Prima pagină » Pascani » Evenimente » Imagini! Saci de bijuterii ascunsi printre zeci de ieseni adunati la talcioc! Unele dintre ele au fost ravnite de multi – FOTO

Imagini! Saci de bijuterii ascunsi printre zeci de ieseni adunati la talcioc! Unele dintre ele au fost ravnite de multi – FOTO

14 aug. 2016, 17:26,
Dragos Savin în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:567579;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}
@ Dis de dimineata, zeci de ieseni pleaca la vanatoare de chilipiluri in talcioc @ Locul pestrit si plin de comercianti te face pret de cateva minute sa umbli printre tarabe fara sa cauti nimic @ Este aproape imposibil sa pleci cu mana goala, insa pentru o afacere buna trebuie sa respecti cateva reguli @
 
Un loc din Iasi ascunde zeci de povesti uitate in sufletul oamenilor, in obiecte sau in fotografii. Duminica de duminica, langa Bazar, zeci de mici comercianti se aduna si scot la vanzare orice obiect nu le mai foloseste. Asa se ajunge ca pe zeci de metri patrati sa fie insiruite mii de obiecte. Pentru multi, „talciocul”, asa cum este denumit, nu inseamna nimic, insa pentru zeci de ieseni acolo se leaga prietenii, se discuta despre pasiuni comune si se fac schimburi.

Aproape ca este imposibil sa pleci din talcioc fara un obiect cumparat, chiar daca asta necesita multa pricepere si de ce nu indemanare. Daca la orice magazin preturile sunt fixe, la talcioc acestea se stabilesc „dupa om”. Ce gasesti in talcioc? Este greu de spus, de la ace pana la masini de cusut si de la jucarii pana la obiecte de colectie, gasesti de toate. Exista ieseni care in fiecare Duminica sunt prezenti.

„Eu vin in fiecare duminica aici. Cine stie cum sa lipsesc vreoadata. Nu am tot timpul nevoie de cate ceva, dar e un loc in care te poti relaxa. Iti mai aduci aminte de lucruri vechi, de anumite obiecte specifice epocii comuniste si tot asa”, a spus Eugen, un pensionar din Iasi. Multe obiecte scoase la vanzare sunt din perioada comunista. Tablouri, timbre, vederi sau bancnote sunt scoase la vanzare la preturi de nimic.

In spatele acestor obiecte, de multe ori se ascund povesti triste. Multi ieseni merg in talcioc cu lucruri din casa, persoanale, pe care le vand pe cativa lei, sa aiba sa-si cumpere medicamente si mancare. Niciunul dintre acestia insa nu ar recunoste asta, pentru ca sunt oameni care nu cer mila. Ei pur si simplu scot la vanzare o parte din viata lor si de multe ori probabil ca regreta.
 

Cativa lei pentru o parte din viata
 
Multi batrani intind pe jos duminica o bucata de panza, pe care aseaza bucati din viata lor. Aparate radio vechi, dar functionale, carti, mileuri sau tacamuri sunt asezate frumos. Parca de fiecare data cand un obiect isi gaseste un cumparator, in ochii vanzatorilor se aduna lacrimi. Acele obiecte le-au apartinut poate zeci de ani, iar acum sunt nevoiti sa se desparta de ele pentru cativa lei.

„Aduc lucruri pe care nu le mai folosesc, dar toate sunt functionale. Ei…nu vand mereu, de multe ori plec inapoi acasa cu ele. Nu vreau sa le arunc, poate cineva le foloseste”, a spus unul dinte vanzatori. Multe obiecte costa pana in zece lei, insa mai exista si unele scumpe. Cele mai valoroase lucruri care pot fi cumparate din talcioc sunt de obicei ceasurile. Ieri, un ceasornicar avea pe taraba zeci de modele conoscute la nivel mondial, unele dintre acestea costand peste o mie de lei.

Cu toate acestea, ele se vand extrem de rar, in talcioc nu vin prea multi oameni cu bani, dar chilipirurile mereu sunt vanate. Practic, este un fel de loterie sau o mini-bursa in care poti pleca cu un „trofeu” pe care ai platit cat pe o paine. Orice poate merge la talcioc, in fiecare duminica, insa exista si cateva secrete.

„Cei care vor sa gaseasca lucruri bune trebuie sa vina de dimineata. Pe la 9-10 deja se sparg randuril, nu mai gasesti mare lucru. Daca vii de dimineata gasesti calitate, dar la bani mai multi. Dupa 10 deja se strang lucrurile si se mai lasa la pret”, a completat un comerciant. Inarmati cu rabdare si cu cativa zeci de lei in buzunare, iesenii pot cauta mici comori in cutiile pline de vechituri, in fiecare duminica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024