Prima pagină » National » Imagini spectaculoase de la NASA cu cea mai mare erupție solară din ultimii ani
Imagini spectaculoase de la NASA cu cea mai mare erupție solară din ultimii ani

Imagini spectaculoase de la NASA cu cea mai mare erupție solară din ultimii ani

05 oct. 2024, 12:40,
Redacția BZI în National

Imagini cu cea mai mare erupţie solară din ultimii ani au fost surprinse joi de Solar Dynamics Observatory al NASA, un satelit care supraveghează constant steaua noastră de 14 ani, transmite News.ro.

„În cazul în care vă întrebaţi, aceasta este cea mai puternică erupţie solară din ciclul actual. Nu am mai avut o erupţie X9 din 2017”, a transmis agenţia spaţială americană pe contul său X.

Cea mai puternică erupţie solară înregistrată de la începutul secolului a fost măsurată în aprilie 2003

Erupţiile solare din categoria X sunt de fapt cele mai puternice. Până în prezent, cea mai puternică erupţie solară înregistrată de la începutul secolului a fost măsurată în aprilie 2003, iar senzorii saturaţi nu au putut depăşi X28.

Puterea acestei erupţii solare poate fi explicată prin schimbări în activitatea Soarelui, care atinge un vârf la fiecare 11 ani. Această activitate este în prezent în curs de creştere şi ar putea atinge vârful anul viitor.

Pe lângă faptul că este spectaculoasă, această erupţie solară este sinonimă şi cu o ejecţie de masă coronală. Iar această masă coronală este cea care determină apariţia aurorei boreale pe cerul nostru.

„Materia este în drum spre Pământ. S-ar putea să apară aurora boreală în următoarele 2-3 zile”, a declarat Éric Lagadec, astrofizician la Observatorul de pe Coasta de Azur, pe contul său X.

Furtuna geomagnetică este de nivel 3

Potrivit Space Weather Prediction Center, furtuna geomagnetică provocată de erupţia solară, care se aşteaptă să dureze până duminică, este de nivel 3 pe o scară de până la 5. În teorie, cu o furtună de această magnitudine, aurora boreală poate fi văzută de la Polul Nord până în nordul Marii Britanii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`