Prima pagină » Cancan ultimă oră » Imagini spectaculoase ale unui cocon spațial în formă de ou! Acesta înconjoară o stea din afara galaxiei noastre
Imagini spectaculoase ale unui cocon spațial în formă de ou! Acesta înconjoară o stea din afara galaxiei noastre

Imagini spectaculoase ale unui cocon spațial în formă de ou! Acesta înconjoară o stea din afara galaxiei noastre

22 nov. 2024, 23:45,
Redacția BZI în Cancan ultimă oră

Oamenii de știință de la Observatorul European Austral  au obținut o premieră astronomică, realizând prima imagine detaliată a unei stele dintr-o altă galaxie decât a noastră. Imaginea a fost captată de la o distanță de 160.000 de ani-lumină de Pământ, iar obiectul studiat este steaua WOH G604, situată în Marele Nor al lui Magellan, o galaxie-satelit a Căii Lactee.

Steaua WOH G604, supranumită de astronomi „steaua colosală”, este de aproximativ 2.000 de ori mai mare decât Soarele nostru și face parte din categoria supergigantelor roșii, una dintre ultimele etape ale vieții unei stele masive, înainte de a exploda într-o supernovă. Imaginea obținută recent oferă o oportunitate rară de a studia un astfel de fenomen în detaliu.

Cocon în formă de ou

Cercetătorii ESO au observat un cocon în formă de ou care înconjoară steaua, un fenomen interesant care sugerează că aceasta își expulzează materialul în jurul său.

„Am descoperit un cocon în formă de ou care înconjoară îndeaproape steaua”, a declarat Keiichi Ohnaka, astrofizician la Universitatea Andres Bello din Chile.

„Forma ovoidă din centru reprezintă materia ejectată de steaua centrală și care încă o înconjoară. Se distinge, de asemenea, un alt inel oval care înconjoară acea formă ovoidă. Deși observații suplimentare sunt necesare pentru o confirmare definitivă, noi credem că acel inel este constituit tot din materie ejectată de stea”, a explicat el.

Până acum, oamenii de știință aveau doar „indicii” că vecinătatea stelei nu era sferică, dar nu fuseseră capabili să obțină o imagine detaliată a acesteia. Aceasta este prima dată când tehnologia avansată a ESO a permis observarea clară a acestei stele colosale.

Îmbunătățire majoră

Instrumentele de ultimă generație folosite pentru captarea imaginii fac parte din proiectul Gravity, care combină lumina captată de patru lentile ale telescoapelor. Aceasta a fost o îmbunătățire majoră față de tehnologiile anterioare, care permiteau captarea luminii doar prin două lentile.

„Grație acestei imagini, putem să creăm un mai bun model informatic al stelei și să studiem felul în care ea ejectează materie înainte de dispariția sa”, a adăugat Keiichi Ohnaka.

Pe lângă descoperirea coconului, oamenii de știință au observat o schimbare semnificativă în comportamentul stelei.

„WOH G604 a suferit o schimbare semnificativă pe parcursul ultimilor zece ani, oferindu-ne o oportunitate rară de a observa viața unei stele în timp real”, a declarat Gerd Weigelt, coautor al studiului și profesor de astronomie la Institutul Max Planck din Bonn. Această schimbare ar putea fi legată de fenomenul de „întunecare”, un proces în care steaua devine mai puțin luminoasă pe măsură ce își pierde din materialul exterior.

Supergigantele roșii

În ultima fază a vieții, supergigantele roșii își pierd straturile exterioare de gaz și praf într-un proces care poate dura sute de mii de ani.

„Materialele expulzate ar putea fi responsabile de fenomenul de „întunecare” și că acest lucru ar putea însemna că steaua a intrat într-o nouă fază a ciclului ce marchează sfârșitul vieții sale”, a spus Ohnaka. Acesta adaugă că steaua ar putea reveni la starea ei anterioară, dar este greu de prezis cât va dura acest proces.

În ciuda provocărilor aduse de „întunecare”, astronomii sunt hotărâți să continue cercetările asupra acestei stele colosale.

„Este important să supraveghem această stea, observând-o cu diferite telescoape și instrumente. Astfel, se deschid noi oportunități pentru a înțelege mai bine cum se formează și evoluează supernovele, oferind o fereastră rară în secretele universului”, a subliniat Ohnaka.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`