Prima pagină » Titlurile zilei » Imagini și detalii spectaculoase din interiorul unei clădiri uriașe, aflată în plin centrul orașului Iași! Cum se va transforma aceasta după o investiție de 10 milioane de euro! GALERIE FOTO EXCLUSIV

Imagini și detalii spectaculoase din interiorul unei clădiri uriașe, aflată în plin centrul orașului Iași! Cum se va transforma aceasta după o investiție de 10 milioane de euro! GALERIE FOTO EXCLUSIV

22 dec. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

La Iași, în plin centrul urbei, se pregătește o investiție spectaculoasă, de aproximativ 10 milioane de euro! Reporterii cotidianului BUNå ZIUA IAȘI vă prezintă, în exclusivitate, imagini și detalii din interiorul unei clădiri uriașe. Aceasta urmează să fie consolidată, restaurată și refuncționalizată. Este vorba despre sediul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” (fostul Palat „Sturdza”, amplasat pe strada Cloșca, nr. 9). Monumentul a fost finalizat între anii 1841 și 1842

Din plin centrul orașului Iași, imagini și detalii spectaculoase (în premieră) din interiorul unei clădiri uriașe! Aici se pregătește o investiție de aproximativ 10 milioane de euro! Reporterii cotidianului BUNĂ ZIUA IAȘI vă prezintă, în exclusivitate, imagini și detalii spectaculoase din interiorul unei clădiri uriașe. Aceasta urmează să fie consolidată, restaurată și refuncționalizată. Este vorba despre sediul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” (fostul Palat „Sturdza”, amplasat pe strada Cloșca, nr. 9).

Monumentul a fost finalizat între anii 1841 și 1842. „Arhitectul Mihail Singurov a conceput Palatul «Mihai Sturdza» și a urmărit realizarea acestuia în cadrul normelor estetice ale stilului neoclasic, stil preferat în Europa sfârșitului de secol al XVIII-lea și început al celui viitor. În 1841-1842 este terminat corpul central și cele două prime decrosuri la capete, astăzi marcate stilistic în cadrul celor două aripi care le prelungesc. În 1845 erau terminate și cele două aripi care includ o curte de onoare și dau întregii clădiri forma de «U»”, se arată în documentele istorice.

Proiect al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Pe de altă parte, între anii 1891 și 1893 se fac lucrări ample de modificări interioare, inclusiv ale avancorpurilor celor două aripi, se suprimă bolțile de la parter, în favoarea tavanelor plate, se reface acoperișul, tâmplăria ușilor și a ferestrelor, se schimbă scara principală și pavimentele în mozaic, ale holurilor.

Lucrările au fost conduse de arhitectul Gheorghe Mandrea, activitate apreciată de comisia compusă din arhitecții Grigore Cerchez, Petru Eni, I. Negrescu. Pe de altă parte, acum, datele din Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) arată că tema de proiectare își propune completarea funcțiunii principale de învățământ superior, cu funcțiuni ce vor facilita interacțiunea cu o largă audiență, reintroducând monumentul în circuitul public al Ansamblului Mitropolitan.

Ce tipuri de măsuri se propun pentru Palatul „Mihai Sturdza”

Pe de altă parte, specialiștii și arhitecții implicați în proiect propun următoarele tipuri de intervenții: consolidarea clădirii în concordanță cu principiile de intervenție asupra monumentelor istorice; refacerea finisajelor interioare și exterioare cu materiale specifice monumentelor eclectice cu influențe neoclasice de la sfârșitul secolului al XIX-lea; înlocuirea șarpantei cu una din lemn lamelar și implicit a învelitorii, incluzând luminătoare subordonate funcțional și alinierii golurilor pe fațade, fapt ce conferă posibilitatea amenajării unor încăperi utilizate în procesul educațional, dar și a unor activități culturale complementare; valorificarea funcțională a nivelului subsolului / demisolului dinspre strada Mitropoliei; compartimentarea interioară vizează: permanentizarea unor spații necesare expozițiilor tematice, temporare; reorganizarea pinacotecii cu tematică consacrate picturii religioase; amenajarea unor spații de expunere a obiectelor de patrimoniu religios (carte veche, textile, metale, sticlă), amplificarea și realocarea unor spații pentru documentare și studiu, destinate publicului (bibliotecă/mediatecă); propunerea de spații destinate unor activități care implică comunitatea academică, înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare; refacerea instalațiilor interioare sanitare, termice și electrice, curenți slabi, conform noilor compartimentări și funcțiuni și racordarea acestora la branșamentele rețelelor; reamenajarea terenului în jurul imobilului și a curții interioare, astfel încât aceasta să devină un spațiu propice relaxării.

Care sunt principalele tipuri de degradări la clădire

Principalele tipuri de degradări la clădirea în care funcționează Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” sunt: numeroase fisuri în pereții portanți de zidărie, majoritatea fiind localizate în jurul golurilor de uși și ferestre, atât la exterior, cât și la interior; fisuri în diagonală și fisuri orizontale în plinurile pereților, fisuri verticale în zonele de rezemare a grinzilor de planșeu, în zonele de contact între cele două aripi ale clădirii și corpul central; în urma sondajelor realizate la nivelul fundațiilor s-a descoperit faptul că liantul de var-nisip folosit este în mare parte măcinat ca urmare a unei umidități excesive a solului. De asemenea, există porțiuni în care pietrele de zidărie lipsesc complet. Multe dintre fisurile existente la nivelul suprastructurii coboară și la nivelul fundațiilor; șarpanta alcătuită din elemente de lemn ecarisat prezintă degradări din infiltrații cauzate de neetanșeitatea învelitorii.

Astereala și căpriorii sunt afectați pe porțiuni semnificative. O mare parte din aticul de zidărie are blocuri de cărămidă dislocate; învelitoarea din tablă și sistemul pluvial sunt corodate și neetanșe; finisajele exterioare sunt degradate îndeosebi la nivelul soclului și al aticului, unde tencuielile sunt crăpate sau dislocate; trotuarele nu sunt etanșe la soclu, fiind invadate de vegetație, pe unele porțiuni lipsind cu desăvârșire. Compania Națională de Investiții (CNI) SA a alocat noi fonduri pentru județul Iași. De data aceasta, beneficiară este Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Valoarea estimată a investiției este de 46.396.319 lei, fără TVA, aproape 10 milioane de euro, la clădirea Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” (fostul Palat „Sturdza”).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *