Milionarul ieșean Ilie Foia dă dovadă de un comportament cu totul agresiv când vine vorba de afaceri. Acesta a fost surprins în timp ce distrugea camerele de supraveghere folosite de administratorul unei fabrici de la marginea Iașului. Incidentul a avut loc după o serie de scandaluri la sânge între cei doi, războiul mutându-se acum în instanță. Totul a plecat după ce Ilie Foia a cumpărat terenul aflat sub halele de producție ale Ergometal, prin intermediul unor documente suspecte, fără ca proprietarul fabricii să fie menționat în ele
Milionarul ieșean Ilie Foia dă dovadă de un comportament cu totul nepotrivit pentru un om de afaceri de rangul său. Acesta a fost surprins în timp ce distrugea camerele de supraveghere montate la sediul fabricii Ergometal din zona Antibiotice. Patronul Transmixt SA și al terasei Corso din centrul Iașului a recurs la acest gest în urma unui conflict pe care l-a început cu administratorul Ergometal. Acesta a fost înregistrat pur și simplu în timp ce vandaliza cu un obiect lung și dur, cel mai probabil cu un par, niște camere video.
„A venit într-o zi pornit să distrugă camerele de supraveghere. A luat un par și a vandalizat toate camerele, în afară de una, despre care probabil nu știa. Înainte de asta a tăiat și conductorii de curent, să fie sigur că nu se înregistrează absolut nimic. Ilie Foia împreună cu un alt individ au fost la tabloul de curent și au tăiat cu faiul cablul de mare capacitate. A decuplat halele de la curent. Foia este extrem de agresiv. Când au venit cei de la E.ON, s-au speriat de ce au văzut, pentru că se putea ajunge la un accident. Este tentativă de omor prin electrocutare”, spune Corneliu Verdeanu, administrator Ergometal SRL Iași.
Ilie Foia a cumpărat în condiții suspecte terenul de sub fabrica Ergometal
Ergometal este un producător de piese metalice care sunt folosite drept consumabile de diverse companii din industria automotive. În ultimii ani, compania controlată de Corneliu Verdeanu a produs în special pentru BMT Aerospace, însă a pierdut în perioada 2018-2019 toate contractele. Activitatea a fost blocată după ce Transmixt SA a achiziționat un teren de 5.000 mp în Valea Lupului, pe teren aflându-se și halele Ergometal SRL, dar și E-Ro Plast International SRL, ambele controlate de Verdeanu. Companiile nu și-au mai putut continua activitatea de producție deoarece au fost blocate căile de acces și a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică.
Pe documente nu erau menționați proprietarii clădirilor
Ilie Foia a cumpărat suprafața de la Eola Man SRL, deținută de Ștefan Ionescu. Acesta din urmă a luat terenul de la firma Instalații Group SA, controlată de tatăl său, fostul consilier local Sorin Ionescu. Transmixt SA a plătit 320.000 de euro către Eola Man SRL în schimbul terenului din strada Dimineții.
De precizat faptul că, atât în contractul de vânzare-cumpărare, dar și în extrasul de carte funciară prezentat în momentul tranzacției (vezi facsimil), nu este menționat proprietarul clădirilor/halelor respective, și anume Corneliu Verdeanu prin Ergometal SRL și E-Ro Plast International.
A pierdut războiul în primă instanță
Pentru a putea avea însă acces în hale, Corneliu Verdeanu l-a dat în judecată pe Ilie Foia. Acesta a câștigat în primă instanță, însă Foia a făcut apel. Conform primei sentințe, compania cu producția blocată trebuie să primească 1.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere.
„Obligă pârâții să elibereze dreptul reclamanților de superficie și calea de acces spre teren și hală, să permită reclamanților accesul/trecerea pentru desfășurarea activității normale a SC Ergometal SRL către teren și hală, să ridice toate bunurile ce blochează calea de acces către hala de producție, iar în caz contrar autorizează ridicarea acestora de către reclamanți pe cheltuiala pârâților, cu obligarea pârâților la plata către reclamanți a sumei 1.000 de lei pe zi de întârziere, în caz de neîndeplinire a obligațiilor”, după cum se arată în decizia magistraților de la Judecătoria Iași.
Milioane câștigate din tranzacții imobiliare
„Toate manevrele au fost făcute prin acte. Ei nu au prezentat documentele complete și nu s-a menționat că proprietar pe hale sunt eu, după ce am cumpărat clădirile de la Finanțe. Am avut chiar și un precontract de vânzare-cumpărare cu Sorin Ionescu, dar nici el nu s-a ținut de cuvânt. Pur și simplu nu au mai trecut în dreptul halelor cine este proprietar, iar totul figura ca aparținând Eola Man SRL. Trebuie făcută o reverificare completă la ce s-a întâmplat”, a explicat Corneliu Verdeanu.
Ilie Foia este un om de afaceri din Iași cunoscut în special ca patron al terasei Corso din centrul Iașului. Acesta mai deține firme precum Teutonia SRL, N&F Management sa RAM Expert SRL. În ultimii ani a câștigat aproape 5 milioane de euro din vânzarea unor terenuri și clădiri, aflate în apropierea Mitropoliei, către familia Fiterman și către un grup de afaceriști basarabeni. Contactat telefonic, Ilie Foia nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere referitor la această situație.