Mai multe imagini spectaculoase cu un stol de păsări multicolore care și-a făcut cuib într-un perete din lut au fost surprinse de reporterii BZI. Păsările au apărut prima dată în satul Cristești din comuna Holboca în urmă cu 10 ani, susțin localnicii. Potrivit specialiștilor, prigoriile au ales acest loc pentru lutul unde își fac cuiburile. Păsările sunt migratoare și se hrănesc cu albine și viespi
Știați că, la 15 kilometri de Iași, un stol de păsări multicolore oferă un spectacol inedit în perioada aprilie-septembrie? Prigoriile au apărut pentru prima dată în satul Cristești din comuna Holboca în urmă cu 10 ani. De atunci vin în fiecare primăvară, își fac cuiburi într-un perete de lut, iar în toamnă migrează în țările calde. Localnicii spun că s-au obișnuit cu ele și chiar sunt încântați de programul lor zilnic.
„Noi locuim aici de 10 ani și le-am văzut în fiecare an, primăvara, că vin aici, iar imediat ce se face frig pleacă. Proprietarul de aici, unde este peretele acesta cu lut și unde păsările au cuiburile, a luat de câteva ori lutul cu excavatorul și au dispărut cuiburile. Dar chiar și așa, păsările s-au întors tot aici și le-au făcut din nou. Noi le-am mai pus apă, dar nu prea se apropie de oameni, cum fac alte păsări. S-au obișnuit cu noi, dar tot nu se apropie. Au programul lor. La 7 dimineața încep să zboare în stol, să cânte.
E foarte frumos! Noi ne trezim în fiecare dimineață cu ele. Mai stau pe liniile tensiune. Le puteți vedea cum stau acolo sau în nucul acela bătrân, de pe deal. Acum au cuiburi și cel mai probabil vor avea pui. Cred că sunt păsări mai sălbatice, după culoare, sigur sunt exotice, sunt păsări migratoare”, susține un localnic ce are casa la câțiva metri distanță de peretele de lut unde păsările și-au făcut cuiburile.
Locația unde se află păsările este la 15 kilometri de Iași, în zona blocurilor din satul Cristești. Imediat după clădiri, prima stradă la dreapta și apoi prima la stânga, în capătul drumului se vede peretele din lut. Un câmp cu maci a devenit atracția turistică a județului în urmă cu câțiva ani.
Un stol de păsări multicolore și-a făcut cuib într-un perete de lut, într-un sat din Iași
Potrivit specialiștilor, prigoriile au ales acest loc pentru lutul unde își fac cuiburile. Păsările migratoare se hrănesc cu albine și viespi, de aceea mai sunt numite și albinărel, viespar, ciuma albinelor sau mâncătoare de albine.
„Acolo e habitatul potrivit pentru ele. Nu are relevanță faptul că sunt aproape casele. Păsările folosesc lutăria pentru a-și face cuiburile. Își fac cuiburile în interiorul peretelui. Multă lume le acuză că mănâncă albine, dar ele mănâncă o cantitate mare de viespi”, susține Carmen Gache, profesoară la Facultatea de Biologie din Iași, coordonator al Societății Ornitologice Române (SOR) Iași.
Astfel, păsările sapă cu ciocul, iar pământul este scos cu ghearele. După aproximativ 10 zile, galeria este gata. Intrarea este de 4-5 cm și are până la 2 m lungime. La capăt se lărgește, formând o cameră de 20-25 cm lățime și 20 cm înălțime. Unele galerii au câte două camere. Prigoria (Merops apiaster) este o pasăre migratoare care clocește în spațiul mediteraneean, în țările baltice, sudul Rusiei, în Asia Centrală și de Est.
Este întâlnită în mici colonii în Germania și Austria. De obicei migrează în Africa tropicală și de Est. Prigoriile vin în România în a doua jumătate a lunii aprilie și pleacă în septembrie. Se așează mai ales de-a lungul râurilor cu maluri înalte, unde își sapă galerii de cuibărit. Un festival într-un lan de lavandă din Iași a atras mii de vizitatori.
Prigoriile atrag imediat privirile pentru că sunt colorate, zboară în stoluri și cântă
Păsările au un cioc lung, ascuțit și subțire, negru și ușor încovoiat. Aripile sunt lungi, ascuțite, viu colorate, au picioare slabe, scurte, de culoare gri-maro. În locurile unde trăiesc este imposibil să rămână neobservate pentru că sunt colorate, au un aspect frumos și însuflețesc întreaga atmosferă, mai ales când zboară. Zona de deasupra capului și ceafa sunt maro. Acestea au lungimea corpului de 27-29 cm, deschiderea aripilor de 50 cm și greutatea poate ajunge la 50-70 g. Își caută hrana în aer și se hrănesc mai ales cu insecte, în special albine, deoarece încă de tinere sunt insensibile la veninul acestora. O prigorie poate consuma 50-100 de albine într-o zi.
Pe de altă parte, chiar dacă un stol de păsări multicolore și-a făcut cuib într-un perete de lut, în apropiere de casele oamenilor, localnicii din satul Cristești nu sunt deranjați.
Daca doriti sa vedeti un film de calitate cu aceste pasari, cu evenimentele importante din viata lor, filmate in Iasi, va invit sa vizionati acest site:https://www.youtube.com/watch?v=fIxr6vwQE2c
Daca doriti sa vedeti un film de calitate cu aceste pasari, cu evenimentele importante din viata lor, filmate in Iasi, va invit sa vizionati acest site:https://www.youtube.com/watch?v=fIxr6vwQE2c
😍 dragalasenii intruchipate 🥺
Luați infomații de la ornitologi, căci aceste păsări nu se hrănesc cu albine, ci cu VIESPI