Prima pagină » Titlurile zilei » Imagini interzise celor care au fobie de șobolani! Zeci de rozătoare au luat cu asalt o stație de autobuz din Iași – FOTO/VIDEO

Imagini interzise celor care au fobie de șobolani! Zeci de rozătoare au luat cu asalt o stație de autobuz din Iași – FOTO/VIDEO

26 sept. 2023, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Titlurile zilei

Imagini incredibile, surprinse pe o stradă intens circulată. Zeci de rozătoare au luat cu asalt o stație de autobuz din Iași

Ieșenii care sunt nevoiți să treacă pe strada Silvestru sau să aștepte în stația de transport public de sub pasajul Alexandru cel Bun trebuie să fie precauți. Zeci de șobolani au cucerit zona, urcându-se inclusiv pe bănci și căutând câte ceva de mâncare. Problemele sunt grave, iar administrația locală habar nu are de această situație.

În ciuda unor proiecte de modernizare a sistemului de salubritate, în oraș există zone în care sunt focare de infecție ce favorizează apariția rozătoarelor. În plus, nici programul de dezinsecție și deratizare nu s-a dovedit a fi eficient după cum au sperat autoritățile ieșene.

Zeci de rozătoare au luat cu asalt o stație de autobuz

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, ar trebui să se aplece mai atent asupra acestei chestiuni, pentru ca programul de dezinsecție și deratizare să fie mult mai eficient. Șobolanii au ajuns să fie tot mai prezenți în oraș, nu doar în zonele mărginașe, ci chiar și în centru. Acțiunile de dezinsecție și deratizare sunt derulate de asocierea SC Wasval SRL și Espert 3D SRL. Recent, au fost surprinse imagini incredibile cu rozătoarele care au „cucerit” o stație de autobuz din Iași.

Este vorba despre strada Silvestru, unde este amplasată o stație de transport în comun, sub pasajul Alexandru cel Bun. În imagini se poate observa cum șobolanii circulă nestingheriți pe trotuar printre picioarele trecătorilor. Mai mult decât atât, acestea se urcă pe gardurile din zonă și pe bănci, unde se urinează, iar acest lucru constituie un real pericol pentru sănătatea oamenilor.

Întrebat de reporterii BZI despre situația gravă privind șobolanii care circulă pe străzile din Iași, edilul Mihai Chirica nu știe ce se întâmplă în oraș, deși întâmplarea datează de o perioadă lungă de timp. Acesta a transmis reporterilor BZI faptul că va trimite o echipă în zonă pentru ca problema să fie rezolvată.

„Acum aud prima data de aceasta situație, dar vom trimite o echipa să se ocupe de deratizare”, a fost răspunsul transmis de Mihai Chirica, primarul Iașului.

Astfel, se pare că firma SC Wasval SRL nu a trecut de ceva vreme prin zona pasajului Alexandru cel Bun, dovada o constituie și zecile de rozătoare care se plimbă fără a fi deranjate printre picioarele călătorilor.

SC Wasval SRL a prins potul de 6 milioane de euro de la Primăria Iași

În urma procedurii de licitație privind contractarea serviciilor de dezinsecție din municipiul Iași a fost depusă oferta asocierii Wasval SRL – lider de asociere – și Expert 3D SRL – în calitate de asociat. Societatea lider este una abonată la bugetul municipalității. Interesant este faptul că, deși au fost nenumărate discuții în ceea ce privește calitatea serviciilor pe care le prestează, Wasval SRL, administrată de Valentina Tudorachi, continuă să semneze contracte cu Primăria Iași de cel puțin 8 ani.

În trecut, Wasval a fost în vizorul Direcției Naționale Anticorupție, în cadrul unei campanii în care au fost verificate firmele de igienizare ce câștigau milioane de euro cu instituțiile statului. În 2011, Orzescu a fost trimis în judecată de DNA, în „Dosarul Aviara”, anchetă în care a fost calculat un prejudiciu de 5,8 milioane de euro, dar a fost achitat pe motiv că nu au existat probe că a săvârșit infracțiunea.

În anul 2021, grupul de firme Wasval SRL, Expert 3D SRL și Mior SRL, ce a câștigat și licitația din acest an, a fost depășit de situație atunci când șobolanii au ajuns să fie tot mai prezenți în oraș, nu doar în zonele mărginașe, ci chiar și în centrul municipiului. Acțiunile de dezinsecție și deratizare din Iași au fost derulate de asocierea SC Wasval SRL (lider al asocierii) – SC Mior SRL – SC Expert 3D SRL.

