înființează o nouă grădină botanică pe terenul din spatele noii clădiri a Universității cu suprafață de cca. 1 hectar, pe care se construieste un mic complex de sere pentru plantele tropicale. Această grădină a servit învățămăntului botanic ieșean timp de peste 40 ani, până în 1963-1964 când a fost mutată pe actualul amplasament din Dealul Copoului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *