Scandal la spitalul mobil de la Lețcani pentru pacienții cu COVID-19. O vizită a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, la unitatea de la marginea Iașului, s-a lăsat cu intervenția poliției și a mascațiilor. O avocată din București, Diana Șoșoancă, a făcut scandal la poarta spitalului, autoritățile fiind nevoite să cheme forțele de ordine pentru a calma spiritele. La spital a ajuns și Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași. Acesta a început să facă scandal și să se certe cu actuala conducere a instituției județene, fostul șef al CJ Iași fiind scos cu forța din incinta Parcului Transagropolis
Circ incredibil în curtea Spitalului mobil de la Lețcani. Vizita lui Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, la unitatea medicală de la marginea municipiului Iași, s-a lăsat cu un scandal monstru provocat de o femeie din București. Parte a acestui scandal a fost și Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, venit și el la unitatea spitalicească. Maricel Popa a venit la Lețcani pentru a le reproșa oficialilor județeni faptul că au întârziat punerea în funcțiune a spitalului. Maricel Popa nu a suflat un cuvânt despre combinațiile făcute în perioada mandatului său cu spitalul mobil, ci a ajuns să le reproșeze celor aflați acum la CJ Iași despre haosul de la Lețcani. Firma turcă SDI Global LLC a încasat peste 10,7 milioane de euro din cele 13,4 milioane euro privind furnizarea spitalului. Suma este însă extrem de mare în raport cu întârzierea livrării containerelor și echipamentelor medicale.
Fostul șef al CJ Iași a fost scos din curtea spitalului de la Lețcani
Fostul șef al CJ Iași a fost însă scos din incinta spitalului mobil de agenții firmei de pază de la Parcul Transgaropolis. În momentul în care acesta a ajuns să le reproșeze ministrului Sănătății și șefului CJ Iași întârzierea deschiderii spitalului, agenții de pază l-au escortat în afara unității medicale.
„La câte piedici au fost tot în direcția asta, mă duce și pe mine gândul că s-a sabotat. Avem o adresă trimisă din luna aprilie, să fim ajutați, la Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne și Ministerul Apărării”, a susținut Maricel Popa înainte să fie scos afară.
Deși Costel Alexe, șeful CJ Iași, l-a invitat înapoi în curtea spitalului, Maricel Popa a refuzat și a continuat să vocifereze în afara unității medicale.
Lista deficiențelor majore la spitalul de la Lețcani. Maricel Popa și directorul Euronest au încercat să acopere totul
Costel Alexe, președintele CJ Iași, a mers în control la spitalul mobil de la Lețcani, după ce a constatat mai multe deficiențe la unitatea medicală. De altfel, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a arătat cum Asociația Euronest, condusă de Alina Popa și Maricel Popa, a ascuns toate aceste probleme. Conform documentelor, procesul de predare-primire s-a blocat, limitându-se la preluare pe bază de inventar a unei părți din aparatura medicală necesară acordării asistenței medicale. În plus, s-a constatat și lipsa documentației tehnice aferente instalațiilor de toate tipurile. DSP Iași a constatat și faptul că alimentarea cu apă potabilă și conductele de canalizare externe nu sunt izolate complet, existând risc de îngheț.
Cronica unui dezastru anunțat. Fosta conducere a CJ Iași a ascuns problemele de la spital luni întregi
Conform raportului DSP Iași, la spitalul mobil s-a constatat și faptul că burdufurile de trecere dintre module nu asigură etanșeitate și nici izolare termică pe timpul iernii. De asemenea, instalația de încălzire, realizată cu aparate de aer condiționat, nu funcționează în condiții de temperatură scăzută. În raportul privind spitalul mobil de la Lețcani, apele pluviale nu sunt colectate, inundând curtea și constituie un factor de risc, mai ales în perioadele de îngheț. Costel Alexe, șeful CJ Iași, a mai arătat și faptul că nu sunt contracte de mentenanță pentru servicii de alimentare cu apă, oxigen, energie electrică, PSI etc. Nici Asociația Euronest nu a reușit să respecte termenele asumate cu privire la derularea etapelor de predare-primire și de remediere a deficiențelor.
„Am avut parte de o situație neplăcută pe care o vom traversa. Este inacceptabil ca un spital care avea termen data de 18 mai 2020 să fie în continuare în această situație. Nici măcar nu pot să numesc management din partea ADI Euronest ceea ce s-a întâmplat, în ceea ce privește predarea către Spitalul de Boli Infecțioase a documentelor și a spitalului în sine. Ieșenii trebuie să fie informați corect în ceea ce privește spitalul mobil de la Lețcani. Ei sunt victime într-un război politic al lui Maricel Popa. Nici imunitatea parlamentară nu-l va feri să răspundă în fața legii pentru toate abuzurile și ilegalitățile făcute la Lețcani și nu numai”, a menționat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Probleme după internarea primilor pacienți la unitatea din Lețcani
Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Iași a arătat că problemele au fost constatate după internarea primilor pacienți la unitatea mobilă de la marginea Iașului.
„Ca manager al Spitalului de Boli Infecțioase care am preluat această secție exterioară, din discuțiile pe care le-am avut cu autoritățile locale aici prezente, ne gândim ca împreună cu DSP să facem o evaluare tehnică de expert pe care să o înaintăm din financiar de aceasta dată, proprietarului. Problemele au apărut pe măsură ce noi am adus pacienții și cadrele medicale care ne-au semnalat disfuncționalități. Asta din momentul în care persoanele au stat aici 24 de ore din 24. Noi nu am văzut caietul de sarcini. Trebuie discutat cu cei care au făcut caietul de sarcini și au făcut achiziția”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Experți veniți de la București pentru evaluarea deficiențelor de la Lețcani
Conducerea CJ Iași a menționat că în aceste zile vor ajunge o serie de experți de la Ministerul Sănătății pentru a evalua toate deficiențele constatate. Și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, s-a arătat nemulțumit de situația apărută.
„În contextul în care facem evaluările, pe evoluția pe care o avem în prognoză, reiese că la Lețcani capacitatea paturilor de terapie intensivă este de 6 paturi cu oxigen suplimentar și încă 6 paturi operaționale de săptămâna viitoare. Trebuie să regândim și deficiențele care se regăsesc în acest moment. Vom aduce echipa de experți și corpul de control de la Minsterul Sănătății pentru a face o evaluare completă a situației”, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Circ cu o avocată isterică din București. Diana Șoșoancă a făcut scandal la spitalul mobil
Trei pacienți aduși la Iași cu elicopterul SMURD
Trei pacienți vor fi aduși la Iași cu elicopterul SMURD. Cei trei pacienți sunt infectați cu COVID-19, doi dintre ei ventilați mecanic și unul cu O2.
Nu doar Maricel Popa a făcut scandal la spitalul mobil. Și Diana Șoșoancă, o avocată din Capitală, candidat la Senatul României din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a venit la Lețcani pentru a face circ. Nici aceasta și nici cei care o însoțeau nu purtau mască de protecție, însă asta nu i-a împiedicat pe scandalagii să se certe cu autoritățile locale. Femeia este cunoscută ca fiind unul dintre cei care organizează proteste împotriva măsurilor de restricție impuse de Guvern. Avocata a ajuns să facă scandal în fața autorităților prezente la Spitalul mobil, moment în care au fost chemați polițiștii și mascații pentru a calma spiritele. Femeia a provocat un scandal asemănător și de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, când a condus un grup de protestatari anti mască din afara Iașului care doreau să intre la raclă.
Vezi AICI Adresa DSP Iași către Euronest