Prima pagină » Local » Imagini spectaculoase cu cel mai mare nod rutier din România! Se află la Iași – FOTO, VIDEO

Imagini spectaculoase cu cel mai mare nod rutier din România! Se află la Iași – FOTO, VIDEO

12 mart. 2024, 07:29,
în Local

Se conturează cu rapiditate cel mai impresionant nod rutier din țară, situat în județul Iași, la intersecția viitoarelor autostrăzi A7 și A8. Planul include 12 pasaje și 8 bretele, facilitând circulația autovehiculelor cu viteze de până la 80 km/h. Proiectul este programat să fie finalizat la sfârșitul anului următor, iar până în prezent s-a realizat doar 10% din lucrări.

Autostrada Moldovei, denumită A7, și autostrada Unirii, A8, se vor întâlni în județul Iași, la sud de Pașcani. În zona respectivă, deja se desfășoară lucrări la cele 8 bretele de mare viteză ale nodului de tip turbion, fiecare având o rază cuprinsă între 400 și 600 de metri.

Cel mai mare nod rutier din România se află la Iași

Irinel Bucur, reprezentant al Asociației „Haicăsepoate”, subliniază importanța acestui nod, evidențiind viteza de transfer între cele două autostrăzi. Acesta menționează că bretelele au o amprentă mare la sol pentru a permite curbe largi și sigure, asigurând o circulație fluidă la viteze de până la 80 km/h.

Primarul comunei Mircești, Leon Băltean, explică că acest nod va marca intersecția dintre A7 și A8, realizându-se legătura printr-un semicerc. Conectarea celor două autostrăzi va include construirea a cinci podețe, iar cele 12 pasaje vor avea o lungime totală de aproape 2 kilometri. Lungimea acestora variază între 50 și 250 de metri.

Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR, estimează că până în 2025 autostrada Ploiești-Pașcani va fi complet operațională, iar acest nod va facilita circulația pe A7 inițial, urmând să fie utilizat și pentru părți din A8 în viitor.  Legea prevede recepția completă a autostrăzii Unirii, A8, Târgu Mureș – Iași – Ungheni până la 31 decembrie 2030.

Turcii construiesc secțiunea Târgu Mureș-Miercurea Nirajului

Vineri, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a avut loc semnarea contractului pentru proiectarea și construirea secțiunii de autostradă Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, parte a A8 (Autostrada Unirii). Constructorul turc Nurol Insaat Ve Ticaret AS, câștigător al licitației pentru acest lot, va executa tronsonul Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, având la dispoziție suma de 2,46 miliarde de lei (fără TVA) și un termen de 30 de luni pentru finalizarea lucrărilor, din care șase luni sunt destinate proiectării și 24 de luni execuției. Pe parcursul celor 24,4 km ai acestei secțiuni, se prevede construirea a 36 de poduri, pasaje și viaducte.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a subliniat că acest contract marchează simbolic finalul finanțării prin PNRR a CNAIR. El a evidențiat că toate contractele finanțate prin PNRR sunt acum în etapa de execuție, Ministerul Transporturilor beneficiind de cea mai mare alocare bugetară din PNRR.

Grindeanu a felicitat echipa CNAIR pentru acest succes și a amintit că, într-o situație similară, CFR-ul a finalizat și semnat toate contractele anul trecut. În total, cele 18 contracte rutiere finanțate prin PNRR au o valoare agregată de 27,7 miliarde de lei, fără TVA, și acoperă aproximativ 410-412 km de autostradă. Acest moment marchează un punct important în dezvoltarea infrastructurii rutiere, iar viitorul aduce noi provocări și oportunități.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024