Cele 3 firme au fost depășite de situație, problemele persistând de la an la an. Așadar, Wasval SRL, firmă controlată de Valentina Tudorachi, a înregistrat, în 2021, o cifră de afaceri de peste 6 milioane de lei și un profit de peste 490.000 de lei. În ceea ce privește societatea Expert 3D SRL, administrată de Ciprian Mihai Tătaru Pantelimon, împreună cu asociatul Mihai Pantelimon, aceasta a înregistrat, în 2021, o cifră de afaceri de peste 2,6 milioane de lei și un profit de 1,5 milioane de lei.

Mior SRL, administrată de Scarlat Orzescu, a înregistrat, în 2021, un profit de doar 50 de mii de lei și o cifră de afaceri de peste 2,9 milioane de lei. Anul trecut, Wasval SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 7,869 milioane de lei și un profit de 445.333 de lei.

Zeci de rozătoare au luat cu asalt o stație de autobuz din Iași. Este vorba despre zona de sub pasajul Alexandru cel Bun, unde șobolanii se plimbă nestingheriți și urinează pe bănci.

Comentarii
  • CaiFecaleRomane

    Contractul firmelor mentionate in articol este pentru dez-insectie adica combaterea tantarilor pe domeniul public a Mun Iasi Pentru sobolani se face de-ratizare si nu face obiectul contractului. 2.Cum se vede si in imagini Zona infestata, focarul il reprezinta proprietatea kfr zona mizerabila a cailor ferate dintre Str Silvestru si Soseaua Nationala.

  • Directia de Sanatate Publica si Primaria ar tb sa amendeze CFRul pentru buruienele si insalubritatea zonei.

  • in garile iasi,nicolina,socola se poate filma un documentar pentru national geografic.atata buruiana exista.mai lipsesc lupiiiii baaaaiiiii…!!!!!

  • De vina sunt in primul rand cetatenii care arunca resturi de mancare peste tot, pe jos, si nu la cosurile de gunoi, care ar trebui sa fie mai dese, nu 1 cos la 200m, iar cei care se ocupa cu curatenia orasului trebuie sa fie amendati pt ca nu-si fac corect treaba, in toate zonele orasului. Aceste lucruri se intampla pt ca nu sunt verificate zonele de catre cei responsabili, care stau mai mult prin birouri, la povesti, la cumparaturi si iau de bune ce informatii primesc de la subalternii trimisi la curatenie.

  • De vina sunt in primul rand cetatenii care arunca resturi de mancare peste tot, pe jos, si nu la cosurile de gunoi, care ar trebui sa fie mai dese, nu 1 cos la 200m, iar cei care se ocupa cu curatenia orasului trebuie sa fie amendati pt ca nu-si fac corect treaba, in toate zonele orasului. Aceste lucruri se intampla pt ca nu sunt verificate zonele de catre cei responsabili, care stau mai mult prin birouri, la povesti, la cumparaturi si iau de bune ce informatii primesc de la subalternii trimisi la curatenie.

  • Si in pasajul de sub calea ferata ce leaga cartierul Nicolina de Frumoasa isi duc veacul sobolani mari cat pisica , e de groaza cand trebuie sa treci prin pasaj mai pe intuneric…. Acest pasaj zace in regim de santier , uitat de autoritati iar oamenii isi risca viata trecand peste calea ferata

  • Sătui de saracie

    Mergeți în zona dintre str.Libertatii și Kaufland Nicolina….e jale, ambrozie, gunoaie devarsate și ambandonate, șobolani, adăposturi de boschetari în tufișuri imense de 3metri, nici trenul nu se vede, oameni fără adăpost etc aciuați din alte județe care comit infracțiuni la lăsarea noptii ….și trenurile care urla noaptea deoarece n-au vizibilitate de vegetația imensa, in loc că CFR sa monteze panouri fonoabsorbante idem Spania.

  • Domnule ziarist, ceea ce ati filmat nu sunt sobolani, aia sunt prietenii primarului Mihai Chirica trimisi in recunoastere. Insusi primarul Chirica e un 🐀🐀🐀🐀

  • Asa va trebuie, pentru că ați omorât toate pisicile/le călcați cu mașina. Un oraș are nevoie de pisici!!!! Și impune masuri pentru protecția lor. Căutați pe google cauza marilor epidemii.

  • Poate viitorul primar salvează Iasul

    Marele și Sfântul primar a pus niște gazon în zonele cu vedere la bulevard, dar în rest iasul e un oraș mizerabil. Plin de poluare de la cazanele care trec itp-ul cu 50 lei. Păcat de oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *