Prima pagină » Titlurile zilei » Imagini și detalii inedite dintr-un spital aflat la câteva zeci de kilometri de orașul Iași – GALERIE FOTO

Imagini și detalii inedite dintr-un spital aflat la câteva zeci de kilometri de orașul Iași – GALERIE FOTO

05 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

O serie de imagini și detalii, de arhivă, dintr-un spital aflat la câteva zeci de kilometri lângă orașul Iași! Istoricii prof. dr. Sergiu Enea și universitarul Dumitru Boghian fac o serie de evocări legate de aspecte din organizarea sanitară/medicală a orașului Târgu Frumos din anii 1910-1920, respectiv anul 1941. Imobilul unde a funcționat acesta este cea de-a doua ca vechime din urbea aflată la 50 kilometri de Capitala Moldovei.

Povești, imagini și detalii dintr-un spital aflat la câteva zeci de kilometri lângă orașul Iași! Documente secvențe vizuale, de arhivă, sunt rememorate de istoricii prof. dr. Sergiu Enea și universitarul Dumitru Boghian. Ele sunt legate de aspecte din organizarea sanitară/medicală a orașului Târgu Frumos din anii 1910-1920, respectiv anul 1941.

Activitatea spitalului a fost neîntreruptă și a fost completată și de activitatea Serviciului Sanitar care aparținea de Primărie și avea personal sanitar inferior. Acest serviciu beneficia de un dispensar sau o infirmerie unde activau un agent sanitar (Constantin Ionescu între 1904-1934), o moașă (Savastița Mardar între 1897-1926), un gardian și o cameristă și unde existau șapte paturi. Serviciul a fost înființat la 27 iulie 1912 și găzduia mai ales copiii cu boli infecțioase, atât din oraș, cât și din satele vecine. La acest dispensar, în 1914 au fost consultate 2.164 de persoane, iar 139 au fost tratate.

Evocări, din arhive, imagini și detalii inedite dintr-un spital aflat lângă orașul Iași

La spital la Târgu Frumos veneau mai ales răniții de pe front, iar aici erau așadar convalescenții, cei care puteau să se miște, dar situația spitalului era foarte proastă. Acesta funcționa la capacitate normală, oferind servicii pentru toată plasa.

”Funcționează fără probleme deosebite în perioada interbelică, dar situația se complică după începutul Celui de-al Doilea Război Mondial. În 1942, în timpul Războiului, la Târgu Frumos a fost înființat și a funcționat un spital mixt, în paralel cu activitatea Spitalului ”D. Borș”. Clădirea și terenul în care a funcționat spitalul mixt au aparținut județului Iași până în 1908, aici fiind instalată o companie teritorială. În urma cererii medicului, atât comuna Târgu Frumos, cât și conducerea județului au acceptat trecerea acestui teren în suprafață de 4.850 de metri pătrați cu o clădire pe el pentru nevoile Serviciului Sanitar. Suprafața imobilului era de 224,70 metri pătrați”, arată istoricii Sergiu Enea și Dumitru Boghian în lucrarea ”Monografia orașului Târgu Frumos”.

Întreg ansamblul primește la 1 aprilie 1942 denumirea de spital mixt

La trecerea acestora la Serviciul Sanitar au fost denumite Dispensar și Infirmerie, deoarece clădirea avea două saloane pentru internări de bolnavi în special contagioși. În anul 1934, a fost renovată această clădire, mărindu-se cele două saloane și adăugându-se noi camere, iar în 1941, în urma numeroaselor intervenții, localul se mărește din nou, dispunând de: două saloane, patru camere, subsol, cămară, magazie, spălătorie, cameră de efecte. Întreg ansamblul, primește la 1 aprilie 1942 denumirea de spital mixt .

Aprovizionarea cu apă se făcea din conducta de la Timișești, iluminatul era pe baza lămpilor de petrol, iar încălzirea se făcea cu sobe de teracotă. Corpul clădirii se afla într-o stare foarte bună, ținându-se de renovările și extinderile din 1934 și 1941. Personalul era alcătuit dintr-un medic salarizat grupa A (dr. C. Gheorghiu, director, iar în 1944 în regăsim director pe dr. P. Zamfirescu), un ofițer sanitar subchirurg salarizat grupa B (Gică Merișcă), o infirmieră salarizată grupa B (Margareta Merișcă) și patru salarizați grupa D (personal de serviciu: Elena Marta, Maria Tanasă, Petru Ungureanu, Ioana David). Spitalul mixt avea 25 de paturi, iar capacitatea se putea extinde la 35 de paturi în caz de necesitate, în timp ce Spitalul ”D. Borș” funcționa cu 15 paturi în aceeași perioadă.

Activitatea spitalului mixt de la Târgu Frumos, din anul 1942

Numărul total de consultații în toate dispensarele și Serviciul sanitar din Circa Târgu Frumos a fost de 10.854 în 1940 și de 8.603 în 1941, iar Spitalul mixt a oferit 7.951 de consultații în anul 1941-1942 și 2.333 în anul 1942-1 iulie 1943.

”Din activitatea Spitalului mixt, amintim aici câteva detalii pentru anul 1942. Astfel, la începutul anului se aflau internați doi bolnavi, iar în cursul anului s-au internat și spitalizat 307 bolnavi, rezultând un total de 309 pacienți. Cele mai des întâlnite și tratate maladii au fost: tifos exantematic, scarlatină, febră tifoidă (un decedat), pelagră, sifilis, malarie, tuberculoză, meningită (doi decedați), gripă (un decedat) etc. Taxa de spitalizare era de 60 lei/zi, iar în decursul acestui an, bolnavii au însumat 3.077 zile de spitalizare”, mai detaliază istoricii.

”Spitalul mixt deținea un teren sanitar de 3 ha aflat pe moșia comunei Târgu Frumos și cultivat de locuitorul Constantin Munteanu. Din exploatarea acestui teren, s-au obținut 2.000 kilograme de porumb și 110 kilograme fasole, jumătate din cantitate fiind înmagazinată pentru hrana bolnavilor și jumătate rămânând la agricultor. Cantitatea este relativ mică, dar trebuie ținut cont că pe acest teren, pe aproximativ 5.000 metri cubi se aflau și barăcile construite de germani”, se arată în istoric.

Din 1941, prin ordinul nr. 7.386 al Ministerului Sănătății, farmacia trece în subordinea Spitalului, iar prin procesul-verbal de predare-primire semnat între farmacistul D. Beceanu și dr. Gheorghiu

Din 1941, prin ordinul nr. 7.386 al Ministerului Sănătății, farmacia trece în subordinea spitalului, iar prin procesul-verbal de predare-primire semnat între farmacistul D. Beceanu și dr. Gheorghiu, șeful spitalului, aflăm care au fost materialele sanitare, instrumentele medicale, trusele existente, în total 45 de categorii diferite de obiecte. În Târgu-Frumos, numărul bolnavilor internați în perioada 1939-1943 a fost de 1.221, din care pe ani: 1939-254, 1940-241, 1941-314, 1942-307, 1943-105.

”Amintim aici și care era meniul oferit internaților în luna martie 1940. Astfel: 1 martie 1940, dimineața s-a servit ceai/lapte cu pâine, iar la prânz și la cină borș cu cartofi, macaroane cu brânză și lapte; 2 martie, dimineața s-a servit ceai/lapte cu pâine, iar la prânz și la cină mâncărică de cartofi, varză călită și lapte; 8 martie, dimineața s-a servit ceai/lapte cu pâine, iar la prânz și la cină cartofi sote, compot de mere și lapte; 31 martie 1940, dimineața s-a servit ceai/lapte cu pâine, iar la prânz și la cină cartofi cu carne, macaroane cu zahăr și lapte”, se arată în Monografie.

În primăvara lui 1944, spitalul mixt Târgu Frumos și spitalul ”Spătar D. Borș” se închid datorită situației foarte grave de pe front

În primăvara lui 1944, spitalul mixt Târgu-Frumos și spitalul ”Spătar D. Borș” se închid datorită situației foarte grave de pe front, a acțiunilor militare și luptelor din zonă și au fost evacuate la Spitalul și Circa Sanitară din localitatea Cetate din județul Dolj. Personalul acestor spitale se deplasează în localitatea Cetate, împreună cu membrii familiei și cu echipamentul care se putea muta. Astfel, de la Spitalul mixt au plecat Gică Merișcă și Margareta Merișcă și personalul de întreținere, iar de la Spitalul ”D. Borș” au plecat intendentul Dumitru Todică și trei membri ai familiei și moașa Victoria Ghemu cu un membru al familiei . Din luna octombrie a anului 1944, încep să se facă demersuri pentru înapoierea personalului și practic a celor două spitale la Târgu-Frumos .
Spitalul ”D. Borș” se redeschide la 21 noiembrie 1945, având 30 de paturi bugetate, dintre care 12 erau deja ocupate. După bombardamentele din aprilie-mai 1944, spitalul a suferit distrugeri în proporție de 70 la sută, iar dispensarul în procent de 50 la sută, ambele fiind în curs de reparație.

Aceste imagini și detalii inedite dintr-un spital aflat la câteva zeci de kilometri lângă orașul Iași reprezintă o filă valoroasă din trecutul județului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`