Prima pagină » Titlurile zilei » Imagini scandaloase cu dezinfecția tramvaielor și autobuzelor din Iași! Cristian Stoica, director CTP, este încântat de firma de curățenie. Nota de plată ajunge la 600.000 euro/an – FOTO

Imagini scandaloase cu dezinfecția tramvaielor și autobuzelor din Iași! Cristian Stoica, director CTP, este încântat de firma de curățenie. Nota de plată ajunge la 600.000 euro/an – FOTO

24 mart. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Titlurile zilei

Curățenia în mijloacele de transport public din municipiul Iași se face doar în acte. Compania de Transport Public din Iași a semnat un contract cu firma CFI Solution SRL, condusă de Florin Cojocaru, pentru a asigura curățenia autobuzelor și tramvaielor la capetele de linie. Gălețile cu mop și soluții de curățare zac la capetele de linie. Din când în când, șoferii spală autobuzul

Dezinfectare inexistentă la Compania de Transport Public (CTP) Iași SA. Pe timp de pandemie, compania ar trebui să asigure o mai mare atenție dezinfectării mijloacelor de transport din dotare. Însă, la o scurtă verificare a reporterilor „BZI”, situația din teren este total diferită. În anul 2020, CTP a semnat un contract în valoare de aproape 3 milioane de lei cu societatea CFI Solution SRL, controlată de afaceristul Florin Cojocaru. CTP nu este la prima relație contractuală cu firma de curățenie. Revenind la verificări, contractul pentru serviciile de curățenie este derulat în bătaie de joc. Doar într-una din cele 5 cinci stații, capete de linie destinate igienizării mijloacelor de transport public, era un angajat al firmei de curățenie plătite de CTP.

O afacere sigură, nimeni nu verifică dacă autobuzele și tramvaiele sunt spălate

Marți, 23 martie 2021, la ora 10:28, în stația Tătărași Nord era un bărbat, angajat al companiei CFI Solution SRL, care nu efectua procedurile de curățare și dezinfectare a mijloacelor de transport. În stație staționau trei autobuze și tramvaiul 11. Angajatul stătea lângă toneta din stație, având în dotare o găleată cu mop, o mătură, un spray și o lavetă. Același angajat se afla pe data de 9 martie 2021, la ora 11:19, în stația Dancu și curăța autobuzul 3b cu apă murdară.

„Lucrez de doi ani aici. Trebuie făcută curățenie la fiecare oprire, trebuie măturate. Dimineața le mătur și le spăl, dar dacă apucă să urce prea multă lume în autobuze nu mă mai bag”, a precizat angajatul CFI Solution SRL, aflat în stația Tătărași Nord.

În stația din capăt Dacia, în aceeași zi, 23 martie 2021, la ora 12:13, nu era nicio persoană care să igienizeze tramvaiele care soseau și plecau din stație. Tramvaiul de pe traseul 6 a plecat din capăt Dacia, la ora 12:16, murdar de cafea pe podea. La ora 13:18 minute, marți, 23 martie 2021, în stația Tehnopolis ajunge tramvaiul 9, care pleacă din stație două minute mai târziu, fără să fie igienizat. Ustensilele de curățenie zăceau în stație lângă un coș de gunoi. Podelele tramvaielor și autobuzelor erau vizibil murdare. Erau pline de chiștoace de țigări, noroi și ambalaje.

Directorul CTP este foarte mulțumit de calitatea serviciilor de curățenie

Cristian Stoica, directorul CTP, spune că mijloacele de transport sunt mult mai curate față de anii trecuți.

„Avem un contract prin care compania de curățenie trebuie să se ocupe la cinci capete de linie și în depou. Da, sunt mulțumit, pentru că se cunoaște o creștere a calității serviciilor de curățenie din mijloacele de transport în comun, comparativ cu vremurile când făceau curățenie salariații noștri. Angajații noștri găseau mereu scuze de a nu face, că nu pot să poarte în spate bidoane de 5 litri pentru stropire, își luau medical și nu aveai cu cine să faci treabă. Acum sunt curate în comparație cu atunci. Călătorii ar trebui să păstreze și ei curățenia. În fiecare an sunt organizate licitații, iar cu cei de la CFI Solution lucrăm de pe vremea de când era RATP”, a declarat Cristian Stoica, directorul CTP Iași.

Peste 80 de angajați se ocupă de curățenie în mijloacele de transport

Firma de curățenie CFI Solution SRL funcționează din anul 2013 și are o cifră de afaceri de 3.107.023 de lei, un profit net de 203.740 de lei și datorii ce depășesc 1 milion de lei. Florin Cojocaru, directorul firmei, a precizat faptul că va verifica situația semnalată de reporterii „BZI”.

„Avem peste 80 de angajați care se ocupă de curățarea mijloacelor de transport în stații, în depou și la spălătoriile auto, le spală prin exterior. Sunt persoane în stații care se ocupă de curățarea autobuzelor, doar dimineața când este foarte aglomerat nu se poate spăla prea des. Este posibil ca angajații să fi fost la baie sau în pauza de masă în momentul în care ați trecut pe acolo”, a declarat Florin Cojocaru, directorul firmei CFI Solution SRL.

Firma CFI Solution SRL desfășoară și activități de curățenie și întreținere a piscinelor, a trenurilor, autobuzelor, avioanelor, activități de dezinfectare și deratizare, măturatul străzilor, îndepărtarea zăpezii și a gheții. CTP deține aproximativ 400 de stații de transport public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *