Unele imagini șocante de pe acoperișul clădirii-monument a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași au ieșit la iveală! Reporterii BZI vă prezintă, în exclusivitate, detalii despre situația teribilă. Dacă nu se urgentează lucrările de reabilitare la imobil, o acumulare mai mare de zăpadă pe acoperișul sălii ar putea produce oricând prăbușirea acestuia
Totul a ajuns la limită și, dacă nu se intervine rapid, o clădire-simbol din plin centrul orașului Iași riscă să se prăbușească, provocând o mare tragedie! Legat de toate acestea, unele imagini de pe acoperișul clădirii-monument a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași au ieșit recent la iveală!
Reporterii BZI vă prezintă, în exclusivitate, detalii despre situația teribilă. Dacă nu se urgentează lucrările de reabilitare la imobil, o acumulare mai mare de zăpadă pe acoperișul sălii ar putea produce oricând prăbușirea acestuia și, apoi, a tavanului. Amintim că, la începutul anului 2022, a avut loc o operațiune ce a ținut de evacuarea apei de pe clădirea-monument.
Scrisoare deschisă către șefii administrației locale și județene
Având în vedere întreaga stare de fapt, conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, din cadrul Facultății de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a trimis o scrisoare deschisă către șefii administrației locale și județene pentru finanțarea cât mai urgentă a reabilitării clădirii unde funcționează Filarmonica de Stat „Moldova” Iași. Aceasta poate fi parcursă AICI. Având în vedere toate acestea, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a reacționat la cererea profesorului Vasile Cotiugă cu privire la reabilitarea Filarmonicii.
„Astăzi suntem cu Filarmonica ieșeană la stadiul de autorizație de construire. Pe 13 ianuarie 2022, la vizita ministrului Attila Cseke la Iași, am discutat și am ridicat această problemă a Filarmonicii ieșene. Este depusă la Ministerul Fondurilor Europene o fișă de proiect pentru care reabilitarea să fie făcută din finanțarea europeană prin PNRR. În cazul în care nu va fi eligibil proiectul nostru, Filarmonica ieșeană va fi reabilitată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 11 milioane de euro. Ne-am asumat ca, până la finalul acestui mandat, să le redăm ieșenilor – și nu numai! – o Filarmonică reabilitată, pentru ca noi să ne bucurăm de concerte”, a menționat Costel Alexe.
Pericol de prăbușire a tavanului Filarmonicii Iași
Având în vedere toate acestea, conf. univ. dr. Vasile Cotiugă a replicat. El atrage atenția că o acumulare mai mare de zăpadă pe acoperișul sălii ar putea produce oricând prăbușirea acestuia.
„Dacă domnul Alexe ar fi avut răbdare să citească scrisoarea deschisă până la sfârșit, ar fi văzut că tocmai soluțiile preconizate de domnia sa sunt cele despre care spuneam că trebuie evitate, mai ales că nu există certitudini. Ca ieșeni, cred că mulți ne-am săturat să tot stăm cu mâna întinsă. CJ Iași are un buget destul de mare, ce permite să se aloce suma necesară pentru reabilitarea imediată a sălii Filarmonicii. Mai ales că, în septembrie și decembrie 2021, Guvernul României a alocat nu mai puțin de 2,5 milioane de euro pentru Filarmonică – bani în plus față de bugetul anual al Filarmonicii, bani cu care se pot începe de urgență lucrările de reparații – nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu acei bani!”, declară universitarul Cotiugă.
Vasile Cotiugă: „Nu ar trebui să lipsească și de la Iași”
El a mai evidențiat că factorii de decizie ar trebui să grăbească finanțarea și, implicit, lucrările.
„Din păcate, constat, cu durere în suflet, că cei care ar trebui să fie primii care să urgenteze lucrările de reabilitare – o acumulare mai mare de zăpadă pe acoperișul sălii ar putea produce oricând prăbușirea acestuia și, apoi, a tavanului sălii – stau și așteaptă! Am așteptat destul, domnule Alexe, stimați consilieri județeni! În același timp, îi readuc aminte domnului Costel Alexe că, în campania electorală din septembrie 2020, a promis, împreună cu ministrul Culturii de atunci, că va aloca suma de 129.000 de euro pentru montarea unei orgi la Filarmonica ieșeană, unul dintre instrumentele cele mai valoroase ale unei săli de acest gen și care nu ar trebui să lipsească și de la Iași”, a conchis conf. univ. dr. Vasile Cotiugă.
Necesarul pentru finalizarea reabilitării Filarmonicii: 11 milioane de euro
Necesarul financiar pentru finalizarea acestui obiectiv este de 11 milioane de euro. De peste 20 de ani se fac încercări pentru a se demara importantul obiectiv cultural pentru Iași. De precizat este că, în mai 2021, a fost obținut și importantul aviz de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza”.
„Despre reabilitarea Filarmonicii de Stat din Iași vă pot spune că Alianța pentru Unirea Românilor – AUR, anume eu și colegul Mihai Albișteanu, am avut un amendament la bugetul Ministerului Culturii pe 2022, dar acesta a fost respins…”, a transmis Cristian Ivănuță, deputat AUR.
Contractul de reabilitare la Filarmonică îi implică și pe arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan, care vor face proiectarea lucrării de refacere a construcției monumentului istoric.
Clădirea Filarmonicii din Iași, construită în 1815
Întregul Ansamblu din care fac parte Casa „Alecu Balș” și „Notre Dame de Sion”, unde se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și care are proiect de reabilitare, este înscris în Lista Monumentelor Istorice din 2015 și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul – prof. univ. dr. Bujor Prelipcean) de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea județului Iași, pentru 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maximum 2 ani.
Datele istorice arată că această clădire, a actualei Filarmonici, a fost construită în 1815. Este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș. Aici, la 11 ianuarie 1847, a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugărițele din ordinul Notre Dame de Sion și a fost transformat în Colegiul de Fete. Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest Institut, care a fost desființat în 1947, aici mutându-se fostul Conservator „George Enescu”. Din anul 1957 s-a inaugurat, în fosta capelă, Sala de Concerte a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași.